Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 декември 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

Проверки започват инспекторите по храните за коледните празници, каза началникът на отдел "Контрол на храните" към Регионалната дирекция по безопасност на храните във Видин, инж. Красимира Стойкова. "Ще бъдат проверявани по-високо рисковите обекти, местата, където се събират повече хора, където има по-голям клиентопоток, а именно- големите търговски вериги, пазарите, складовете за търговия на едро, заведенията за обществено хранене."

Служителите от областната дирекция и районните управления на МВР във Видин, Белоградчик и Кула създадоха организация за активна превенция, обезпечаване на обществения ред и противодействие на престъпността в дните на предстоящите коледни и новогодишни празници, съобщават от полицията. Планирани са специализирани полицейски операции за проверки в увеселителните заведения и обезпечаване безопасността на движение. Системни проверки ще бъдат извършвани от пътните полицаи за санкциониране и отстраняване на неправилно паркиралите край заведенията моторни превозни средства. Засилен контрол се осъществява и върху продажбата на увеселителни пиротехнически изделия. Продължават  проверките за контрол на начина за охрана и осъществяване на пропускателния режим в заведенията.

Потребителите да не забравят, че имат право на рекламация и на закупените при коледно-новогодишните намаления стоки, в случай, че се окажат дефектни, а онлайн покупките могат да бъдат върнати безусловно в 14-дневен срок, напомнят от Комисията за защита на потребителите (КЗП). От комисията призовават потребителите да сигнализират, ако установят нарушения.   

В сряда изтича срокът, в който загубилите правата на здравно осигуряване могат да ги възстановят, като платят вноски за три години назад. Между празниците плащания няма да може да се правят, а след Нова година за влизане в системата ще трябва да се плати всичко дължимо за пет години назад. Още три работни дни всички български граждани, които подлежат на задължително здравно осигуряване могат да платят дължимите си вноски за период от 36 месеца назад. Всички, които дължат повече от три вноски за този период, са загубили здравноосигурителните си права. Минималната месечна вноска е в размер на 16,80 лева за 2015 година.Справки за пропуснати вноски и плащанията може да се направят във всички офиси на агенцията за приходите.

Финансовото състояние на общините от Видинска област не е добро, съобщи на пресконференция народният представител от БСП Филип Попов. Около 24 милиона лева са задълженията на община Видин в края на тази година, като в тях е включен и взетият преди седмица безлихвен заем от 2 милиона лева.

Кметът на Враца Калин Каменов зарадва жителите на града с новината, че планираното увеличение от 33% на местните данъци и такси, няма да се реализира през 2016 година. Градоначалникът започна с тази информация поредната си пресконференция днес. Той не призна официално, но от думите му се подразбра, че предложението за увеличение е срещнало яростния отпор на общинските съветници от мнозинството, към което в местния парламент спадат групите на ГЕРБ, РБ, БДЦ. Мнението на останалите групи - БСП, "Народен съюз", ДПС и ВМРО също е негативно. Кметът допълни, че той и екипът му ще се опитат да напълнят хазната с мерки за по-висока събираемост. Обсъждането на размера на местните данъци и такси ще стане във вторник на сесията на Общинския съвет.

Селскостопански машини нанасят кал и увреждат пътя между селата Делейна и Тияновци в община Брегов
о. Пътят, който е общински, е ремонтиран това лято, съобщи Захари Костов. В Общината е подаден сигнал в петък и веднага е извършена проверка, каза кметът на община Брегово, Милчо Лалов. Няма друг път за селскостопанската техника, каза още той и допълни, че Общината не може да забрани преминаването на машините.

Възстановяване на дейността на социалния патронаж ще бъде заложена в бюджета на община Ружинци за следващата годна. Общината ще кандидатства по проекти за социални дейности, каза кметът Александър Александров: "Искаме да кандидатстваме по програма към социалното министерство за възстановяване на социалния патронаж". Целта е по проекта да бъдат осигурени услуги за поне 60 души, за които ще се грижат около 30 лични асистенти. За дейността на социалния патронаж от Общината ще трябва да осигурят автомобил, с който да се разнася храната.

Повече от 11 700 домакинства в област Враца ще получават целеви помощи за отопление през зимния сезон, съобщи директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" Сашка Началнишка. Подадените молби са близо 14 хиляди.  До 10 декември са изплатени над 1,5 милиона лева като целеви помощи за отопление на домакинства във Врачанско.

Кризисният център за настаняване на бездомни във Враца е с капацитет от 10 души, предаде Жоро Александров. Социалното заведение се намира в закритото преди години училище "Давид Тодоров" в ж.к. "Дъбника". От Центъра за настаняване на бездомни твърдят, че и тази година са готови да посрещнат първите си "квартиранти", които обикновено идват, когато температурите паднат драстично. Практиката показва, обаче, че настанени веднъж, хората без дом се интересуват от възможността да останат и по-дълго в приюта. За това, обаче, трябва да бъдат изпълнени определени условия, а и да има финансиране на храната и останалите битови нужди. Кризисният център беше открит през есента на 2013 година, след като общинската управа на Враца извърши ремонт за своя сметка на помещения в закритото школо.

