Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Калейдоскоп" си говорим с Нарциса Недялкова, Даниела Рангелова, Васка Здравкова, Сашо Николов, Даниела Георгиева, Мария Карова и много видински деца

Размисли по Коледа

За уроците на българската етнопедагогика, които ни помагат да се намерим къде сме във времето за равносметка при прага на годините. Време, в което се питаме какво добро сме направили; има ли за какво душата ни да е безпокойна; как да си простим и да измием страховете си, че сме били грешни, та да започнем новата година на чисто.

46
Снимка: Колаж Ваня Минева


Днес в "Калейдоскоп"- нашия Северозападен сборник с истории за живота- редим празнични усмивки и сълзи- светли признания за благодарност към една видинска учителка от нейните пораснали ученици; древни познания за предпазване през т.н. "мръсни дни" от Коледа до Йордановден; наричания за благополучие; чисти и заредени с огромна енергия за живот детски пожелания от ежегодната среща между заминаващия за Северния полюс Дядо Коледа и пристигащия с обещания за зимни пързалки и зимни игри Дядо Мраз.

И така, започваме с тайнствата. В българския етнокалендар дните от Рождество Христово до Богоявление се наричат "мръсни". От раждането на Младенеца до Неговото кръщение караконджоли, вампири, върколаци, таласъми и самодиви бродят от залез слънце до първи петли... В поверията за т.н. "мръсни дни" се преплитат народното християнство и традиционните езически вярвания на българите. Това е времето, когато се отваря портата между Отсамното и Отвъдното и на Земята идват душите на мъртвите. Затова на трапезата на Бъдни вечер се оставя място за тях, а в ъглите на стаята се слагат орехи.

През времето от 25 декември до 6 януари трябва да се съобразяваме с няколко важни забрани, от които първата е, че не се излиза от дома след залез слънце- защото именно тогава бродят злите сили. Забраните гласят още, че през тези дни не е добре да се зачева, защото нищо добро не чака детето, което ще се роди; не се вдигат сватби и не се събират седенки; не се опяват мъртъвци и не се раздава помен; не се изработват мъжки дрехи; не се работи с вълна, за да не нападат вълци стадата и овчарите; не се изхвърлят пепел и въглени от огнището, защото вълците и караконджолите ги ближат и от това се плодят и множат; не се пере и мие, преди да се пусне във водата стрък пелин или горящ въглен, защото водата е все още "некръстена". Ако през тези дни се роди дете, жените за едно денонощие трябва да му изтъкават, ушиват и облекат непипана от никого ризка, за да го запазят от лошотиите.

Бъдник Видин 2015, Снимка: Ваня МиневаИма ли предпазни мерки?

Има. Най-голямата сила за гонене на злото е в огъня. Затова в някои райони на България в средата на периода- срещу Васильовден, насред населеното място мъжете запалвали голям огън, който поддържали 3 дни и 3 нощи. Предпазни сили има и пепелта, останала от кадените вечери в огнището. С нея посипвали по двора, около къщата, около кошарите с домашните животни. В дрехите се носело чесън, по вратите се поставяли бодливи клонки от глог или, хвойна, а около къщите и кошарите посипвали просо. Според народните вярвания семената са сигурна преграда за магьосници. Опасността се вдига след кръщаването на водата. Във всички краища на България е запазено поверието, че в нощта срещу Йордановден небето се "отваря", всичко светва, а животните проговарят с човешки гласове.

Периодът от Коледа до Йордановден е особено подходящ за магически действия и предсказания за следващата година- за здравето, за бъдещите бракове, за благополучието в дома, за новите начинания- като отиване на учение, по търговия, на гурбет. В българската етнопедагогика чрез обредите и ритуалите се засвидетелства уважение към предците, от които зависят плодородието и здравето на живите. Това е памет за усещането ни за добро, за доверието помежду ни и за устойчивостта на вярата ни във Видимия и Невидимия български свят.

Бъдник Видин 2015, Снимка: Ваня МиневаПовод за връщане към старите вярвания ми даде поредното издание на фолклорния събор "Бъдник" във Видин, на който домакини са читалищни дейци от Община Видин. Но за празника винаги идват и техни колеги от читалищата от цялата област. Как да се пазим през "мръсните" дни съвети ни дава Нарциса Недялкова- секретар на читалище "Поляна" в село Шишенци- загадъчното село от община Бойница, в което историите за самодиви и самовили не са само етно памет, а и настояще!...

Както традицията повелява, след като здравата се наизпонаплашихме, се спирам пред котела с греяно вино на Сашо Николов, от който се носи вълшебен аромат и при две усмихнати гадателки- Даниела Георгиева и Мария Карова.

