Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експресионизмът- вечният танц на живота

19
Снимка: Ваня Минева


Творби на норвежкия художник Едвард Мунк (12.12.1863- 23.01.1944), един от най-влиятелните художници експресионисти, видяха видинчани в изложбената зала на Държавен архив Видин. Неговата картина "Викът" се смята за икона на екзистенциализма. В дигиталната изложба бяха показани и произведения на български художници от ХХ век, повлияни от стила и темите на експресионизма. Произведенията представи началникът на видинския архив Светлана Кръстева.


"Честването на 150 години от рождението на Едвард Мунк бе повод за иницииране на проект с нови форми на общуване с изкуството му. В изложбата, която е експонирана в края на миналата година в изложбена зала "Архиви", са представени творби от фондовете на Държавна агенция "Архиви" и произведения от съвременни художници, които създават изкуство, диалогично с експресионизма.

Изложба Държавен архив Видин, Снимка: Ваня МиневаТози мост в изкуството показва връзката между творците в рамките на едно направление. Така може да бъде проследена приемствеността между поколенията творци в българското изкуство, много от които не са добре познати на широката публика. Проектът се базира на изследването на влиянието на експресионизма като стил в развитието на българското изобразително изкуство. Заглавието на изложбата "Експресионизмът. Вечният танц на живота" е заимствано от името на голям цикъл произведения, които Едвард Мунк създава", каза по време на откриването Светлана Кръстева.

В дигиталната изложба бяха включени и картини на деца от видинското училище по изкуствата "Свети Свети Кирил и Методий", които са участвали в лектория за експресионизма и двудневни практически занимания, по време на които също са рисували по темата "Експресионизмът. Вечният танц на живота". Виктория Георгиева и Анатоли Ванчев- млади художници, завършили Великотърновския университет и квалифицирани за работа с деца, и с практика в провеждането на арт работилници, са били модератори в заниманията на над 20-те деца от Видин.

Изложба Държавен архив Видин, Снимка: Ваня Минева Под ръководството на двамата обучители децата са се запознали предварително с различните видове техники, използвани в изобразителното изкуство и с най-новите модерни технически средства, а след това са приложили наученото в своите платна. От Видин наставник на групата е била Бисерка Вълканова, художник и преподавател във видинското училище по изкуствата.

"Децата много се забавляваха с цветовете, които се опитвам да им покажа в света", коментира Бисерка Вълканова.

Сред зрителите бе доктор Илия Калчев, който е голям почитател на изкуството на Едвард Мунк.

"Преди две години специално отидох в Норвегия, за да видя изложбата, посветена на 150-годишнината на Едвард Мунк. Аз съм роден и отраснал в дом, в който имаше картини. Най-близките ми приятели още от детинство са художници. За мен експресионизмът е притегляне- да го търсиш и да го видиш. Той не е история. Експресионизмът много добре си звучи и сега. Имаше елемент на случайност, че попаднах на първото представяне. С нетърпение чаках следващата презентация. Много съм впечатлен от картините на видинските деца. Те доказват, че съм прав- експресионизмът има място в днешния ни ден. Много се радвам, че се случват такива събития", призна д-р Калчев.

Изложба Държавен архив Видин, Снимка: Ваня МиневаДа почувства атмосферата на българската бохема от началото на ХХ век на публиката помогнаха Тамара Даниелова и Анита Иванова от театрално студио "Тенец", при читалище "Цвят" Видин- те представиха стихове на Димитър Бояджиев, Теодор Траянов, Николай Лилиев и Атанас Далчев.

Изложбата съдържа следните модули: Експозиция с творби от фондовете на ДАА и произведения, създадени за проекта от съвременни български художници; Творчество със 140 деца с различен етнически произход, за повишаване познанията им за  изкуството и социалното им интегране; Интернет базиране на проекта; Мултимедийно представяне в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин и Пловдив и Осло, Кралство Норвегия; Културни петъци за презентиране на изложбата и проекта и гарантиране на неговата устойчивост.

В края на презентацията са включени и всички детски рисунки, които са били подбрани и показани в Осло на 07 април 2016 година. Подборът е направен от председателя на ДАА доц. д-р Михаил Груев.

Проектът е по Малка грантова схема "Представяне и достигане до широката общественост на съвременното изкуство и култура" на Програма БГ 08 "Културно наследство и съвременни изкуства", финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Раковишкият манастир отбеляза своя храмов празник

На 23 юни, когато православната църква чества Педесетница, Раковишката света обител "Св. Троица" отбеляза своя храмов празник. Днес, в 7:30 часа, в храма на манастира, Негово високопреосвещенство видинският митрополит Даниил, съвместно с монахините и архиерейският наместник на кулска духовна околия отец Илия, беше отслужено Утринно Богослужение, а..

публикувано на 23.06.24 в 15:51

Жители на Громшин: Искаме кмет, който да се грижи за хората

Спокойно, без напрежение, преминават частичните избори за кмет в Громшин . До тях се стигна, след като общинската избирателна комисия прекрати правомощията на избрания през есента на миналата година кмет, тъй като не е излязъл от своя фирма. Въпреки, че е представил документ от НАП, че тя не е действаща, е нарушил разпоредбите. За това днес жителите на..

публикувано на 23.06.24 в 15:43

Литературният клуб в Мездра закрива творческия сезон на Еньовден

Закриването на творческия сезон на Литературен клуб "Христо Ботев" при Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра ще се състои на 24 юни, понеделник. Инициативата е под мотото „Магическият Еньовден” и ще се състои от 17:30 часа в библиотеката с традиционното за творците четене, посветено на хубавата народна традиция.  Входът е свободен. 

публикувано на 23.06.24 в 15:00

Летни занимания за деца провежда читалището в Горни Вадин

Летни занимания за деца предлага читалището в село Горни Вадин. То си партнира с пенсионерския клуб и кметството в селото, а мероприятия се провеждат всеки ден, обясни за Радио ВИДИН секретар-библиотекарят към културната институция Мая Димитрова: "Това лято имаме доста дечица - едни тръгват, други идват, но колкото и да са, се стараем да ги обхванем..

публикувано на 23.06.24 в 14:30

Без нарушения протичат частичните местни избори във Видинско

Във видинското село Слана бара днес гласуват отново за кмет, след като Административен съд - Видин обяви за недействителен проведения там избор. Денят протича спокойно, информират от Областната избирателна комисия. Към 11:00 часа гласувалите са 162-ма от общо 345. Нормално протичат и частичните избори за кмет на кметство Подгоре , каза за..

публикувано на 23.06.24 в 12:38

Спокойно протичат изборите в Борован

33 на сто е избирателната активност в община Борован, където се провеждат частични местни избори за общински съветници. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия и уточниха, че изборният ден протича спокойно. В Борован хората определят новия общински съвет, след като Върховният административен съд отмени резултатите от вота за местен парламент..

публикувано на 23.06.24 в 11:53

Част от Враца е без ток

Авария в електропреносната мрежа остави центъра на Враца без ток рано тази сутрин. От електроразпределителното дружество очакват захранването да бъде възстановено по обед. Най-вероятно причина за аварията е натоварването на мрежата в горещините.

публикувано на 23.06.24 в 11:26