Центърът за временно настаняване на пълнолетни лица във Видин има едно свободно място. Капацитетът е 10 души. От Центъра увериха, че няма да върнат нито един желаещ и ще му подсигурят покрив, макар и не за дълго.

Напълно подготвен за посрещане на хората в нужда през зимния сезон е и Центърът за временно настаняване в Лом, който е изграден в два апартамента. Направен му е основен ремонт и е оборудван с всичко необходимо за живеене. Капацитетът е за 10 души. В момента има настанени 7. На хората се предлага подслон и обяд- супа и хляб. В зимните месеци в Лом се стремят да не оставят никого на улицата.

Почти 1 500 земеделски стопани от област Видин могат да променят начина на облагане на доходите си през следващата година, съобщават от регионалния офис на Националната агенция за приходите (НАП). Физическите лица, които са регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2016 г. В случай, че изберат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци (с данък върху годишната данъчна основа), трябва да прилагат този ред за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години. За 2016-а срокът за подаване на декларацията е 31 декември 2015 г. Образецът може да бъде намерен на сайта на приходната агенция и в офисите за обслужване на НАП в цялата страна.

Засаждания на нови гори в района на Държавно горско стопанство Белоградчик не са извършвани тази година. Причината е, че няма свободни терени, обясни директорът на стопанството Мая Костова: "Тази година не сме правили засаждания. Евентуално през следващата година, защото бяхме много ангажирани с маркирането на пострадалата дървесина, а и нямаше освободени площи на този етап. Вече за следващата година имаме площи, които евентуално ще засаждаме."

С близо 53 милиона лева от бюджета ще бъде подпомогната читалищната дейност през 2016 г., съобщава пресцентърът на Министерството на културата. Увеличението спрямо 2015 г. е с над 1 300 000 лева. Средствата са разчетени по натурален показател от 7479 субсидирани бройки. В стандарта за една субсидирана бройка са предвидени средства за дейност, както и за заплати, други възнаграждения и плащания на персонала, осигурителни вноски и издръжка, както и средства по Закона за здравословни и безопасни условия на труд. През 2016 г. субсидираните бройки се увеличават с 50 съгласно нормативната уредба за приемане на стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели. Предложено е новите 50 субсидирани бройки да бъдат разпределени в 152 читалища в страната.

Полицията във Враца разследва убийството на популярния в региона зърнопроизводител Кунчо Кунчев. От няколко часа следователи извършват процесуално-следствени действия в дома на 74-годишния мъж в село Добролево. Той беше открит тази сутрин в дома си мъртъв с множество прободни рани, съобщи говорителят на ОД на МВР Красимир Василев.Жертвата е била открита от съседка, която се отзовала на молба на съпругата на Кунчев - Людмила, която не могла да го открие на мобилния телефон.Край безжизненото тяло на Кунчев бил открит пълнител за пистолет, но оръжието му не е било намерено. Най-вероятно зърнопроизводителят е бил нападнат, докато е спял и не е успял да се защити.Към този момент няма заподозрени за зверското убийство, като работата по случая продължава, уточниха от пресцентъра на полицията.

Благотворителен коледен базар бе открит в Младежкия дом в Монтана. Организатор на събитието е младежкият медиатор на общината Виолина Каменова, която е успяла да привлече хора за участие в кампанията. Събраните средства ще бъдат използвани за подпомагане на деца в от семейства в затруднено положение. Семействата са подбрани със съдействие на главния експерт по социална политика и услуги в Община Монтана. Организаторите се надяват повече хора да подкрепят кампанията. Базарът ще е днес и утре в Младежкия дом в Монтана.

Инициативата "Ангелска елха" на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода ще зарадва децата на затворниците във Враца и тази година. В цялата страна 781 деца на лишени от свобода ще получат подаръци, каза националният координатор Димо Димов.

Дядо Коледа пропътува днес с влак разстоянието от София до Плевен, където на гарата бе посрещнат от деца в неравностойно положение, настанени в социални домове и Центрове за настаняване от семеен тип. Инициативата се осъществява съвместно с "Националното сдружение на сираците в България".

Децата от детските градини и началните класове в община Ружинци ще получат за Коледа подаръци със средства от Общината. За да бъдат осигурени, ще се наложат икономии, каза кметът Александър Александров. Повече от 300 са децата от детските градини и началните класове в Ружинци. За всички детски градини и училища са дарени и елхи за празника.

Фотоизложбата "Пътешествия в Централна Азия" бе открита в зала "Фоайе" на Народно читалище  "Разум 1883" - град Монтана. Снимките разказват за пътешествие по Транссибирската железница и по Пътя на коприната, каза за Радио ВИДИН секретарят на читалището Бойка Серафимова. Тя е на Антина Златкова и нейния съпруг Томас Линдермайер. Това е "Пътешествия в Централна Азия". Пътят на коприната е представен чрез снимки от Монголия, Русия, Китай, Киргизстан, Узбекистан, Азербайджан, Иран, Армения и Грузия. Антина Златкова е от Монтана. Тя е представила в родния си град през последните две години стихосбирките "Чужди географии", с творби на български и на немски език, и "Кораби от хартия".

