Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Мачорска: "В Южна Африка хората са невероятно добронамерени, усмихнати и любезни"

4
Снимка: Личен архив на Соня Мачорска

Днес чрез "Другата истина" се пренасяме в Южното полукълбо, по -точно в Република Южна Африка, а наш гид е журналистката от Видин Соня Мачорска. Южна Африка е може би единствената държава на африканския континент, която носи в себе си толкова много от западната култура, но същевременно е запазила и от традиционния начин на живот в тази част на света. Тя е и една от държавите с най-голямо етническо разнообразие. Страната има богати минерални ресурси, най-добре развитата икономика на континента и сравнително силни световни позиции.

И точно там през 2015 година Соня има възможност да поживее известно време:

"Преди да дойда в ЮАР, живях до Северния полюс- в Санкт Петербург, Русия, после в Будапеща, Унгария, след това във Виго, Испания, била съм и в Хърватска, и накрая попаднах близо до Южния полюс. Честно казано, това никога не е било моя цел, дори в мечтите си не съм мислела да попадна някъде там... Търсех работа по обяви и така попаднах на една работа, за която държах три интервюта и чак на третото ми казаха за коя страна става дума. Аз много се колебах дали да тръгна, дори ми дадоха срок от няколко дни, за да размисля. Тогава прочетох доста за Южна Африка, защото за мен това бе изцяло непознато място и онова, заради което тръгнах бяха пингвините- много исках да видя пингвини на живо...

СнимкаПолетът за там бе доста дълъг. Първо се пътува от София до Истанбул- около един час, но после до Кейптаун има още 13 часа. Преминаваш по вертикала цяла Африка и я виждаш отгоре като на длан...

Първото нещо, което ти прави впечатление, когато слезеш на летището в Кейптаун е, че персоналът е изцяло от чернокожи. Подобно е положението и в магазините, учрежденията, училищата, които имах възможност да посетя. Другото, което ми направи впечатление е, че воланът на колата е от другата страна, което в началото е много объркващо...В Южна Африка почти няма обществен транспорт, защото всички се движат с коли и друго интересно- няма тротоари. Най-незабравимото ми впечатление от тази страна обаче е, че хората са невероятно добронамерени, усмихнати и любезни. Няма случай, в който да не те поздравят, където и да те срещнат. Те са винаги усмихнати. Не знам дали това го учат в училище или се раждат с този начин на общуване, но е много по-приятно от навъсените хора, които срещам по нашите улици... 

Във фирмата, където работех имаше доста българи. Дори разбрах, че един от нашите си е направил ферма, в която отглеждал овце и кози. Там правел българско сирене и колегите ми си купували от него. 

СнимкаВ ЮАР стандартът е доста висок и ако работиш, нямаш никакъв проблем да си плащаш квартирата и храната, дори да си заделяш някакви средства. Редът и чистотата също правят голямо впечатление. Там никой не си позволява да хвърля боклуци или да цапа. Лошото е, че в големите градове престъпността е доста висока. Направи ми впечатление, че къщите са заградени с почти двуметрови зидове, над които има и 6-7 реда жици, по които тече ток. Това за мен бе колкото смешно, толкова и жалко. Охрана също има навсякъде. Причината за високата престъпност обаче е от едни гета в периферията на градовете, където са събрани пришълци от съседни по-слабо развити страни. Друго интересно, което няма да забравя е, че  там както си ходиш по улицата, край теб виждаш съвсем спокойно да се разхождат диви патици, ибиси, токачки и други птици, без някой да ги притеснява или да се опитва да ги изяде... Маймунките също са много интересни- има ги навсякъде- по улиците, по плажовете..."

Още интересни факти за живота в Република Южна Африка и цялото интервю с журналистката Соня Мачорска, можете да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50