Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Видин: Да пазим града ни чист!

Снимка: Радио ВИДИН

В края на ноември се провежда Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Затова и в предаването "Еко Свят" ще ви разкажем как може да се случи това на практика и ще се опитаме да ви дадем няколко простички съвета, които не изискват почти никакво усилие, как да помагаме на природата и да замърсяваме по-малко. Ще научим интересни подробности за живота на горската ушата сова.

От 21 до 29 ноември се провежда 7-та Европейска седмица за намаляване на отпадъците. Тази година фокусът е върху трите горещи теми: намаляването на отпадъците, повторната употреба на продукти и рециклирането на материали.

"Европейската седмица за намаляване на отпадъците протича под мотото "Дематериализация- да правим повече с по-малко". Първото издание е през 2009 година и стартира благодарение на програмата LIFE + на Европейския съюз. Всички издания се провеждат под патронажа на Европейската комисия. Всяка година се предлага форма на поредица от действия, насочени към конкретни теми, които са свързани с предотвратяване на образуването на отпадъците", каза говорителят на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана Алексиния Николова.

Снимка: сайт МОСВПо повод Европейска седмица за намаляване на отпадъците РИОСВ Монтана е планирала конкретни дейности до 29 ноември. В мероприятията в Монтана участват учениците от 4 ОУ "Иван Вазов". Децата от 1 до 7 клас събират пластмасови капачки от шишета. През целия месец всички тестове в училище се провеждат в електронен вариант. РИОСВ ще помогне на 7-клисниците за изготвяне на презентация "Нашите отпадъци", която ще представят на по- малките ученици. През цялата седмица учениците ще заснемат места, превърнали се в нерегламентирани сметища и неправилно изхвърляни отпадъци. Със снимките ще се направи фотоизложба на тема "Моят град без отпадъци". Предвидена е изложба на рисунки в цялото училище "Бъдещето на моята планета". РИОСВ ще организира конкурс за коледна украса от рециклирани материали между социални и учебни заведения в областите Монтана и Видин. Ще се проведе и инициативата "Не купувам пакетирани храни в училище" и съвместна кампания сред семействата за получаване на месечните сметки в електронен вид, а не на хартиен носител.

Днес и утре във видинското СОУ "Цар Симеон Велики" се събират хартиени отпадъци. Членовете на училищния клуб "Green People" ще предадат събраната хартия за рециклиране. За инициативата разказаха в студиото на Радио ВИДИН трима ученици от 11 клас- Николета Красимирова, Яна- Янина Янева и Владимир Босилков.

Снимка"Всеки, който иска, може да се присъедини към нашата кампания без значение какви са хартиените отпадъци, които ще донесе. За втора година се включваме в отбелязването на Европейската седмица. Миналата година събирахме пластмасови отпадъци", каза Николета Красимирова.

"Събираме хартиените отпадъци на 26 и 27 ноември, от 11 до 16 часа във вътрешния двор на СОУ "Цар Симеон Велики". Очакваме да се включат не само ученици от училището", сподели Владимир Босилков.

"Приканваме видинлии да се присъединят към инициативата за събиране на хартиени отпадъци. Със събраните средства ще закупим книги за училищната библиотека. Помага ни ръководителят на клуба Боянка Ценова", допълни Яна- Янина Янева.

През дните на Европейската седмица за намаляване на отпадъците във фоайето на училището има презентация за ползите от разделното събиране.

В Европейската седмица за намаляване на отпадъците активно се включват и децата от Общински ученически клуб "Екология опазване на околната среда" в град Лом. Те са разработили сценарий за еко урок, който изнасят пред малчуганите от детските градини в град Лом.

Снимка: ОУК Екология и опазване на околната среда Лом"Дори и след като приключи седмицата, поставили сме си го за цел и ще продължим този еко урок сред малчуганите. Разнообразихме урока и включихме приказен герой, който учи децата за правилно събиране на отпадъците. С книжки за оцветяване зарадвахме децата. Самите илюстрации затвърждават това кое къде трябва да бъде изхвърлено. В Профилирана гимназия "Найден Геров" всички класове бяха посетени от членовете на Общинския еко клуб и бе представена кратка информация какво е Европейска седмица за намаляване на отпадъците. Оставихме демонстрационни контейнери за разделно събиране. Което, като навик, след това може да се пренесе и извън учебните заведения", разказа за планираните инициативи ръководителят на клуба Румяна Цветева.

Във Враца 25 ученици, млади еколози от 5 клас на ПМГ "Академик Иван Ценов" посетиха Регионалното депо за неопасни отпадъци, което използват Враца и Мездра. Организатор на инициативата по повод Европейската седмица за намаляване на отпадъците е Природозащитен център "Натура"- това е посетителския център на Природен парк "Врачански Балкан" и Община Враца. За посещението разказва Георги Антонов от Природозащитен център "Натура".

Снимка: Природозащитен център Натура Враца"Управителят на депото инж. Начко Найденов разказа на петокласниците подробно за Регионалната система за третиране на твърди битови отпадъци, разгледаха сепариращата инсталация, самата дейност на депото. Посетихме рекултивираното сметище. Децата успяха да видят с очите си всичко, много от нещата, които са свързани малко или много с идеята на тази Европейска седмица за намаляване на отпадъците, да популяризираме предотвратяването им и генерирането, най-вече. Най- интересно им беше на сепариращата инсталация. Това е поточната лента, на която става разделянето на по-едрите отпадъци, ръчно."

Днес ще бъде подредена изложба от постери, подготвени от еко клуб "Таралежите" от ПМГ "Академик Иван Ценов". В център "Натура" учениците ще научат как се пише сигнал за екологичен проблем към съответните компетентни органи.

Горски ушати сови станаха атракция за видинлии. Птиците от няколко години се събират на дървета в квартал "Калето", близо до Крайдунавския парк. Обичайно ли е за тях да прекарват зимните месеци в града и как оцелява този вид, попитахме Добромир Добрев, от Българско дружество за защита на птиците:

"Това е един вид, който се среща в България с една добра численост. Самата птица е защитен вид. Чисто биологично през този период на годината горската ушата сова се струпва на такива денувки най-често в градски паркове. Което е нещо характерно, конкретно за този вид. Много често не ловуват на мястото, на което се струпват, а в околностите, дори и извън населеното място. Това е много често явление. Горската ушата сова е изключително полезно животно, защото се храни с полевки и мишки. Има изключително добре развит слух и зрение, които й помагат в лова. Совата ловува нощем. През деня си почива точно на такива дървета. Много често това става на места, на които совите не са обезпокоявани."

СнимкаГорската ушата сова е по-социална. Зимно време между птиците няма междувидова агресия и заедно си търсят убежище. Когато са на едно място, повече птици се чувстват и по-спокойни. Така се защитават и от суровите метеорологични условия. Такива струпвания в градовете се наблюдават през зимния период. Денувките са до март или до ранния април, когато започва размножителният период. Може да гнездят навсякъде, но не строят сами гнездата си, а използват най-често гнезда на сива врана. Горските ушати сови много често гнездят и между нас, в градските паркове и междублокови пространства, но остават незабелязани.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40