Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Математическото състезание "Европейско кенгуру" се проведе във Видин

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Традиционното математическо състезание "Европейско кенгуру" се проведе във Видин. Това е най-масовото математическо състезание, което се провежда едновременно в много страни вече 10 години. Това каза за Радио ВИДИН Камелия Иванова- председател на Съюза на математиците във Видин:

"Тази година участват около 290 деца, имаше и такива, които се явиха по-късно от срока, който бяхме определили, но по принцип никога не връщаме дете, което желае да се яви. Точният брой ще имаме след като съберем всички работи"

Състезанието се проведе за трети път и в област Видин- в общините Димово, Брегово, Кула и Белоградчик.

Всички математически състезания са едно предизвикателство и е хубаво, че има деца от Видин и региона, които го приемат, каза още Камелия Иванова. Тя допълни, че децата са били видимо удовлетворени от представянето си, но резултатите от надпреварата ще станат ясни до 10 дни.

"Националната комисия има последна думата и докато не стиковаме нещата с тях няма да оповестяваме резултати. Това, че децата бяха спокойни и споделяха, че са доволни от участието си само по себе си говори, че има смисъл да провеждаме това състезание."

Националният кръг на състезанието е включен в календара на МОН и ще се проведе на 4 юни 2016 година в София. Попадналите в националната класация ще бъдат поканени за участие в Националния кръг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 октомври 2024 година

Ръчно изработени декорации, фермерски продукти, произведения на кулинари, кафе ентусиасти и винари от цялата страна се предлагат в рамките на инициативата "На есенен базар сме" във Видин. Събитието, което се провежда пред драматичния театър, е част от програмата за духовния празник на Видин -  Димитровден. Освен базар, са предвидени и атрактивни..

публикувано на 25.10.24 в 18:05

Насрочиха избори в 3 села в област Враца

Местни избори ще има в три села от област Враца, това стана ясно след обнародването на указ на президента Румен Радев за свикването на нов вот. На 16 февруари догодина ще си избират кметове в селата Лесковец, част от община Оряхово, мездренското село Крета и Крива бара, община Козлодуй. В първите две населени места до свикването на нови избори се..

публикувано на 25.10.24 в 17:19

"Седмица на будителите" с горските педагози организира СЗДП-Враца

Северозападното държавно предприятие организира за първи път "Седмица на будителите" с горските педагози. От понеделник, 28 октомври до 31 октомври са предвидени събития с деца и ученици. Идеята възниква по повод 1 ноември- денят на светеца Иван Рилски, покровител на българската гора, каза директорът на предприятието инж. Ваня Каменова...

публикувано на 25.10.24 в 17:07

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Монтана

Редовната сесия на Общински съвет - Монтана ще се проведе на 29 октомври (вторник) от 14:00 часа в Младежкия дом, съобщават от местния парламент. В дневния ред на заседанието са включени теми, свързани с финансовата устойчивост на общината, зелената мобилност, закрила на детето, устройство на територията и управление на общинската собственост. На..

публикувано на 25.10.24 в 16:45

Кампания за безплатни изследвания гостува в Монтана

Безплатни изследвания на основни здравни показатели и функцията на белия дроб ще се проведат с помощта на телемедицината на 29 октомври (вторник) в Монтана от 11.00 до 15.00 часа пред сградата на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана, пл. “Жеравица” № 3. Те са част от кампанията „5 минути за ЗДРАВЕ“, която се организира от РЗИ-Монтана,..

публикувано на 25.10.24 в 15:59

Концерт "Духовно пробуждане" ще се състои във Видин

Концерт "Духовно пробуждане" ще се проведе във Видин като част от програмата за духовния празник на града - Димитровден . Проявата  е вид звуково пътешествие, в което се използва лечебната сила на музиката.  Концертът е с медитативна концепция.  Сградата на бившата синагога, която днес е Културен център "Жул Паскин", е избрана за провеждане..

публикувано на 25.10.24 в 15:00

Адвокати от Видин протестираха срещу процедурата за избор на главен прокурор

Адвoĸaти от Видин се присъединиха към мирния протест на колегиите си от останалите области у нас, които са против процедурата за избор на нов главен прокурор. Пред Съдебната палата в града видинските юристи изразиха несъгласието си с продължаващата процедура, която според тях е "нелегитимна". Славяна Младенова , председател на Адвокатска колегия -..

публикувано на 25.10.24 в 13:50