Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е поетът Найден Вълчев, автор на текста на песента "Едва българска роза"

"Звучи във душата ми песен"

10
Снимка: Колаж Ваня Минева


Днес в "Калейдоскоп"- нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота, прибавяме още една емоционална среща- с родения в нашия край поет Найден Вълчев, който бе гост в декемврийския литературен салон на видинското читалище "Цвят", по покана на Ненчо Славчев и Диана Сиракова. За по-младата ни аудитория, нека да припомним: Найден Вълчев е роден на 30 август 1927 година, в село Малка Брестница, Тетевенска околия, на някогашната Плевенска област. Получава основно образование в родното си село. Завършва гимназия в Плевен, а след това и Юридическия факултет на Софийския държавен университет "Св. Климент Охридски".

Първата му стихосбирка- "На южната граница", излиза през 1953 година. В нея са събрани стихове само с войнишка тематика, които са отзвук от тригодишната му реднишка служба в далечен малък гарнизон. През следващите десетилетия стихосбирките стават двадесетина. "Малка повест" 1954, "Пъстра палитра" 1960," Северна светлина" 1965, "Лунапарк" 1970, "Синьо цвете, влак, жена" 1975, "Златен август" 1977, "Написано на кленов лист" 1984, "Гигантски слалом" 1986, "Младата луна и старата луна" 2001, "Рай за грешни" 2003 и др. Пише и за деца, под псевдоним Чик Чирик: "Българска земя" 1963, "Звъни, звънче" 1968, "Фото Есперанто" 1983, "Жълъдче със шапка" 2004.

Найден Вълчев на среща с ученици от СОУ Цар Симеон Велики във Видин, Снимка: Ваня МиневаПрез годините е работил като редактор в списание "Български воин", вестник "Народна армия", списание "Септември", списание "Съвременник", списание "Дарители". Бил е председател на Съюза на преводачите в България.

През последните години работи над поредицата си "Попътни срещи"- есеистично биографични четива за известни наши и чужди поети и писатели, които са белязали живота му, сред които Елисавета Багряна, Валери Петров, Леда Милева, Никола Фурнаджиев, Панчо Владигеров, Ангел Каралийчев, Христо Радевски, Веселин Ханчев; неговите връстници Иван Радоев, Станка Пенчева, Ивайло Петров, Вили Цанков, Лиана Даскалова, Андрей Германов, Първан Стефанов, Димитър Вълчев, Петър Караангов…

Найден Вълчев на среща с ученици от СОУ Цар Симеон Велики във Видин, Снимка: Ваня МиневаПо стихове на Найден Вълчев са създадени десетки популярни песни. През годините е работил с много композитори и изпълнители, но специално място в спомените му има песента "Една българска роза"- музиката е на Димитър Вълчев, а аранжиментът на Дечо Таралежков. В изпълнение на Паша Христова, през 1970 година песента печели Първа награда за българска песен на "Златния Орфей". 30 години след това песента е избрана от слушателите Българското национално радио за песен на столетието. За жалост престижният някога международен фестивал на българската и чуждата поп музика "Златният Орфей", чието начало бе поставено през 1965 година, през 1999 година преустанови своето съществуване.

"Минаха години... Една вечер, в края на 1999 година, звъни телефонът. Обади ми се редакторка от БНР, за да ме поздрави, че песента "Една българска роза" е избрана за песен на столетието. Бях щастлив. Но и едно друго, стряскащо чувство ме обзе- нито Димитър Вълчев, нито Паша Христова, нито първият аранжор Дечо Таралежков можеха да чуят това съобщение... Останал бях само аз. Само аз. Но този спомен за онези далечни години ще живее с мен до последните ми дни", признава поетът.

Найден Вълчев в СОУ Цар Симеон Велики Видин, Снимка: Ваня МиневаЖитейският, а и на творческият път на поета Найден Вълчев започва от Българския Северозапад. Говорим си с него за думите, за детството, за семейството, за плевенската гимназия, за първите му публикувани стихотворения. Позволявам си внимателно да прекося границата и да стъпя на пръсти в личното пространство на поета Найден Вълчев и с въпрос от една друга много обичана негова песен- "Кажи коя е вечната жена, която в теб до края ще живее..." и го моля да разкаже историята на тази любов. Песента изпълняват Йорданка Христова и Бисер Киров, музиката е на Димитър Вълчев.

После надничаме в различни години от живота му- времето в казармата, работата му на редактор, спомените за приятели, които вече обитават Отвъдното... Говорим още за прецизността в работата с думите и във взаимоотношенията с хората.

"Вашият събеседник, Ваня, е живял в три епохи на нашата България- в Царство България, в народна република България и сега, в т.н. демократична България. Казвам "така наречената", защото имам усещането, че тя не е достатъчно осъществена като демократична държава- с идеите на demos kratos, които са прекрасни. Но когато те не са осъществени до край, това влага една горчива жилка във всеки от нас, който се замисля- къде сме, как сме днес, какво ще бъде утре? Това утре, в което от 8 милионна, България ще влезе сведена на 6 милиона... За мен това е национална трагедия", признава Найден Вълчев.

Найден Вълчев с Дияна Сиракова във ВидинИ възвива нашият разговор към емигрантите- с какво си тръгват от България, какво остава в душите им, какво носят в сърцата и паметта си техните деца... После питам поета за срещите му с младите хора от Видин. И защо при гостуването си в декемврийския литературен салон на видинското читалище "Цвят" обеща да изпрати за библиотеката на читалището свои книги. Впрочем те вече са на новия си адрес. Пакетът пристигна точно в дните между Коледа и Нова година.

Пред ученици от видинското училище "Цар Симеон Велики"- може би бъдещи поети и преводачи, Найден Вълчев чете свои стихове. И за да е ясно, че душата на поета никога не се отказва от търсенето на нови територии, сподели с младежите и някои свои творчески експерименти. А те с любопитство го разпитваха за историята на песента "Една българска роза", за срещите му с Елисавета Багряна, за изискванията му на редактор, когато е подбирал кои стихове да стигнат до печат и кои да бъдат оставени "на изчакване"...

Ако искате да научите повече- чуйте предаването в прикачения файл. В него звучат песните на Найден Вълчев. Там е и прелюбопитната история за това как е бил изпратен в казармата от своите приятели със стих на Атанас Далчев, как е подготвял и излъчвал сам радиопрограми, как се е запознал с жената на своя живот... Приятно слушане!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50