Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Няма да има служители, които да останат без работа при оптимизацията на детските градини във Видин"- обеща кметът

Снимка: Ваня Минева



"Оптимизирането на мрежата от детски градини на територията на общината и въвеждането на системата на делегирани бюджети са мерки, които трябва да бъдат наложени, за да се подобри качеството на грижите за децата, тяхното възпитание и отглеждане"- обяви на пресконференция кметът на Видин Огнян Ценков. Част от детските градини-филиали, които са с ниска посещаемост ще бъдат закрити (като тези в Покрайна, Гомотарци, Сланотрън), а други- в селата на общината и в град Видин, ще бъдат реорганизирани, като децата, които и сега ги посещават, ще останат в същите сгради.

Промяната ще стартира от 1 септември 2016 година. Броят на децата в групите ще бъде съобразен с изискванията на единния електронен регистър и няма да надвишава 22 деца. По силата на същия документ, групите от 77 ще станат 70. С 47,5 ще бъде намален щатът на работещите в системата (от тях 21 педагогически и 26 непедагогически персонал), обясни кметът.

"Ние сме предприели действия, съгласно законодателството, служителите, които вече са придобили право за пенсиониране при определената възраст и трудов стаж, ние сме им отправили предизвестие, част от тях са освободени. Миналата седмица имахме среща с такава категория общински служители. Изказахме нашето уважение и благодарност към тях и годините положен труд в системата. Тези действия ние ги предприемаме след сериозен анализ и по необходимост. А нашите служители в трудоспособна възраст, чиито места бъдат реорганизирани, ще бъдат насочени към друго детско заведение, така че при тази оптимизация няма да има служители, които да останат без работа", обеща кметът.

Предложението е разгледано и одобрено от Постоянната комисия по образование, наука и култура към Общински съвет Видин и ще бъде предложено за обсъждане на следващото редовно заседание на видинските общински съветници.

Припомняме, че според справка, направена от Постоянната комисия по образование, наука и култура към Общински съвет Видин, от декември 2015 година, в сега работещине 16 детски заведения са обхванати 1559 деца, разделени в 77 групи, като за тях се грижат 335 човека- педагогически и непедагогически персонал.

"Анализът показва, че тази численост не е съобразена с единния стандарт и подлежи на задължителна корекция", обясни заместник кметът Венци Пасков.

В звуковия файл можете да чуете запис на пресконференцията, дадена от кмета на Община Видин Огнян Ценков, заместник кмета "Хуманитарни дейности" Венци Пасков и директора на Дирекция "Хуманитарни дейности" Емилия Николова, в който поименно ще намерите какво се предлага за всяко детско заведение във Видин.

Преобразуването се извършва на териториален принцип. От 16-те детски заведения в общината остават осем със статут на второстепенен разпоредител с бюджет (от 1.09.2016 г.), се казва в прессъобщението от Община Видин. Вижте пълния текст:

Кметът на Община Видин Огнян Ценков даде специална пресконференция във връзка с внесеното от него предложение до Общинския съвет за oптимизиране на мрежата от детски градини на територията на общината и въвеждане на системата на делегиран бюджет, считано от 1.09.2016 г. Той припомни, че въвеждането на такъв бюджет е било желание на директорите на детските градини, тъй като е по-удачна форма за управление и предоставя по-големи възможности за грижите за децата. По тези въпроси в общината многократно са провеждани срещи с представители на Регионалния инспекторат по образованието, синдикатите и директорите на детските заведения. Предложението вече е обсъдено и одобрено от постоянната комисия по образование, наука и култура към ОбС.

За да се стигне до тази стъпка, със заповед на кмета на общината се създава комисия, чиято задача е да направи конкретни предложения за оптимизация на мрежата от детски градини на територията на общината и възможността за въвеждане на делегирани бюджети от тази есен. Направен е анализ на актуалното им състояние. Установено е, че средната месечна посещаемост на групите през октомври и ноември, миналата година в повечето от детските градини е под определената с решение на ОбС – Видин и по-ниска от минимума – 12 деца за сформиране на група. Във филиалите на четири детски градини посещаемостта е следната: в Покрайна - 3, в Гомотарци - 2, в Кошава и Сланотрън - по 1 дете. „Към 1.12.2015 г. общият брой деца е 1 559, разпределени в 77 групи, с численост на персонала – 334. Съгласно нормативните изисквания на такъв брой деца съответстват 70 групи, с численост на персонала 287 души. Този завишен брой от 7 групи и персонал – 47 души, от които 21 – педагогически, води до недостиг на държавни средства за заплати и осигуровки в размер на 377 053 лв.“ – каза видинският кмет. Той обясни, че през годините назад от директорите на детските градини е осъществяван неправилен прием на децата в групите, като не са спазени изискванията на Наредба №7 на Министерството на образованието и науката и са приемани деца над максимума от 22 броя, както и деца под 3-годишна възраст. Така че децата над тази бройка – общо 226 не получават субсидия от държавния бюджет. В случай пък, че няма промяна в числеността на персонала и с увеличаването на минималната работна заплата от 1.01.2016 г. средствата, като общ недостиг, са в размер на 501 564 лв. Което означава, че общината за една година би имала недостиг на държавни средства за трудови възнаграждения в размер на 421 884 лв. „С цел по-доброто управление и прилагането на системата на делегиран бюджет и във връзка с изготвения доклад от комисията, назначена с моя заповед, подписания протокол от работна среща с представители на Община Видин, Регионалния инспекторат по образованието и синдикални организации, проведена на 13 януари, се предлага да бъде извършена и оптимизация на мрежата на детски градини на територията на общината“ – заяви Ценков. Оптимизацията включва няколко мерки, които ще влязат в сила с решение на  Общинския съвет (ако то бъде гласувано на заседанието в петък). Една от тях е закриване на филиалите на детските градини в селата Покрайна, Гомотарци, Сланотрън и Кошава. Втората определя в целодневните детски градини и обединените детски заведения 70 броя групи, с обща численост на персонала 287 души. Третата мярка е преобразуване на детските градини. Мотивите за това са  създаване на оптимална мрежа от детски заведения, съобразена с демографските промени, заздравявяне на детските градини, изразяващо се в запазване на социалната, образователната и възпитателната им функция, отпадане на риска от детски градини с малък брой деца, същите да бъдат застрашени от закриване и др.

