Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да бъдеш полезен- за работата на доброволци във Видин

4
Снимка: МСНВ
Често пъти съм чувала хората да питат: "С какво се занимават децата от Младежкия съвет по наркотични вещества във Видин?". Хората имат някаква бегла информация, като например, че младежите раздават листовки, презервативи, лентички за съпричастност с болните от ХИВ/СПИН и техните семейства, че членовете на младежката организация винаги присъстват на "Мача на звездите". Днес ще се опитам да осветля малко и другите занимания на доброволците. Както често сме споменавали в предаването "Заедно", те правят превенции против тютюнопушенето и наркотиците в училищата от област Видин. На тези презентации младите хора разясняват на учениците какво представляват зависимостите, как да не попадат в техния плен и т.н. Една от тези презентации се състоя пред седмокласниците от ОУ "Иван Вазов" и бе водена от доброволците Теодора Цанкова и Елена Трифонова, като често с примери се включваше и психологът Велислава Цанкова.


В превенциите против наркотиците доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества обновяват постоянно информацията си, за да бъдат по-полезни в работата си. На пазара постоянно се появяват нови и нови наркотични вещества, знаете, този вид търговия е много успешна и конкурентна. Ето защо подрастващите трябва да знаят от какво да се пазят, за да не залитнат по наклонената плоскост на наркотичната зависимост. Доброволците ги информират какво представляват новите видове наркотици и рисковете, които крият.

СнимкаЗа съжаление, в днешно време често чуваме за случаи, при които не е ясно какво точно е употребил човек. Тук се включват както случаите на неизвестно вещество, пуснато в питие на купон или в дискотека, така и тези, когато някой е решил да употреби "по-лек" наркотик, като например марихуана, и си купи, а дилърът е прибавил нещо много по-силно в тревната смес.

За да накарат младежите да се замислят дали да опитат някакво наркотично вещество, доброволците, които правят презентацията срещу дрогата, обясняват колко трудно е да се откажеш, след като вече си станал наркозависим:

"Лечението на зависимия е сложен и продължителен процес, с несигурен изход. Той включва психологическа и социална помощ, медикаменти и дълга повторна социализация. Преодоляването на абстиненцията протича под лекарско наблюдение за 10 до 20 дни. По-важно и сложно е оставането чист, за това работят дневни центрове, комуни и групи за самопомощ и заместителни терапии. Много важна е подкрепата на близки, приятели и усилията да бъде върнат зависимия в обществото и да избегне връщането при наркотиците."  

"Ами не трябва да използваме наркотиците. Те са много вредни. Ако забележа, че някой мой приятел ползва наркотици, трябва да му помогна, да му обясня, че това не е редно и че не трябва да ги използва... Не трябва да се използват наркотици, не трябва да се приема, опасно е. Вреди на тялото. До сега не съм се сблъсквал с нещо такова...", казаха учениците след лекцията.

Днес ви представям и новия психолог в Общинския съвет по наркотични вещества. Така Съвета вече има двама психолози, които да помагат в работата по превенцията против тютюнопушене, алкохол и цигари. За да сме по-точни, това са две психоложки. Едната вече участва като помощник- водещ в презентацията за наркотиците. Това беше Велислава Цанкова. А сега нека ви се представи и новата психоложка Весела Начева:

"Това е един млад, динамичен екип, който всъщност прави една превенция. Като особен обект и тема на разсъждение сред младите, това са наркотиците, алкохолът и тютюнопушенето. Вече присъствах на две презентации на членове от Младежкия съвет. Мога да кажа, че съм впечатлена от инициативата както на доброволците, така и на психолозите от училищата. Хубаво е да се прави такава превенция, защото това са теми, които са един вид като болестно състояние за младежите."

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03

Пръскат срещу комари, кърлежи и бълхи в община Лом

От 8 до 10 юли 2024 г. , при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/сек., от 20.30 ч. до приключване, но не по-късно от 06:00 ч., ще се проведе наземно третиране срещу комари чрез комбиниран метод на студен и топъл аерозол в града и селата на територията на община Лом. Ще се използват препаратите: "Ротрин 100“, в..

публикувано на 06.07.24 в 14:25

Предстои аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида"

Предстои аварийно укрепване в средновековната крепост "Баба Вида". С Министерството на културата е подписан договор за 213 хиляди лева и се очаква да бъдат преведени 70 % от сумата, за да започнат строителните дейности, съобщи началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  "Издадено е разрешение за строеж за..

публикувано на 06.07.24 в 12:05

Летни занимания за децата в Борован

Народно читалище "Цани Иванов 1907" във врачанското село Борован организира през летните месеци забавни дейности за най-малките жители на общинския център.  Всеки вторник от 10:00 часа ще има "Забавно лятно четене" в библиотеката.  Във всяка сряда от седмицата е времето за кино, като от 09:00 часа в салона на читалището ще бъдат излъчван филми..

публикувано на 06.07.24 в 08:37

ЦИК предлага на президента да насрочи нов избор за кмет на Габровница

Централната избирателна комисия предлага на президента на Република България да насрочи нов избор за кмет на монтанското село Габровница. Върховният административен съд обяви за недействителен избора на кмет на Габровница. До решението на ВАС се стигна след оспорването на резултатите от вота през октомври миналата година от страна на..

публикувано на 06.07.24 в 08:30
Град Видин

Снимката на 5 юли 2024 година

Уличното осветление във Видин, Белоградчик и Ружинци ще бъде модернизирано. Трите общини са с одобрени проекти за енергийно ефективни системи, съобщават от Областния информационен център в крайдунавския град. Проектът на Община Видин е на стойност почти 2 милиона лева, Община Ружинци ще реализира подобрения, възлизащи на над 1 милион лева, докато..

публикувано на 05.07.24 в 18:05