Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Установиха огнище на бруцелоза в Плевенско

Снимка: БГНЕС

При изпълнението на Държавната програма са констатирани две нови огнища на заболяването бруцелоза - в благоевградското село Кочан и в град Кнежа, област Плевен, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 6 говеда са реагирали положително за заразата в град Кнежа, област Плевен.
   
Забрана е наложена за придвижване на животните от и към населените места. Всички животни с положителни проби ще бъдат умъртвени по хуманен начин и ще бъдат унищожени в екарисаж, съобщават от БАБХ. Обследването на епизоотичната обстановка продължава.

Бруцелозата е зооноза (предава се от животни на хора). Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на сурово мляко или не добре термично обработено месо. Най-честата симптоматика при заболелите животни е повишена температура, аборти, подути стави и други. Заразата става с директен контакт между здрави и болни животни. Замърсени с причинителя фуражи, оборудване, водопои, превозни средства и постеля също могат да бъдат източник на заразата.

"Апелираме фермерите при съмнения за болни животни или при възникнали допълнителни въпроси да се обръщат към ветеринарния лекар, обслужващ обекта или да потърсят официалния ветеринарен лекар, за съответната община", допълват от БАБХ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Лидерът на СДС Румен Христов (в средата) заедно с кмета на Монтана Златко Живков (вдясно)

Румен Христов: Трябва да имаме проевропейско правителство

Новото правителство на България трябва да бъде проевропейски насочено, с четиригодишен мандат на управление, смята лидерът на СДС Румен Христов . „Трябва да понесем отговорността и да състави правителство“, убеден е народният представител от ГЕРБ – СДС от Монтана Румен Христов. Малко е напрегнато времето и до сряда трябва да се направят срещите с..

публикувано на 17.06.24 в 16:06

През прохода „Петрохан“ е забранено движението на тежкотоварни камиони

През прохода "Петрохан" е забранено движението на тежкотоварни камиони . Няма издадена заповед за промяна на временната организация на движение в участъка Мездра - Лютидол, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Движението за всички видове моторни превозни средства по отсечката предстои да бъде ограничено, но едва след като завърши ремонтът на..

публикувано на 17.06.24 в 16:02

Творческа вечер ще се състои в Мездра

Творците от Литературен клуб "Хр. Ботев" при Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра канят на творческа вечер в четвъртък, 20 юни, от 17:30 часа. Поводът е отбелязването на 120 години от рождението на Атанас Далчев и 115 години от рождението на Димитър Димов. На творческата среща ще се припомнят ключови моменти от живота на двамата..

публикувано на 17.06.24 в 15:25

Училища и детски градини в община Видин стават средищни

Осем училища и три детски градини от община Видин бяха включени в списъка на средищните учебни заведения за следващата учебна година. Решението бе взето на заседание на Общинския съвет във Видин и ще е от полза за учениците и техните родители, каза  Светослав Славчев , председател на Общински съвет Видин: "Това е формално изискване на..

публикувано на 17.06.24 в 15:16

10% е договореното увеличение на заплатите в „Ел Би Булгарикум“

Увеличение на заплатите на работещите в държавното млекопреработвателно предприятие „Ел Би Булгарикум“  с 10% е договорено с новото ръководство на компанията. Увеличението ще е със задна дата, още от 1 май, съобщи Иван Спиридонов от КНСБ в предприятието, където преди седмици работници протестираха с искания за 30% увеличение на заплатите и подобрение..

публикувано на 17.06.24 в 15:02

Кои са народните представители от Северозапада в 50-ото Народно събрание

Президентът Румен Радев насрочи с указ първото заседание на 50-ото Народно събрание за сряда. На първото си заседание новоизбраните депутати ще положат клетва и ще трябва да изберат председател на Народното събрание. 14 ще са народните представители от Северозапада .  От област Видин са избрани Вера Александрова от партия "Възраждане", Любен Иванов..

публикувано на 17.06.24 в 14:44

Замфирово се готви за „Гушански сбор по Спасовден“ 

Фолклорният празник „Гушански сбор по Спасовден“  е традиционна проява и ще се състои на 22 юни в парка на с.  Замфирово . Организатори са Народно читалище „Развитие – 1928” и Кметството в берковското село и Община Берковица. Празникът има конкурсен характер и в него могат да участват индивидуални изпълнители и колективи за автентичен и..

публикувано на 17.06.24 в 14:00