Концерт на мъжки хор и мандолинен оркестър организира тази вечер читалище "Разум" в град Монтана. Той ще се проведе в църквата "Свети Свети Кирил и Методий", каза секретарят на читалището Бойка Серафимова. Концертът ще започне в 18:30 часа.

Концерт "Северняци и приятели" ще се състои днес във Видин. Проявата е от 18:30 часа в Драматичен театър- Видин.

Средновековният замък "Баба Вида"  участва в националната надпревара "Чудесата на България". Той се съревновава за призовото място заедно с остров "Св. Анастасия" - Бургас и вила "Армира" - Ивайловград в категорията "Атракции". Кметът на Видин Огнян Ценков ще защитава кандидатурата на историческата забележителност в предаване на живо по БНТ , което ще се излъчи от 18:30 до 20:00 ч. Гласуването ще продължи и по време на предаването, като резултатите ще бъдат обявени на финала по време на церемония по награждаването на спечелилите в отделните категории.

Кметът на Враца пък Калин Каменов призова врачани да гледат тази вечер националната телевизия, защото от 18.30 часа по БНТ започва финалът на инициативата "Чудесата на България", в която Рогозенското съкровище достигна до последния етап. За съкровище №1 се борят Панагюрското, Рогозенското и Варненското. Гласуването е на сайта www.bgchudesa.com. Победителите в отделните категории ще станат ясни по-късно тази вечер.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 юни 2024 година

Българският ултрамаратонец и шампион по плуване в ледени и студени води  Цанко Цанков  ще опита да постави нов световен рекорд . В деня на съединението 6 септември ще плува без прекъсване 100 километра в река Дунав от Видин до Козлодуй.  Продължават консултациите на президента Румен Радев с парламентарните формации за съставянето на правителство..

публикувано на 25.06.24 в 18:00

Ансамбъл "Мездра" ще участва в международен фестивал

Фолклорен танцов ансамбъл “Мездра” ще вземе участие в Международния фестивал “Calusul Romanesc” в град Каракал, Румъния, от 27 юни до 1 юли. Проявата започва през 1969 г. в Слатина, а от 1978 г. се провежда всяка година през седмицата на Петдесетница в румънския град. Целта на събитието е да разясни произхода и тайните на ритуалния танц..

публикувано на 25.06.24 в 15:47

Микробиолог представи в Лом участието си в антарктическа експедиция

Снимки и филм от участието си в 31-вата Национална антарктическа експедиция представи в Лом микробиологът Снежана Русинова-Видева . Събитието се проведе в Народно читалище „Постоянство 1856” и събра приятели д-р Русинова, която е родена в Лом, и почитатели на науката. „Най-често българските експедиции, които са от 32 години, се провеждат..

публикувано на 25.06.24 в 15:35

Още една жена във Врачанско е обвинена в домашно насилие

Броени дни след като жена наръга и наби мъжа , с когото живее на семейни начала във Враца, от прокуратурата оповестиха за нов случай на домашно насилие над представител на силния пол. От териториалното отделение на държавното обвинение в Бяла Слатина внесоха в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на..

публикувано на 25.06.24 в 15:24

Лом ще отбележи деня на река Дунав

Международният ден на река Дунав ще бъде отбелязан в Лом с богата програма. На 27 юни, четвъртък, от 20:00 часа, в амфитеатъра на Дунавския парк жителите и гостите на града ще могат да видят изпълненията на мaжopeтeн cъcтaв “Дyнaвcĸи биcepи”, вoĸaлнa гpyпa “3 A KЛAC” и бaлeтния cъcтaв ĸъм Народно читалище „Постоянство 1856”. Хopoтeĸa c..

публикувано на 25.06.24 в 14:00

Берковица и Годеч представят храни, обичаи и занаяти

Сдружение "МИГ – Берковица и Годеч" организира Фестивал на местните храни, обичаи и занаяти.  Домакин на събитието е Годеч и ще се състои на площад "Свобода", от 16:00 часа, днес, 25 юни. Фестивалът ще включва демонстрация на местни храни от двете общини, представяне на занаятчии – сребърна бижутерия, резба, предмети от дърво. Със свой..

публикувано на 25.06.24 в 12:40

Общински съветници в Кула искат повече пари за образованата раждаемост

Общинските съветници от групата на ПП “ВМРО-БНД“ в Кула поискаха увеличаване на финансовата помощ, отпускана по програмата за насърчаване на образованата раждаемост в общината. Те внесоха докладна записка до кмета на общината и председателя на Общинския съвет изплащаната еднократна финансова помощ за новородено дете на родители с висше..

публикувано на 25.06.24 в 11:43