Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За по-добра грижа към хората в нужда

Днес в "Едно" ви представяме две срещи в Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) във Видин. Първата беше обучение за специалистите там, а втората бе организирана по повод Деня на спонтанните актове на доброта.


СнимкаВ ЦСРИ се проведе обучение от професионалисти от две организации, които работят заедно и са експерти по детските въпроси - образование, закрила и развитие. Специалистите повишиха квалификацията си в два поредни дни по проект "Стратегическа деинституционализация и реформа в грижата за деца от 0 до 3 години". Лектори бяха Галина Бисет от "Надежда и домове за децата" и Дейвид Бисет от сдружение "Еквилибриум". Ето какво обясняват те за обучението, което провеждат и какви са главните теми, които се засягат:

"Получихме покана да подкрепим екипа в Центъра за социална рехабилитация и интеграция и, разбира се, имахме информация за услугата, но не разполагахме с достатъчно детайли за темите и проблемите на екипа, и предоставянето на услугата. Нямахме напълно представа за пълния обхват на потребителите, които използва Центърът или какви са затрудненията при предоставянето на услугата на ежедневно ниво. И, разбира се, ние бяхме подготвили материали, с които да представим модели на работа, свързана с децата и лицата със специални потребности, но екипът започна да споделя и да задава въпроси, така че трябваше да пренастроим обучението, за да отговорим на техните търсения за подобряването на работата. Екипът е изключително мотивиран да се развива, да става все по-добър и да предлага все по-добри услуги на лицата със специални потребности във Видин. И, всъщност, ние им помогнахме да погледнат на проблемите като резултат от техния успех, а не като проблеми, защото някои от темите, които ги тревожат, наистина са свързани с техния успех и с тяхното желание да помогнат на всеки. И затова нашата задача през днешния ден е да ги накараме да погледнат от позитивната страна на нещата - и върху темите, и върху проблемите, и върху чувствата, които изпитват. Защото, колкото повече се зацикля в проблема или негативното, той изглежда все по-голям и все по-нерешим, а когато фокусът е върху успеха, върху това, което работи добре, върху това да направиш нещата още по- добри, още по- успешни, тогава проблемите не изчезват, но вече се струват на човек много по-малки и като че ли се разрешават от само себе си."

СнимкаПо повод Деня на спонтанните актове на доброта в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин си организираха "световно кафене". Служителите решиха, че биха искали да чуят мнението на клиентите си по четири теми. Въпросите бяха свързани с подобряването на работата в Центъра, като идеите да идват от ползвателите на услугата. Всички предложения ще бъдат обсъждани между служителите и клиентите на ЦСРИ. Някои от тях ще бъдат реализирани, а други - не, важното е, че има диалог и се търсят заедно решения на потребностите. В началото на занятието клиентите бяха помолени да напишат с по една дума хубавите неща, които виждат в Центъра. Листчетата бяха събрани и бяха оставени да се четат последни. Водещ на "световното кафене" бе организаторът Аксиния Алексиева.

Какви бяха отговорите на клиентите, както и цялото предаване "Едно" - чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50