Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Калейдоскоп" гостува школата по математическа лингвистика на ПМГ "Екзарх Антим I"

Те ще постигнат повече от нас

Рая: "Математическата лингвистика те провокира да мислиш без да те напряга, забавлява те, развива те без да те натоварва"

13
Снимка: Ваня Минева


Отваряме днес нашия Северозападен сборник с истории за живота със стих на Евгений Евтушенко.

Защо? Защото в "Калейдоскоп" ще звучат гласовете на момичета и момчета от школата по математическа лингвистика на видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I".

Лекотата и удоволствието, с които те ми разказваха за часовете със своя преподавател Роза Георгиева, когато заедно откриват, изследват и покоряват чрез логика екзотичните задачи в тази артистична дисциплина, наречена математическа лингвистика, отключиха в мен спомена за едно конкретно стихотворение на Евтушенко- "Завист".

Занятие на школата по математическа лингвистика в ПМГ Екзарх Антим I Видин, Снимка: Росен РакаджиевЗавиждам аз.
Това е моя тайна, но тя не може да се отрече.
Аз знам, че в нашата страна безкрайна
живее някъде едно момче.
Завиждам му, че весело лудее-
а аз не бях тъй дързък и тъй смел.
Завиждам му, че хубаво се смее-
аз даже и в смеха бях неумел.
То вечно скита в синини и пришки-
аз бях послушно, вчесано дете.
Аз някога пропуснах много книжки,
а то ги има, ще ги прочете.
Ще стане твърд и прям, за да накаже
дори наглед невинните лъжи.
Занятие на школата по математическа лингвистика в ПМГ Екзарх Антим I Видин, Снимка: Росен РакаджиевИ там, където аз ще се откажа,
той ще извика: "Не!", ще продължи
или самичък всичко ще погуби,
за да започне пак и победи,
а влюби ли се- няма да разлюби,
макар да срещне хиляди беди.
О, няма да завиждам! Обещавам!
Дори се мъча да се утеша:
"На някой му върви и той успява,
на мен не ми върви и аз греша..."
Но колкото дълбоко да жалея,
че моят жребий е обикновен,
аз знам, че някъде едно момче живее
и ще постигне повече от мен...

Да, тези усмихнати и пълни с енергия млади хора, сред които ще сме през следващите два часа, със сигурност ще постигнат повече от мен. А какво по-хубаво усещане може да си пожелае един човек на средна възраст от тази прекрасна завист към възможностите на децата?! Какво се случва в техните часове?
 

Задачи по математическа лингвистика, Снимка: Ваня Минева"Математиката тук е само логика. Използваме познанията на децата от езиците, които те владеят добре- родният и чужди езици. Какво представлява една задача? Например имаме фраза от език, който говорят 1000 човека на Планетата- т.е. шансът някой от нас да го познава е минимален. Имаме превод, но в него всичко е разбъркано. Ние трябва да открием някакви закономерности, като използваме всичко, което знаем за знаковите системи на езиците, които познаваме", обяснява Роза Георгиева.

Питам моите нови приятели що е то математическа лингвистика, като предварително съм си написала журналистическото домашно и съм скрила в джоба си листче с определението, което дава Александър Велинов, треньор на националния отбор по математическа лингвистика и национален шампион по математическа лингвистика, председател на секция Математика и лингвистика към Съюза на българските математици, а то е:

"Както знаем, лингвистиката е наука за езика, а математическата лингвистика се опитва да моделира, чрез математически методи, езикови явления в естествени езици. Тук няма математика, каквато я познаваме от училище- формули, уравнения... Има логика, мислене."

Задачи по математическа лингвистика, Снимка: Ваня МиневаМладите видинчани обаче с фантазия и самочувствие надграждат това определение, когато ги питам как събират в едно изречение математика и лингвистика.

"Математическата лингвистика те провокира да мислиш без да те напряга, забавлява те, развива те, без да те натоварва. Учиш нови неща, но по начин, който не те напряга. Дава ти разнообразна информация много леко и приятно. Математическата лингвистика е сплав от познания по езикознание, приложени по пътя на логиката. За да се занимаваш с математическа лингвистика ти трябва усмивка. Аз поне така започнах- с любопитство и усмивка. Най-доброто познание е това, до което си стигнал сам, по пътя на логиката, защото си убеден, че то ти е нужно. Трябва ти самопредизвикателство. Да си кажеш, че можеш, че искаш да решиш тази задача. Защото, ако наистина ти пука за нещо, ти ще вложиш всичките си усилия, за да го постигнеш. Забавно е да откриваш сродни неща в езици, които си мислил, че нямат нищо общо. Осъзнаваш, че всички езици са знакова система, която се подчинява на свои правила и логика. Както и математиката е логика. Е, пада и голямо броене при решаването на задачите! Трябва да си търпелив. Човешкото познание е една гигантска знакова система- когато се занимаваш с математическа лингвистика, откриваш връзки между всички сфери на човешкото познание, за които дори не си предполагал- математика, география, история, физика, химия, литература... Това прави математическата лингвистика- подсказва ти тези общи територии, тези връзки, защото човешкото познание се събира и предава чрез символи- за да остане нещо, то трябва да се запише", обясняват ми един през друг моите събеседници, които са ученици от 5 до 11 клас.