Преобразуването се извършва на териториален принцип. От 16-те детски заведения в общината остават осем със статут на второстепенен разпоредител с бюджет (от 1.09.2016 г.):


-   ЦДГ №1 „Желязко Попниколов” с филиал ЦДГ „Чучулига”, с. Градец
-   ОДЗ №3 „Детелина” с филиали  ЦДГ  № 4 „Васил Левски”  и  ЦДГ, с. Синаговци
-   ОДЗ №16 „Русалка” с филиали ЦДГ №8 „Здравец” и ЦДГ, с. Капитановци
-   ЦДГ № 9 „Арабела” с филиали ЦДГ №15 „Незабравка” и  ЦДГ, с. Буковец
-   ОДЗ №11 „Славейче” с филиали  ОДЗ №10 „Радост”  и  ЦДГ,  кв. „Селището“
 -  ЦДГ №17 „Синчец”  с филиал  ОДЗ №13 „Вида”  
 - ЦДГ №14 „Зорница” с филиали ЦДГ №18 „Щастливо детство”  и  ЦДГ, с. Кутово
  - ЦДГ „Мир” гр. Дунавци с филиал  ЦДГ №19 „Звънче”  

 
Целта на промяната е осъществяване на по-добър финансов контрол, постигане на икономически ефект и по-добро управление в условията на делегиран бюджет. Процесът на оптимизиране ще продължи (след влизане на решението на ОбС) до 31.08.2016 г.

Четвъртата мярка е прилагане системата на делегирания бюджет от 1.09.2016 г., което е свързано с влизането на новия закон за предучилищното и училищното образование. „Делегираните бюджети са средство за постигане на по-голяма ефективност при използване на влаганите в образованието ресурси и единственият начин за създаването на много по-добра организация за менажиране на всички детски заведения“, коментира Огнян Ценков. Идеята е с финансовата самостоятелност да се повиши качеството на предлаганите услуги. По този начин се делегират повече права, но и повече отговорности на директорите за взимане на решения и завишен контрол по изпълнението и начина на планиране и изразходване на средствата. Те ще получават държавна субсидия, възможност за други целеви средства от държавата, реализиране на собствени приходи за детските градини от събрани такси и управление на имуществото, прозрачност при разходването на средствата, осигуряване на по-добри образователни услуги, възможност директорите да определят по-високи трудови възнаграждения на своите служители, което е допълнителен стимул.

С оптимизацията щатният персонал ще бъде намален с 47 броя. Освобождават се служители, които излизат в пенсия поради навършване на възраст и осигурителен стаж. „Направихме го не с лека ръка, като изразихме своята благодарност към труда на всеки един. Ще продължим с поетите ангажименти да проведем необходимите реформи и да постигнем желаната промяна за всички нас, видинчани – да живеем по-добре, децата ни да се раждат, да растат, да учат и да градят своето бъдеще във Видин“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 юли 2024 година

Затвореното  пътно платно  на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването в града.  Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин е отличен с най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР-І степен".  81..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

В Камено поле търсят помощ за семейство, чийто дом изгоря

Във врачанското село Камено поле започнаха дарителска кампания в подкрепа на семейство възрастни хора и двете им внучета, чийто дом изгоря при пожар. Огънят е избухнал на 20 юни от късо съединение в стопанска постройка в двора им, каза кметът Цветелина Ботева . „Беше ми сигнализирано, че в края на селото възниква пожар. За лош късмет..

публикувано на 04.07.24 в 16:42

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41

Центърът за домашни грижи във Видин продължава дейността си

Продължава дейността на Центъра "Домашни грижи" във Видин , който предоставя интегрирани здравно-социални услуги. Открит е през 2020 година и е един от седемте в Северозапада, създадени като иновативен модел по проект на БЧК в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. "Видях, че пуши покривът и след малко..

публикувано на 04.07.24 в 14:57

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00

Възстановено е движението между Лом и Козлодуй

Възстановено е движението по път II-11 Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради катастрофа, като трафикът се пренасочваше по обходни маршрути.

публикувано на 04.07.24 в 12:40