Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежки проекти в действие

8
Снимка: ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин
Първото реализиране на младежки идеи в област Видин е вече факт. Петима младежи подписаха договори за финансиране на техни проекти от сдружение "Активно общество". Младите хора са кандидатствали по механизма "Младежка Банка".


Снимка"Можем да се похвалим, че ние сме пионери в това, че за първи път във Видин има такава явна грантова схема, по която може да се финансират други хора, още повече- младежи. Ще се опитаме тази система да я запазим за в бъдеще. Да стане тя ежегодна и смятам, че от реализацията на тези проекти, ще зависи това. Колкото по- добре се справят финансираните инициативни групи, толкова по-голяма е вероятността за в бъдеще ние да успяваме по-лесно да събираме средства и да финансираме други такива проекти. Искам да спомена, че в тези проекти много голяма помощ са оказали читалищни настоятели, училищни преподаватели, психолози. Те не биха били факт, тези проекти, ако не е помощта на малко по-опитни хора. Младите хора тепърва прохождат и за нас е съвсем нормално да се търси подкрепа от по-опитен човек", каза на подписването на споразуменията председателят на сдружение "Активно общество" Радослав Георгиев.
   
Сега нека дадем думата на хората, на които са им хрумнали идеите и са кандидатствали. Започваме със секретаря на читалището в село Иново- Анелия Младенова:

"Към читалището имаме детски танцов състав "Живо въгленче" и когато им казах на децата, че чрез тази младежка банка могат да кандидатстват по някакъв проект, инициативата дойде от тях. Идеята, която те имаха, е да можем да облагородим паметника на загиналите румънски войници, който се намира на територията на Иново и знаете, че празниците на 3 март започват от този паметник. И предложиха, ако може да се закупят някакви растения, многогодишни, с които да направим паметника по- приятен. А след това им дойде идеята да направим мъничка градинка "Билките на България". Това вече на площада на Иново ще се случи, където има голяма хубава градина и там, в нея, ще се направи малка градинка на билките."   

СнимкаЕдин от най-амбициозните младежки проекти е този на ученици от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Брегово. Той е за документиране на местни обичаи. Ще ни го представи психологът на училището- Кирил Кунчев:

"Ние, в хода на проекта, ще съумеем да представим четири ритуала. Това са: "Пеперуда", " Ходене на Росен", "Гонене на змей" и "Благонаричане на обреден хляб". Ще ги отиграем, тези ритуали, ще ги представим на сцената на читалище "Развитие" в Брегово. След това ще представим същите и на сцената на Общински драматичен театър "Владимир Трендафилов" във Видин. Освен това сме ангажирали и професионалист, специалист кинооператор, който ще обучава една част от децата. Те са разделени на две групи. Общо взето момчетата проявиха по-голям интерес към усвояване на умения и способности да работят със съответния софтуер и да видят как става правенето на филм. А другата група, в която доминират момичетата, ще бъдат актьорите, така да се каже. В крайна сметка идеята ни в този проект е целият този продукт да го филмираме, да размножим от порядъка на 150 дивидита, които ще бъдат предназначени за училища и институции за работа с деца. Мислим филмът да бъде около 40-45 минути, като той ще включва интервю с местни краеведи. Ще включва и самата процедура как сме събирали тази информация."

В село Майор Узуново са възобновили читалищната дейност, след като дълго време местното културно средище е било закрито. Именно това място за срещи и дейности привлича младите хора от селото. Ето защо и техният проект е свързан с обновената читалищна сграда. Какъв е той обяснява секретарят на читалище "Пробуда- 1901"- Емилия Стоянова:

"Проектът ни се казва "Да играем заедно тенис". Това ще е първият ни проект, след като преди година възобновихме дейността на читалището. Имаме младежи в селото и тъй като няма много занимания, така ги привличаме. Когато младежите се събират, основно през лятото, те го правят при читалищната сграда. Нямат много развлечения и играят предимно футбол и карти. Роди се идеята и с нещо да ги ангажираме като екип, със състезание помежду им. Те предложиха да направим тенис на маса, поинтересувахме се как стоят нещата и ето ни- започваме с проекта."

"Нашата малка група има като цел да проучи интересите на учениците. Дали те биха участвали в доброволни инициативи, дали всъщност са участвали и да им дадем една възможност да достигнат до тези организации, които търсят доброволци, и да могат да си оползотворят най-вече свободното време, да се сприятеляват с други хора. Да формираме у тях едно чувство на съпричастност към проблемите на обществото. Ще обхванем учениците до 12 клас. Проучването ще започне с анкетни карти в училищата и след това на база анализа им ще направим една кръгла маса, на която да се представят организации, които имат нужда от доброволци", разяснява каква е идеята на група младежи от Видин Мария Петрова.

СнимкаОстана ни да представим още един проект- този на ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Той е озаглавен "Различният поглед към млечните храни" и разглежда млякото и млечните продукти в три аспекта - като храна, възможност за работа и употребата им на християнски празници. Каква е идеята и как се реализира проектът обясни Димитър Стойков:

"Идеята на нашия проект е ние да научим децата на това все повече да употребяват мляко и млечни продукти. Бяхме в две детски градини във Видин, сега сме в СОУ "Любен Каравелов" и също така имаме представяне пред ученици от 8 клас в нашето училище. Нашият екип е от четири човека и също така разчитаме на подкрепата на един наш съученик. Хората сме аз- Димитър, Надя, Елеонора, Борис и разбира се Виолин, който ни помага със софтуерната част на проекта. В нашата учебна програма има един предмет, който се казва учебно- тренировъчна фирма и ние сме си създали една такава фирма, която е само с учебна цел. Разбрахме за този проект и решихме да поемем инициативата, понеже идеята на нашата фирма е търговия с мляко и млечни продукти, затова решихме да научим децата на нещо полезно."

На презентацията за млечните продукти децата се представиха много добре- пяха на по-големите гости песнички, имаше и приказки, както и малки изненади за всички.

Проектите вече се изпълняват, до 13 март всички дейности трябва да са приключили. И след това всички ще се отчетат и ще обобщят получените резултати.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40