Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха моминските празници в Новоселска община

Снимка: Светла Бондова
Лазаровден и Цветница /Връбница/ народният календар свързва с пробуждането на природата.  И с голямата тръпка на очакването малкото момиче да се превърне в жена - продължителка на рода. Два обичая са възстановени и се поддържат от читалищата на Новоселска община - "Лазаруване" и "Кумичане".
Кумичането се практикува във Винарово, а лазаруването в останалите села. Най-ранобудни бяха днес лазарките от Неговановци. След това запяха в село Флорентин. За първи път тази година е възстановен този обичай и в последното, най-малко село на общината - Ясен. Осем момичета лазаруват тук, а желание да ги посрещнат в къщи са дали близо петнадесет домакини. Последна тръгна групата в Ново село.Те започнаха от дома на малката именничка Лазарина Дренова. След като обиколиха домовете, в които има момичета и бяха пожелали да ги посрещнат, отидоха на брега на Дунава, за да пуснат цветните венчета в реката.
Кумичането се  прави на Цветница. Читалище "Зора" в село Винарово е поканило във своята Фейсбук страница  всички момичетата с винаровски корени да дойдат в неделя сутринта с обредни  хлебни кукли и "чучуринки" - така се наричат изрязаните от кратунки ладийки, върху които момичетата ще сложат залък хляб от обредните "кукли" и ще ги пуснат в потока край селото. Кумичка ще бъде момичето, чиято „чучуринка“ излезе най-напред. При нея ще ядат попара от "куклите", а на Великден ще й отидат на гости с боядисани яйца и козунак. Само че кой яде попара сега, когато има толкова сладкиши?
Във века на информационните технологии, читалищата от Новоселска община потопиха децата си в света на старите българи. Свят, изпълнен с много песни и емоции.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 септември 2024 година

Предложение за приемане на декларация относно ремонта на бул."Панония" във Видин, в участъка пред Здравната каса до надлеза е включено в дневния ред на заседанието на Общинския съвет утре, 25 септември. Движението е в едната лента, еднопосочно, което затруднява жителите на град Видин и не виждаме на този етап изход от създалата се ситуация, каза..

публикувано на 24.09.24 в 18:05

ПП-ДБ се регистрира във Видин

Любен Иванов е водач на листата на коалиция "Продължаваме промяната- Демократична България" за област Видин за изборите на 27 октомври. Коалицията регистрира листа от 8 кандидати.  "Днес регистрирахме коалиция "Продължаваме промяната- Демократична България" за участие в изборите в 5 МИР-Видин. Водач на листата съм аз- Любен Иванов. Следващите..

публикувано на 24.09.24 в 17:55

Ванина Вецина: Да довършим започнатото

Ванина Вецина е водач на листата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ за област Монтана за избори на 27 октомври. Тя бе народен представител в 49-ия парламент на страната.  "Този път поех отговорността да оглавя листата с конкретна цел", посочи Вецина и допълни: "И да убедя следващото редовно правителство, каквото..

публикувано на 24.09.24 в 17:14

БСП иска да си върне мандат в Монтана

Създаване на специален фонд за изравняване на жизненото равнище в страната, със специален фокус за решаване на проблемите в Северозапада, ще настояват да има в новия парламент от „БСП – Обединена левица“. Монтана ще си върне мандата и ще има народен представител, категорична бе Мая Манолова , лидер на „Изправи се, България“. Водач в 12..

публикувано на 24.09.24 в 16:47

Наградиха най-четящите деца в Кула

Наградиха отличниците в "Библиотечно лято" - да осмислим ваканцията и изпълним дните си с радост и мъдрост, инициатива на Народно читалище "Просвета-1882" в Кула . Образователната проява бе част от програмата за лятна работа с деца и ученици на културното средище в града, каза Силвия Христова от читалището: „Тази инициатива..

публикувано на 24.09.24 в 16:40

Съветниците във Видин ще гласуват декларация за завършване на строителен обект

Общо 32 точки са включени в проекта на дневния ред на заседанието на Общинския съвет във Видин. То ще се проведе утре, 25 септември. Първата точка от дневния ред е питания към кмета на общината. Към момента има 6 питания, някои от които вече имат отговор, каза председателят на Общинския съвет Светослав Славчев : "Надявам се утре да получим..

публикувано на 24.09.24 в 16:05

Във Видин започна конференция за римските дунавски провинции

Видин е домакин на Седма международна конференция за римските дунавски провинции на Римската империя. Във форума участват археолози от над 10 европейски държави. Основният акцент на Дунавския лимес, който е един от най-големите в Европа, е Северозападна България, и по-конкретно Видинският регион, каза доц. д-р Здравко Димитров от..

публикувано на 24.09.24 в 15:08