Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Обществото ни създава най- големи проблеми пред приемната грижа"

Снимка: архив

От тази година има някои промени в законодателството за приемната грижа. За да науча какви са те се срещнах с директора на Дирекция "Хуманитарни дейности" в Община Видин Емилия Николова:


" Не бих могла да кажа, че са промени. Просто говорим за надграждане на един проект, който е приключил в 2015 година " И аз имам семейство". И от началото на 2016-та година община Видин, отново в качеството си на партньор на Агенцията за социално подпомагане, която е конкретен бенефициент по новия проект "Приеми ме 2015". Проектът допълва и надгражда стария проект. Основен акцент е предоставянето на услугата приемна грижа на деца до 3 годишна възраст, както и специализирана грижа на деца с увреждания, деца жертва на насилие или трафик и деца непридружени от бежанци. Това е всъщност един малък, нов акцент в проекта "Приеми ме 2015". В община Видин са сключени 25 договори за грижа за дете, настанено в приемно семейство. Настанените деца са 26, в едно семейство има настанени 2 деца. От тях 23 са здрави, 3 са с увреждания. Децата от 0 до 3 години са 7, всичките са здрави. Децата от 3 до 6 години са 13, 10 здрави и 3 с увреждания. И от 6 до 14 години са 6 здрави деца."

Изтекоха два месеца от последната ми среща с приемни родители от Видин. Говорихме тогава за коледния базар, който беше организиран в помощ на приемната грижа. Какви са проблемите към момента, след като от нова година вече има промяна в договорите на приемните родители? Как стоят сега нещата - въпросите ми са към координаторът на Националната асоциация за приемна грижа за региона- Цветелина Милославова:

" Няма голяма разлика в условията. Единствено заплащането за някои възрастови групи е малко повече. Проблеми има и не само във Видин. Основния ни проблем сега е, върху който ще поработиме доста е, че децата ни не се приемат от обществото. Не се приемат и от институциите, не се приемат от детските градини и от училищата. Казвам го съвсем отговорно. Имаме дете, което вече втори път го гонят от втора детска градина. Имаме друго, което предстои да се махне. Имаме приемен родител, който вчера ми се обади с молба за подкрепа. От елитно видинско училище принуждават приемната майка да отиде да вземе отпусното на детето. Това се получава, защото обществото е не е готово да приеме тези деца, педагозите не са подготвени с такива деца. Тези деца имат нужда от по- специално отношение от подготвени педагози. Те са преживяли доста и всяко едно такова отхвърляне, преместване е допълнителна травма. Когато един приемен родител се опитва всячески да помогне на тези деца, едно такова отношение от другите ги връща в началото. "

Осмомартенски базар на приемните родители ще бъде подреден утре и в други ден пред СОУ" Цар Симеон Велики", на центъра на Видин. Събраните средства ще са децата, приютени в приемни семейства.
 
Лоши новини научаваме от Цветелина Милославова. Тя ни разказа за случаи на лошо отношение към деца от приемни семейства в учебни заведения. Очевидно отношението на родителите и останалите деца е недостатъчно толерантно, за да се налага преместване в средата на годината. Явно обществото ни трябва да работи по- усърдно в тази посока - да социализира по- добре децата от приемните семейства. И други проблеми на приемните семейства засегнахме с Цветелина Милославова - за трудната процедура да станеш приемен родител, за това как осиновяването се отразява и на приемните семейства.

За всички тях и за това, колко пари получават приемните родители чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враца почита художника Иван Стоилов - Бункера

Изложбен кът   е подреден о т днес, 3 октомври, във фоайето на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца  по повод 90 години от рождението на Иван Стоилов - Бункера . У редникът в Художествената галерия "Иван Фунев" към РИМ  Христо Божков съобщи подробности за експозицията: "Във фоайето на Регионален исторически музей - Враца..

публикувано на 03.10.24 в 15:29

56 са тежко ранените при катастрофи за 3 месеца в област Видин

Завишение на пътнотранспортния травматизъм през третото тримесечие на 2024 година в сравнение със същия период на миналата година, но без загинали, отчетоха от сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР-Видин . Данните бяха изнесени по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Броят на тежко..

публикувано на 03.10.24 в 14:51

Започна новият творчески сезон на читалището в Мездра

Започнаха изявите от Календара на дейностите и участията на колективите от Народно читалище ”Просвета 1925 - Мездра” за месец октомври. Програмата включва: 05.10. - Градски събор “Край Мездра Искъра шуми”; 05.10.-06.10. - Участие на ГСГП “Мездрея” в Национален фестивал за стари градски и шлагерни песни „В прегръдката на Танголита“,..

публикувано на 03.10.24 в 14:13
Снимката е илюстративна

Половин тон гориво е откраднат от тир на път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация.  Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 21.00 часа на 1 октомври на отбивка в района на село Белотинци, община Монтана. В 4.00 часа сутринта на следващия..

публикувано на 03.10.24 в 14:06

15 младежи започнаха работа по програма за заетост в Мездренско

Община Мездра назначи на работа 15 безработни младежи по Проект „Младежка заетост+“, който се реализира от Агенцията по заетостта със средства по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд+, съобщават от общинската администрация. Наетите на работа младежи са на възраст..

публикувано на 03.10.24 в 14:02

Младеж е задържан за наркотици в Бяла Слатина

В Бяла Слатина се провежда специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и битовата престъпност. Акцията започна от ромския квартал "Латинка" в града, който отдавна се свързва с изборна търговия.  Засега има задържан 20 годишен младеж за разпространение и употреба на наркотици . По време на акцията от прозореца на къщата му са..

публикувано на 03.10.24 в 13:56

Предстои първото издание на Градски събор „Край Мездра Искъра шуми“

Първото издание на Градски събор под наслов „Край Мездра Искъра шуми“ ще се проведе тази събота, 5 октомври 2024 г., от 11:00 часа на общинския пазар в гр. Мездра , съобщават от Общината. Организатор на събитието е Народно читалище „Просвета 1925“, с подкрепата на Община Мездра, Център за подкрепа за личностно развитие, детските и учебните..

публикувано на 03.10.24 в 13:00