Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Какво да ти кажа, бабо, добре съм…"

25
Снимка: Колаж- Радио ВИДИН

Инициативата "Бъди човек" се проведе за втора поредна година във Видин. За втора поредна година децата на града и техните родители показаха, че има истинска благотворителност, че разликата между нея и онази- "показната", е огромна!

В основата на каузата са двама млади ентусиасти, учениците от ПМГ "Екзарх Антим I" Антонина Любомирова и Павел Любомиров. По тяхна идея бе осъществен Коледният благотворителен концерт "Подай ръка, бъди човек!", който се проведе на 10 декември. Участници бяха учениците от СОУ "Любен Каравелов", ПМГ "Екзарх Антим I" и Ансамбъл "Дунав", чиято цел бе да се съберат средства за подаръци за възрастните хора. А на 21 декември, само няколко дни преди Коледа, видински деца се присъединиха към каузата "Бъди човек" и раздадоха подаръци на възрастните хора от Дома в гр. Кула. На всеки един от обитателите децата дадоха по една кутия бонбони, халва, безалкохолно, козунак, парче луканков салам и кашкавал. За самотните хора в селата Върбовчец, гара Орешец, Фалковец и Яньовец пакетите съдържаха- бутилка безалкохолно, олио, ориз, боб, леща, сладки, банан и мандарини.

Непосредствено след посещението им Антонина и Павел дойдоха в студиото на Радио ВИДИН, за да ни разкажат какво видяха. Децата започнаха разказа си с отчет на събраните средства от благотворителния концерта на 10 декември:

"От концерта събрахме 1 082 лева, в училищната кутия на ПМГ бяха пуснати още парички от учители и ученици и така сумата набъбна на 1 200 лева. Призовахме хората да дарят и хранителни продукти, само една жена от Видин се отзова и донесе три пакета, бе подготвила и отделно пакет за Дома за възрастни хора в Кула, специални благодарности на дамата – Вероника Иванова, тя работи в строителен магазин в ОКС."

Учениците успяват да посетят 29 адреса от избраните села и да се срещнат с 48 души от Дома за възрастни хора в Кула. За един ден те изминават дългия път от градската суета до самотните възрастни хора. Разделят се на два екипа. Всеки от тях е с различни впечатления от мястото, на което е бил. Потресени от това, което са видели,  младежите започнаха емоционално един през друг да разказват. Първа започна Антонина с впечатленията си от с. Върбовчец:

Снимка"Там бях за три часа, през това време не видях жив човек по улиците. Там има само пустеещи, разпадащи се къщи и трудно подвижни възрастни, с пенсия от 150 лева,  не дочуват, не довиждат… 21 декември – ден пълен с емоции, от сълзи до усмивки и обратното.

Започвайки от момента, в който видях в каква обстановка живее човек в 21 век и след това научавайки неговата съдба– било тя коварна болест или самота, си зададох един много важен въпрос: "Кое в крайна сметка е най-важното?". Тук не става въпрос само за финансова липса, а за нещо много по-лошо, а именно- душевната и емоционалната самота. Да се прибираш всеки ден в студен и почти срутен дом (стига да можеш да излезеш от дома си, тъй като повечето хора са трудно подвижни), да си напълно сам и болен. Това са хората, с които се срещнахме днес. Хора, учудвайки се на това, което правим за тях… Само при погледа на пакета, който им дадохме, очите им се насълзиха, започнаха да ни прегръщат и да ни целуват, благодариха ни над 10 пъти, поканиха ни при тях и ни почерпиха, всеки с каквото има, даже и с последното, което има… 

"Ние обещаваме, че по време на коледната ни кампания, ще обърнем внимание на нуждаещите се възрастни хора– това и направихме. На въпроса "Как сте?" получихме отговора: "Какво да ти кажа, бабо, добре съм..", а пред очите ни беше разпадащата се къща, празният хладилник и лекарствата на масата. С усмивки на лицата ни разказваха за внуците и децата, кой къде работи и учи, с какво се занимава. Единствената радост за тях беше, че ще дойдат при тях за празниците.

Живеещи не в къщи, а по-скоро "пещери", на кръстопът – лекарства ли да си купят, хляб ли, с десетки диагнози и рецепти от личния лекар, но СИЛНИ ХОРА. Хора, които не се оплакват от липсата, а се радват на наличието. Наличие не само на хранителни продукти, а и на внимание, което сгрява сърцето им.. Това ли са възрастните хора на България? Нека всеки си представи, че това са неговите дядо и баба. Как бихте се почувствали? Всички ние заслужаваме достоен живот. Не такъв, изпълнен в лишения и студ. Затова сме хора, трябва да си помагаме, с каквото можем, както можем, когато можем!

Днешният ден не се описва с думи. Думите не могат да опишат всичките чувства– жал, съпричастие, но и ВЪЗХИЩЕНИЕ. На тръгване им пожелавахме да са живи и здрави и да си прекарат хубави коледни и новогодишни празници, а те отговаряха: "Здрав не съм, но жив докато мога".

За Павел денят също е минал емоционално:

"Хората от Дома в Кула не живеят при толкова лоши условия, както бе представено. Отивайки там, ние очаквахме да видим нещо ужасно. Всъщност, оказа се, че не е точно така… Имат дори коледна програма, подготвена за празника. Зарадваха се не толкова на продуктите, колкото на вниманието, а това е и целта на нашата кампания- да подарим внимание! Разликата между тях и тези по селата е в условията на живот и това ,че в Дома поне на са самотни."

Бъди човек!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40