Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да оцелееш от програма до програма

Млади хора в село Бело поле подписаха договори за работа по програма за заетост
Снимка: Анжела Каменова

Безработицата в област Видин е 23 %, два пъти над средната за страната, сочат данни на Агенцията по заетостта към края на декември. Равнището й дори е значително по-високо за някои от общините. От Бюрото по труда в Белоградчик, например, отчитат 53% безработица. То обслужва четири общини. Как се определя безработицата и какви са шансовете да се осигурят доходи чрез програми за заетост, обясни директорът на "Бюро по труда"- Видин Милчо Цоков:

"Равнището на безработица се определя като се дели броят на регистрираните безработни към определен момент на икономически активното население, когато е извършено преброяването 2011 г. От 16 години имат право да се регистрират като безработни, няма ограничение във възрастта."


 Програмите и мерките за заетост често са единствен шанс за работа в малките населени места, където предприятия няма.

"Чакаме разпределението на програмите, които се финансират от републиканския бюджет, което ще е съвсем скоро. Колкото по схемите на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", две схеми функционират. Това са "Младежка заетост" и "Обучения и заетост на младите хора"- каза директорът на "Бюро по труда"-Видин за възможностите, които Агенцията по заетостта предлага.  
 
В малките населени места, когато говорят за безработица, казват не числа и проценти, а имена на хора и се оказва, че за много от тях единствен шанс да започнат работа са общините. Безработицата в община Ружинци е 75 % в края на декември, каза кметът Александър Александров:

"Шест месеца за осем часа е програмата за хора, които, може би, някои от тях никога не са работили и това ще им бъде първият работен ден, и аз ще им бъда първият работодател."


11 младежи в село Бело поле ще работят по програмата. Някои от тях не знаеха за какви дейности ще бъдат ангажирани, но казаха, че нямат възможност за избор.

"Радвам се за тази работа. Това ни помага засега"- каза млада жена, която е сред избраните по програмата.

"Все пак е някакъв шанс. Някакъв доход. Иначе ти като нямаш доходи, няма с какво да се храниш."

"За сега ще бъде добре, но след програмата- пак зле."

Младежите от Бело поле, които скоро ще започнат работа, са сред щастливците в селото, които, макар и за кратко, ще разчитат на постоянни доходи. Още 150 души в селото са без работа, каза кметът Васил Иванов:

"Ето за 29 години- 37 до тук, а назначени са само 11. Сега ги събираме да им кажем кои ще бъдат на робата. А на другите какво ще отговорим, не знам."

Повечето от хората в общината разчитат на временни доходи, без трудови договори. Някои дори и не търсят работа.
 
В Ружинци са кандидатствали и за около 300 бройки към така наречените аварийни екипи, но не знаят колко от тях  ще бъдат одобрени. Хората по програмата ще са ангажирани за три месеца на половин работен ден. Работа като лични асистенти ще бъде осигурена за други 30 души. Очакват и старта на национална програма за хора в предпенсионна  възраст. В Общината имали намерения да потърсят предприемачи, които биха наели работници, но се оказало, че инвеститори няма, каза кметът Александър Александров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40