Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Дюлгерова: В Австралия Министерството на емиграцията има списък с търсени професии

В "Другата истина" днес ще се пренесем в Австралия и по-точно във втория й по големина град- Мелбърн. Идеята за това дойде от една публикация, в която се обясняваше, че откритото там през 2005 година Българско неделно училище, работи по програма на австралийското правителство, целяща да стимулира развитието на езиците на националностите, населяващи страната. Родителите на децата заплащали символична такса, а останалото финансиране се осигурявало от австралийската държава.

СнимкаПо неофициална информация българите в Австралия са около 20 000 души, а според официална статистика- само 5 000. Данните са от преброяването през 2006 година. Първи сведения за българско преселение в Австралия датират от 1876 година. Тогава известен брой българи бягат от османските зверства по време на Априлското въстание и се установяват в щатите Куинсланд и Тасмания. Според статистика от 1891 година в Австралия живеят само 14 българи. След Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година там се заселват около 100 българи от Македония и Южна Тракия. Първата компактна българска колония се е образувала в град Пърт, Западна Австралия, през 1906-1907 година. След 1990 година в южната й част пристигат над 30 млади семейства от България. Повечето от тях са с висше образование в областта на информатиката и инженерните науки. Изследване сред 172-ма от новодошлите българи, живеещи в Сидни, показва, че 90% (155) от тях имат едно, две или даже три висши образования в областта на науката, изкуството и търговията. Най-голяма е групата на инженерите (72), следвани от математиците (10), докторите (9), филолози (5), физици (5), геофизици (4), химици (4) и зъболекарите (4). Друго изследване сред 83 българи, емигрирали в Мелбърн, показва, че 88% (73) от тях имат университетско образование, с най-голям дял на инженерите (32), следвани от физиците (4), математиците (3) и докторите (3). Повечето от тези емигранти и сега работят по своите професии. Българската държава започва да проявява интерес към българите в Австралия едва в края на 70-те години. А българската православна общност е официално установена едва през 1950 година.

СнимкаЗа това, какви грижи полага Австралия за емигрантите и как живеят българите в Мелбърн, разговаряме с Ваня Дюлгерова, преподавател в българското училище. Двамата със съпруга й са имали редкия шанс не само да бъдат приети след кандидатстване по точковата система за жителство в Австралия, но да продължат и там да упражняват професиите си, придобити в България:

"Дойдохме в Мелбърн доста отдавна, преди повече от 14 години. Мъжът ми и аз сме от това поколение български емигранти в Австралия, които трябваше да отговарят на точковата система на емиграционното правителство тук. Ние пристигнахме след като положихме изпит по английски език. Оценени бяха също нашите специалности, възрастта ни, стажа по специалността ни... След като се видя, че отговаряме на условията, ни дадоха визи и ние пристигнахме. Моят съпруг е инженер по електроника, а аз съм завършила Софийския университет с две специалности- едната е Български език и литература, а другата е Предучилищна педагогика. Винаги съм казвала, че в тази връзка се чувствам сякаш благословена от Господ, защото аз имам възможността да практикувам и двете си специалности. През седмицата аз съм преподавател в предучилище тук, в Мелбърн, а в събота преподавам български език.

СнимкаАко трябва да съм точна, съпругът ми беше главният двигател за това да дойдем тук и той беше човекът, когото оцениха, за да ни пуснат. Когато дойдохме, той си отвори собствен бизнес за ремонт на електроника, с който продължава да се занимава и днес. Така че и двамата работим тук по специалността си.

Всеки се адаптира по различен начин към новите условия на живот тук. Но понеже емиграционната политика на Австралия е доста взискателна, хората, които се готвят да дойдат, вече знаят какво да очакват. Още докато кандидатстват, им предоставят необходимата информация за това, какви ще бъдат разходите им за живота тук, каква е цената на обучението на децата им, какви специалности се търсят. И когато човек е дошъл по легален начин, те знаят какво да очакват. Най-голямата разлика от живота в България са разстоянията. Тук те са толкова големи, че дори когато искаш да си напазаруваш хляб или мляко, трябва да пътуваш 15-20 минути, в най-добрия случай. Хората прекарват и доста време в пътуване до работата и обратно, и не остава много време за социални контакти през седмицата. Те се виждат обикновено в събота и в неделя, или по празниците. За разлика от живота в България, където хората се виждат на кафе дори през обедната си почивка...

СнимкаМелбърн е доста скъп град и в семейството трябва да работят и двамата, за да може човек да постигне някакъв добър стандарт на живот. Още повече, когато става въпрос за семейство с деца.  

Що се отнася до професиите, които се търсят, Министерството на емиграцията е изготвило списък с т. нар. номинирани специалности, които ви дават точки. Ако специалността ви не е в този лист, това означава, че вероятно няма да си намерите работа или че няма да бъде призната тази специалност. Такъв, за съжаление, е случаят с лекарите, които идват в Австралия. Техните дипломи се изисква да бъдат наново признати тук. И когато казваме, че имаме български лекари, това означава, че говорим за едни доста упорити български граждани, които обичат своята професия, и които наново са учили, за да я практикуват..."

Кои още специалности не попадат в листата на търсените професии за емигранти, колко българи живеят в Мелбърн и успяват ли бързо да се адаптират към този по-различен свят и неговия трудов пазар, какво образование получават децата на българските емигранти в Австралия и какви възможности има за тях при кандидатстване в университет, както и други интересни факти за живота в държавата-континент, можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50