Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинлията Богдан Тодоров заминава за българската база на Антарктида

Снимка: Личен архив

Видинлия ще замине на поредната експедиция до Антарктида. Това е Богдан Тодоров (на снимката- в средата), нотариус, който се занимава още с алпинизъм и спелеология. Предстои модернизация на път Е-79 Видин - Монтана /в трите участъка: Видин- Димово, Димово- Ружинци и Ружинци- Монтана/. Преди строителството се проведе обществено обсъждане, на което експерти обясниха какво ще е въздействието върху околната среда по време на ремонтните дейности и след това при експлоатацията на пътя. Това са темите в предаването "Еко Свят" днес.

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" са изложени избраните творби от конкурса "Еко Антарктида", той е част от инициативите, с които беше отбелязан патронният празник на Българската база и Софийския университет - 25 ноември и 1 декември - Международния ден на Антарктида.

През януари 2016 г. експозицията ще бъде представена в град Пунта Аренас (Чили), по покана на Чилийския антарктически институт и Почетното консулство на България в Чили. Веднага след представянето в Пунта Аренас творбите заминават за Българската база на о-в Ливингстън, където ще бъде представена уникална по рода си арт изложба на ледения континент.

Видинлията Богдан Тороров ще пътува по това време за  Антарктида. Той ще се присъедини към екипа на базата, който от началото на ноември вече е там. Освен нотариус, Богдан Тодоров е известен видински спелеолог, алпинист и водолаз.

"Аз ще пътувам на 12 януари. Тогава ми е полетът от София. Някъде към 18-и би трябвало да пристигна на остров Ливингстън, което е относително. След Аржентина зависи как са полетите и кога тръгва корабът. Българската база е на остров Ливингстън. Там вече има хора. Първата група замина от София на 2 ноември още. Те пристигнаха малко бавно, тъй като трябваше от Ушуая да пътуват с кораб до Ливингстън, но заради лошото време изчакаха. Вече са на базата и работят", разказа Богдан Тодоров.

Личен архивВидинският нотариус сподели още, че отдавна има желание да пътува до ледения континент. Има познати, които са ходили по няколко пъти. Един от тях е Васил Груев, който се е класирал по проект към фонд "Научни изследвания" към БАН да извършва изследвания на Антарктида. Той е атомен физик и ще мери сеизмичната активност. Богдан Тодоров ще му помага. Групата, която ще работи на българската база на Антарктида проведе работна среща преди заминаването.

"Първо да се видим кои ще участваме тази година, второ- имаше няколко лекции, качихме се на Мальовица за тренировка. Това беше на Гюлечица, където е научната база на Софийския университет. Сега в южното полукълбо е лято. Климатичните условия са както при нас е зима или късната есен. Имаме екипировка, дадена от спонсор на експедицията. Особеното е, че там сме откъснати от света. Имам желание да отида, интересно ми е, ходил съм на други експедиции, където са даже по-екстремни условията. Тук особеното е, че е по-дълъг периодът. Аз ще се върна на 3 март, като тогава трябва да съм в Аржентина."

Богдан Тодоров, заедно с Камен Бонев, който е специалист- геолог, ще изследват слоевете лед като влизат в пукнатините. По тях се виждат възрастта на леда и атмосферните замърсявания. До колко годишен лед ще успеят да стигнат ще научим през месец март следващата година, когато Богдан Тодоров се върне във Видин.

СнимкаВъв Видин се проведе обществено обсъждане на инвестиционно предложение на Агенция "Пътна инфраструктура" за модернизация на път Е-79 Видин - Монтана / в трите участъка: Видин- Димово, Димово- Ружинци и Ружинци- Монтана/. Предлагат се по три вариантни решения на трасе за всеки един участък- т.нар. "син", "червен" и "розов" за първи вариант и "син", "червен" и "зелен" във втори и трети участък. Те са разгледани подробно в доклада за ОВОС. Това каза Георги Петков - управител на фирмата, разработила ОВОС- това е Оценката за въздействие върху околната среда:

"При оценката на двете фази - период на строителство и период на експлоатация, сме се съобразили с редица параметри- зони за защита на горите, подземни богатства, защитени зони по "Натура" и други. Въздействията върху атмосферния въздух по време на строителството са емисиите, които се изхвърлят от строителната техника и автомобили, саждите от изгаряния на дизеловото гориво... Установяваме, че населените места, които са най-близо до трасето на отделните вариантни решения, от 30 до 50 метра, няма наднормени концентрации на азотните оксиди. Не очакваме въздействие върху качеството на атмосферния въздух. Останалите замърсители, в това число фини прахови частици, са много под нормата дори на пътното платно. Затова заключението е, че не се очаква въздействие върху качеството на атмосферния въздух."

По време на строителството ще има наднормени въздействия на нормата на шум. Определена е зона около 200 метра, където през деня ще има нива на шум над допустимото. По време на експлоатацията обаче, отстоянията са достатъчно големи и не се очаква наднормени нива на шум, с изключение на село Синаговци, където е препоръчано изграждането на шумозащитни съоръжения. Такова съоръжение например има на магистрала Тракия при село Дражево, изградено по препоръка на фирмата. Там нивото на шума до крайните къщи е в 3-4 децибела по-малко от нормата.Относно въздействията върху почвите, за разлика от тези върху въздуха, има отрицателно въздействие, което се случва при изграждането на такива съоръжения.

"Препоръчали сме хумусът при строителството на терена да се съхранява на определени площадки и след това този хумус да се използва при извършване на рекултивационни работи", уточни  Георги Петков.

На обсъждането за модернизацията на пътя Видин - Монтана присъства експерт по биоразнообразие и част от екипа, който е разработил оценка за съвместимост на инвестиционното предложение с екологичната мрежа Натура 2000.

"Разгледани са четири защитени зони- Видбол, река Лом, Западна Стара планина и Предбалкан, които са обявени по директивата за местообитанията и защитена зона Западен балкан, която е обявена по директивата за птиците. Инвестиционното предложение е разделено на три участъка. За всеки участък са разработени по три варианта. С извършеното от нас картиране на терен, в границите на защитените зони, определяме много точно каква площ се засяга от съответните местообитания. Като от природните местообитания предмет на опазване са самата река, влажни места покрай реките и крайречна растителност от върби и тополи", каза експертът по биоразнообразие Красимир Дончев.

СнимкаЕкспертите са предложили мерки за опазване на сухоземната костенурка и на земноводните влечуги, местообитанията на няколко вида птици- заграждения, които не позволяват да се излиза на платното, бариерен ефект, проходи и съоръжения, които позволяват да се минава през пътя. По време на строителство на мостови съоръжения препоръката е да се използват "завеси за тиня". Те се поставят надолу по течението на мястото на строителството. С тях се ограничава разпространение на кал и намаляват мътността на реката и съответно- въздействието върху речната система в защитените зони.

"При вариант едно, с алтернативна връзка с обхода на град Монтана и при прилагане на мерките, които сме предписали, този вариант няма да окаже значително въздействие върху нито една зона- това са Видбол и река Лом, не засяга изобщо Западна Стара планина и Предбалкан, и Западен балкан и препоръчваме този вариант", допълни Красимир Дончев.

Експертите заявиха, че са запознати със свлачището на т.нар.  Буковския баир при Синаговци- това е северният скат на река Видбол. За него има подробен геоложки доклад и са взети необходимите мерки.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50