Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е Райна Димитрова

Райна Димитрова: "Всичко, което създаваме с любов, носи по мъничко от нас самите"

19
Снимка: Колаж Ваня Минева

Днес в "Калейдоскоп" своя страничка в нашия Северозападен сборник с истории за живота подрежда Райна Димитрова. Една жена с голямо сърце, която носи младостта в душата си и не се страхува да обича- хората, живота, своя роден край. Тя влага любов във всяко нещо, до което се докосва.

"Защото всичко, което човек създава с любов, пази по мъничко от неговата енергия", обяснява ми с усмивка Райна.

Родена е преди 80 години в нашия край. Младост, любов, майчинство, трудова кариера- всичко важно в живота й се е случило тук- в нашия Български Северозапад. Пораснала е във видинското село Гомоторци. Носи го в сърцето си и сега. Работила е във Видин, тук е преживяла голямата си любов, отгледала е дъщеря си, тук живее и сега, с очакване да чуе телефонния звън, а след него и гласа на любимия си внук. Когато на 65 години тръгва за Америка, най-важното, което взема със себе си, е надеждата да се върне- жива и здрава при своите близки тук- у дома. Сега нейна грижа и страст е клубът за възрастни хора "Златна есен".

Райна Димитрова в Чикаго, Снимка: Личен архив"Докато бях в Америка много се интересувах и много неща научих за това как подреждат живота си възрастните хора. Там грижата за тях е много голяма. Искам да пренеса каквото е възможно от видяното там и у нас", казва ми Райна. Тръгваме с нея от детството, минаваме през празниците и делниците на младостта и нейните зрели години, редим спомени за театрални спектакли, репетиции, рецитали, хорови концерти, прекосяваме надежди, страхове, болки, които са подреждали живота й до сега.

Седнали сме с Райна Димитрова в просторния и светъл клуб "Златна есен". Над нас грее в топли тонове иконата на Божията майка. И защото днес е Велика събота, разговорът ни съвсем естествено възвива към християнството, вярата, семейните традиции, спомените. Аз питам за детството, а Райна ме изненадва с признанието, че когато наближи Великден, винаги си спомня за годините, когато живее и работи в Чикаго. 10 години живее и работи на хиляди километри от своя роден край.

"Не се свиква с това. Поне аз не свикнах", признава Райна. Болката по родината постоянно гложди душата й и това е причината наранената й душа да започне да ражда стихове.

Стихосбирката на Райна Димитрова, Снимка: Ваня Минева"Носталгията отключи в мен поезията", признава Райна. Написаното събира в книжка- "Съдба благословена".

Много е видяла и преживяла тя през своите 80 лета. Тръгнахме от нейното детство и вървим през спомените от младостта и зрелите й години, до периода, който тя нарича "новото време"...

"Отиде си моят най-близък човек, моят другар в живота. Останах сама. Внукът ми беше в техникум. Дъщерята и зетят, и двамата инженери- работеха в Кремиковци, но останаха без работа. Реших, че мога и трябва да помагам. Така започна моят "американски" период. Вярата в мен никога не ме е напускала. Така съм възпитана. Вярата в Бог никога не ме напускала. Вярата в Бог ме е крепяла през всичките ми дни. В тежки моменти намирах утешение в моята вяра. Но вярата не е само в построения храм. Истинският Божи храм е вътре в човека. Само да си помисли човек за Бог и Бог е до него. Вярата спасява човека. И помага. Помагайте на другите. Така сме в единение с Бога- когато помагаме", казва Райна.

Райна Димитрова, Снимка: Личен архивПровървяхме пътя на нейните 80 години... Разказа ми тя как са се подготвяли за Великден в нейното голямо семейство, когато с нейния брат и сестра са участвали в шаренето на великденските яйца; за това как нейната баба й е предала майсторлъка за месене на великденски козунаци; за традицията на празника да се "раздава" за душите на мъртвите ни близки.

"Баба ми казваше, че те чуват имената си, когато им "раздаваме" и така са с нас и знаят, че ги помним. А ние чрез "раздаването" пазим духовната си връзка с тях- за да ни помагат, когато сме в беда", споделя Райна. Поговорихме си с нея за много неща. Много остана и несподелено. Обещахме си пак да ни гостува. В края на нашия разговор тя ми напомня:

"Тази нощ да си вземеш огън от храма и да си го занесеш у дома. След 12 часа, когато свещеникът изнесе новия огън- от него да си запалиш свещичка. Тази свещичка неугасена трябва да стигне до всеки дом. Там се оставя пред иконата на Майка Богородица- с молитва за здраве, за благополучие, за мир и любов между хората."

Христовото Възкресение е най-щастливото събитие за християните по цял свят, защото е поличба за спасение. Чрез учениците си Синът Божий оставя завета си към всички нас: "Аз съм с вас през всички дни до свършека на света." Нека с открити сърца посрещнем тази нощ раждането на новата надежда, че светът може да бъде по-красив и бял. Това е нашето пожелание, на екипа на "Калейдоскоп"- Ваня Минева и Силви Сливенов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40