Задачи по математическа лингвистика, Снимка: Ваня МиневаКакво дават на децата заниманията с математическа лингвистика, питам, като тръгвам от едно често натрапвано на децата противоречие- "уча езици, значи съм слаб по математика..." Всъщност точно сред тези момичета и момчета такъв стереотип няма!

"Обичам много тези часове, в които можем да развиваме и да представяме собственото си мнение като хора", това пък е урокът на едно от момичетата към всички, които умуват днес по т.н. образователни стандарти... Дано я чуят!

"Най-обичам тези задачи, които ме затрудняват най-много, тъй като прекарвам доста време в мислене над тях и най-се радвам, когато успея да ги реша", казва друго момиче от групата млади мечтатели.

А състезанията? Повече решени задачи в училище, по-големи възможности за доказване в интелектуалните надпревари- е максима, която децата често чуват в училище. Но извън отговорността и сериозното отношение, има и други неща... Към какво ги водят сегашните победи в интелектуалните състезания?

"Е, има малко напрежение от това, че се работи за време. Но пък да се състезаваш е полезен опит. За мен работата в екип на състезанията е предизвикателство, защото съм индивидуалист. А на мен отборните състезание са ми изключително любими. Най-ценното е когато попаднеш в отбор с хора, които до този момент не си познавал, тъй като се учиш да излизаш от твоята рамка и да работиш с други хора. Първоначално изпитваш лек дискомфорт, докато се "приближиш" до новите хора, но пък създаваш и нови запознанства. Много е полезно да има в отбора поне един разчупен и усмихнат човек", подреждат своите разнолики мнения децата и като по договорка поглеждат към Деси- няма съмнение, че тя е техният такъв полезен играч!

Ивайло Стоянов, Снимка: Росен Ракаджиев"И аз като тях съм мечтател. Има много неразгадани загадки на Планетата- като например езика, на който говорят на Великденските острови... Може би някой от тези млади хора ще ни даде отговор някоя от тези загадки? Това е нещото, което си мечтая за тях", признава Роза Георгиева.

Да. Светът не е подреден еднократно и завинаги. И никога няма да бъде... И това му е хубавото!

Смята се, че лингвистиката е една от най-древните науки, която се занимава с всичко, свързано с езика- как говорим, за какво говорим, как са говорили нашите предци, как културата и начинът ни на мислене се отразяват в езика, който говорим? От дълбока древност езикът е онази магична сплав, от която са моделирани религиозните ритуали и култове, а книжовността се смята за тайнствена сила. Да владееш думите означава да владееш реалността. Днес владеенето на чужди езици- като определящо масово средство за общуване, заема изключително важно място в нашата информационна цивилизация. А лингвистиката печели все повече популярност. Най-новите технологии са дълбоко свързани с лингвистиката. Мечтата за осъществяване на универсален машинен превод виждаме осъществена в най-популярните произведения на научната фантастика, като например в "Пътеводител на галактическият стопаджия"...

Всички знаем, че обучението в училище започва с азбуката. Но замисляме ли се какво значение за развитието на всяка цивилизация  има писмеността? И защо всеки безписмен език "търси" своята азбука? Дълъг живот има тази писменост, която е резултат както от дълбокото познаване на езика, така и на начина, по който той функционира. Доказателство за това е нашата азбука- дело на гениалните братя Кирил и Методий. Осмислянето на този факт ни прави горди като българи- дали на народите от славянския свят възможността да пишат така, както говорят. И защото си говорим за математическа лингвистика, естествен е въпросът има ли математика в граматиката? Което ме подсеща отново за прочетеното наскоро интервю с Александър Велинов, треньор на националния отбор по математическа лингвистика и национален шампион по математическа лингвистика, който казва:

Задачи по математическа лингвистика, Снимка: Ваня Минева"Да, определено има общовалидни правила, които важат във всички езици. Например едно такова правило е, че в почти всеки език, където има съществителни и прилагателни, те имат точно определено място. В някой езици съществителното стои винаги преди прилагателното, а в други обратното. Друг елементарен математически пример е, че всички езици имат глаголи. От друга страна почти всички езици имат времена. Така тези езици, които често ни звучат странно и неприятно, ако ги погледнем от друг ъгъл можем да открием много общи неща между тях."

В българското средно училище за сега няма предмет сравнителна граматика, а би било полезно. Тази ниша запълват заниманията по математическа лингвистика. Но не само. Защото децата са непредсказуеми в своето любопитство. И това е може би едно от най-чаровните им качества. Ето как една задача по математическа лингвистика става причина за купуването на накит:

"Видях този символ първо в една задача. Той означава любов на китайски. За мен той е красив- и като накит, и като послание, което носи", показва колието си едно от момичетата.

Днес в "Калейдоскоп" своя страница в нашия Северозападен сборник с истории за живота отвориха момичетата и момчетата от школата по математическа лингвистика на ПМГ "Екзарх Антим I" и техният преподавател Роза Георгиева. Надявам се, че и вие, уважаеми слушатели, научихте нови неща. Затова, в края на днешния двоен учебен час, е време за преговор:

"Математическата лингвистика те провокира да мислиш без да те напряга, забавлява те, развива те без да те натоварва. Дава ти разнообразна информация много леко и приятно."

Аз съм Ваня Минева. Тонрежисьор в "Калейдоскоп" днес е Невена Пекова. Ние ви желаем спокойна и усмихната съботна вечер! И ви молим- пазете детето в себе си!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40