Бъдник Видин 2015, Снимка: Ваня МиневаОрех- за сила и здраве и чесън- за предпазване от лоши очи, се паднаха на кмета на Видин Огнян Ценков и на заместник кмета Венци Пасков. След предсказанията, майсторките на бъднишки хлябове подариха на градоначалника най-красивата "Боговица", с пожелание да е грижовен стопанин на своя град.

Проверих и аз късмета си при двете гадателки, отпих от греяното винце с вълшебни подправки, хванах се на хорото. За да си припомня онези уроци, които ни помагат да се намерим къде сме във времето за равносметка при прага на годините. Време, в което се питаме какво добро сме направили; има ли за какво душата ни да е безпокойна; как да си простим и да измием страховете  си, че сме били грешни, та да започнем новата година на чисто.

Е, чуват се приказки, че е лицемерно поръчаното само по празници добро. Да, добре е добро да се прави през цялата година. Но дали намираме време и дали имаме душа за това винаги? А и стара истина е, че по празници усещането за щастие е по-ярко за тези, които го имат, но също така е и много по-болезнено чувството за отсъствието му от живота на тези, които са го пропуснали или изгубили... Казват, че човекът на празници е дваж по-такъв, какъвто си е и в делниците. Тогава колко ли самотни се чувстват по празници хората, които са самотни в делниците?

При класната, Снимка: Даниела Рангелова"Любовта към ближния е смисълът на Коледа. Тогава, когато можеш да отвориш душата си, да приемеш чуждата болка за своя, когато можеш да простиш, за забравиш лошото и да помниш доброто, човек се освобождава и се спасява. Това е пътят на себепознанието, пътят към Бога, пътят към всичко", казва Даниела Рангелова и заедно с Ирена Кирилова, Васка Здравкова и Анна Атанасова отиват да се видят точно сега, по Коледа, със своята някогашна класна ръководителка.

А на следващия традиционен за Видин зимен празник, организиран от фейсгрупата "Приятели на Видин" и Детски и Младежки парламент, срещам Васка Здравкова.

"Нашата класна ни преподаваше философия. Поговорихме си с нея за нещата от живота. За амбициите, успехите и старостта. Тя с годините е загубила зрението си, но ни позна със сърцето си. Обещахме си пак да се видим", казва ми тя.

Зимен празник във Видин, Снимка: Йорданка ПетроваГоворим си с Васка Здравкова на фона на детската гълчава, композирана от гласчетата на десетките малчугани, които в хубавото време са дошли с баби, майки, татковци, батковци на видинския площад "Бдинци" да изпратят Дядо Коледа и да посрещнат Дядо Мраз. Двамата белобради старци изслушаха десетки стихчета, песнички, гатанки и раздадоха много, много, много подаръци. Който не дойде, много пропусна!

"Догодина пак ще си направим среща във Видин", обещаха дядовците, но преди да тръгнат всеки по делата си, си направиха снимки с десетки видински малчугани.

Казваме ви и ние, уважаеми слушатели, "До слушане!" през новата 2016 година. Правим това с песента на Лили Иванова "Зимна приказка"- носталгична ретрозакачка към порасналите момчета и момичета. И с усмивка към днешните малчугани. Имаме много какво да си споделяме- ние на тях да дадем нашите спомени, а те да ни припомнят как да отключим отново у нас изворите на детската енергия за живот.

Зимен празник във Видин, Снимка: Ваня МиневаМладите хора на Видин с декемврийските си благотворителни инициативи заявиха, че са готови за обща работа. Нека си припомним само няколко от тях- каузата "Подай ръка, бъди човек"- на Антонина и Павел и техните съученици от 9 "б" клас на ПМГ "Екзарх Антим I", които организираха концерт, събраха средства, купиха и доставиха по домовете на самотно живеещи възрастни хора храна за празниците; празникът "Подари усмивка", в която малчуганите от ЦДГ "Детелина" и младежите от БЧК отбелязаха Коледа заедно с видински пенсионери. Като мост между възрастните и децата ми се иска да припомня и инициативата за набиране на коледни подаръци за деца, лишени от родителски грижи, от центрове за наставяне от семеен тип, от домове за деца с умствена изостаналост, домове "Майка и Дете" и SOS селища- "Плюшено мече". Допълвам мозайката с идеята да погостуваш като Дани Рангелова на живеещата самотно старините си класна ръководителка, или да подариш Коледа на видинските деца- както правят това Дани Дамянов и неговите приятели от фейсгрупата "Приятели на Видин".

Доброто го има. То е в нас. Сред нас. Живее. Диша. Усмихва се. Преражда се всяка година отново и отново в душите ни в Деня на Рождество Христово. Нека го пазим и умножаваме. За да ни има. Светли празници на всички!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40