Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социални работници стигат трудно до хората в нужда през зимата

Снимка: Иванка Петрова
Днес в "Заедно" темата ни е социалните дейности в община Видин през 2016 година. Как работят Центърът за временно настаняване и Социалният патронаж- двете социални услуги, които спасяват животи в студеното зимно време- обяснява управителя на направление "Социални услуги и здравни дейности" в общината Роми Гергова:


"Капацитетът на Центъра за временно настаняване е пълен, но при необходимост можем да поемем до 15 души, тъй като имаме готовност. Даже в момента, между нас вътрешно, преговаряме една допълнителна стая, която се ползваше като склад след намаляването на патронажа в Дунавци, Гомотарци и Видин. Да я приспособим и нея за нуждите на Центъра. Аз съм изключително доволна, че екипът на Центъра за временно настаняване влиза в положението на хората. На момента реагираме и това е хубаво за нашата дейност, за което благодаря на колегите. Колите, които разкарват храната, наистина срещат огромни трудности през зимния сезон. Най- големият проблем е пътят след Жеглица и Дунавци, тъй като в страничните села пътят е непроходим, визирам пътят за Въртоп. Там няколко зими подред снегоринът не може да разчисти, а ние сме длъжни даже един потребител колата, санитарят, разносвачът да разнесе храната до къщата на този човек. Така че наистина имаме проблеми. Тези санитари, които обслужват болните във Видин, както и личните асистенти, макар че някои от тях гледат лица от семейството, също им е много трудно, тъй като има по двама души за обслужване в рамките на един ден. Направили сме такава организация- сутринта да се обслужи малко единият, след това малко другият до към обяд, след това отново да се върнат. На хората наистина им е трудно. Но пък преодоляхме варианта от преди, който беше по трима, защото тогава беше просто невъзможно и нямаше никакъв ефект от работата, и уморително за домашния санитар, който по три адреса да обикаля на деня и всеки да си иска в определени часове. Беше много трудно. Към момента са по двама обгрижваните хора. Трудно ни е за всичко, може би най- трудно ни е за това, че в последните две години няма никакви възможности за програми за заетост от Агенция по заетостта. Тук ежедневно, в управлението, идват хора, които изразяват желание за работа, за възможности, дори за почасова заетост. Изключително неприятно ми е, когато трябва да отговарям на такива въпроси. Болно ми е, защото знам хората на какво разчитат. В града ни заетостта е на много ниско ниво и изказванията, преди време, че Министерството на труда и социалната политика не трябва да бъде работодател, мисля че е несериозно отношение към безработните. Благодаря на всички колеги, които са ангажирани в тези услуги, на всички специалисти, на фелдшерите в града по училищата, на медицинските сестри по детските градини и ясли, на целия персонал и на всички граждани на Видин и на Вашите слушатели да пожелая да имаме само хубави поводи за срещи помежду си, макар и в ефир."  
 
За да научите по кои нови проекти ще се работи през 2016 година и коя социална услуга изисква още упорита работа и допълнително финансиране от държавата, за да проработи отново- чуйте звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 юни 2024 година

Обещание : До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен.  До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград, част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Президентът Румен Радев ще..

публикувано на 28.06.24 в 18:05

СУ "Иван Вазов" - Мездра спечели тазгодишното издание на Патриотичните игри в област Враца

Отборът на СУ „Иван Вазов“ - Мездра стана победител в шестото издание на Патриотичните игри в област Враца . Домакин на атрактивното състезание тази година беше Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра. Родолюбивата инициатива е част от Програмата за патриотично възпитание в област Враца, която се реализира ежегодно от 2012 г. насам под..

публикувано на 28.06.24 в 16:35

Тежка катастрофа край Монтана взе две жертви

Тежка катастрофа край Монтана отне живота на двама души. Други трима са пострадали. Пътният инцидент е станал вчера, 27 юни, към 17:30 часа на пътя за Чипровци, в района на разклона за "Балова шума" . Лек автомобил, управляван от 50-годишен жител на село Георги Дамяново, движещ се в посока от Монтана за Превала, навлиза в насрещната лента и се..

публикувано на 28.06.24 в 16:09

Възстановено е движението по околовръстния път на Видин

Възстановено е движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради пътен инцидент. 

публикувано на 28.06.24 в 16:01

Наградиха изявени ученици на видинската математическа гимназия

В последния учебен ден във видинската Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" наградиха ученици и учители за спортните им успехи и постижения на олимпиади и национални състезания. Всички те доказаха, че гимназията е лидер в образованието, спорта и обществените ангажименти на младите хора, каза в словото си Ваня Минева ,..

публикувано на 28.06.24 в 15:33

Временно е ограничено движението по околовръстния път на Видин

Временно е ограничено движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин, в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Трафикът  се осъществява по обходен маршрут през градската пътна мрежа на Видин. Тежкотоварните автомобили над 12 тона..

публикувано на 28.06.24 в 15:18

Обещание: До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен

До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград , част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова . Тя беше изслушана в Народното събрание за напредъка на строителството на пътя. "Имаме осигурено финансиране и..

публикувано на 28.06.24 в 15:16