Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плетенето– новата йога

15
Снимка: Светлана Стоенелова

Да почетеш книга, загърнал се в одеяло, което си изплел сам. Да поставиш чашката си с кафенце върху покривка, която си изплел сам. Това е едно много уникално, лично усещане, което носи топлинка както за тялото, така и за душата! Има един човек от нашия гард, който добре познава това чувство.


В "Цветовете на деня", в рубриката за хоби, ви срещам с Красимира Иванова от Видин, която впечатлява с уникалните си плетива. Майсторката на плетката донесе в студиото ни пролетта и цветовете на природата. Истинска радост за окото беше одеялото, което разгърна пред очите ни! Сякаш докосвахме дъгата…

Снимка

"Много отдавна мога да плета, още като ученичка се научих. Тогава не излизахме много и плетяхме. Сега активно се занимавам с това хоби от около 4 години. Всичко започна от едни тийнейджърски цветни шапчици, които изведнъж се оказа, че целият квартал има и носи" – така започна разказа си Красимира, която е счетоводител по професия.

А плетенето за нея е:

"Спасение. Като се прибера, си свършвам домакинската работа и след това се отдавам на хобито си. Правя си проекти как да довърша започнатото и какво ново да захвана. Обичам да плета цветно и точно работата с тези цветове ме радва, успокоява и нямам търпение да добавя другия цвят."

Тя е майстор на смелите и красиви комбинации от лилаво и оранжево:

"Като си купувах преждата, продавачката ми каза, че не е подходящо съчетание и няма да се получи добре, но то пък взе, че се получи много красиво!" Не случайно хората са казали, че успехът обича смелите!

Според последни проучвания, плетенето е изключително релаксиращо за мозъка, то е обявено за новата йога. За нашата гостенка плетивата означават много:

"Това е един вид терапия! Който може да плете, препоръчвам да вземе иглите и да си припомни. Уникално е усещането да изработиш специално за някого нещо, което той ще носи."

Плетенето действа, освен отморяващо, и тонизиращо на психиката, и чисто физически- положително, плетачките имат силни ръце. Изцяло погълната и отдадена на любимото си занимание, Красимира разказа,че докато плете сякаш се намира в друга реалност:

Снимка"Не мисля за абсолютно нищо, сядам и плета. Дори понякога не чувам какво ми се говори. Съсредоточавам се само и единствено върху плетката. Понякога се налага да броя от 1 до 10, няколко стотици пъти и в този момент напълно релаксирам и се освобождавам от абсолютно всички мисли."

Като всяко хоби и това има своите групи и почитатели в социалните мрежи:

"Във Видин не съм чула да има подобна група, но в интернет пространството съществуват много подобни. Там видях и една кампания около Нова година, търсеха доброволки за плетене на шапки за бездомни хора. Исках да се включа, но не се намери координатор за Видин и не успях да се включа, за съжаление. Може би догодина."

Красимира има две дъщери, които обаче не плетат:

"Но заради малката ми дъщеря, започнах да плета, за което искам да й благодаря! Младежите нямат търпение, те са припрени, все бързат и затова, за сега, не се занимават с моето хоби, но може би по-нататък…"

Дъщерите й много помагат при съчетанието на цветовете и избора на модели. Съпругът й също е доволен от заниманието на Красето:

"Аз си броя, не му говоря и всичко е мирно и тихо и не му преча да гледа телевизия" – шегува се тя.

Проучване по темата за това как влияе плетенето и шиенето върху хората, които го практикуват като хоби, сочи, че 80% от тях се определят като щастливи.

"Да, това е точно така! Много съм щастлива, когато дойде моментът да си хвана иглите и преждата. Сядам си на моето местенце и ако никой не ме закача за нищо, поне час-два, съм много доволна.

СнимкаПлета всеки ден. Имало е случаи да ставам в 7 сутринта да поплета преди работа. Плета предимно на една кука, мога и на две, но на една ми харесва повече, действа ми успокояващо, а и съм по- бърза в тази плетка."

Говорим и за различните плетива в България:

"В различните краища на страната плетките имат своята специфика и носят различни имена, плетките на една кука, от рода на "търлъчен бод" с една наметка, с две наметки. Одеялото, което нося, е плетено на една кука с една наметка." Освен шапки, Красимира плете и бебешки пелени, одеяла, поставки и подложки за кафе.

Благодарим й, че ни показа част от красотите, които изработва, а тя пожела:

"Нека повече хора, които умеят да плетат, да започнат да го правят по-често за удоволствие, да го превърнат в свое хоби и почивка!"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40