Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Красимир Йоцов: Хроничният синузит се обостря през пролетта

Д-р Красимир Йоцов, специалист по "Уши, нос и гърло".
Снимка: Стефка Павлова


Обострянето на хроничните синузити е характерно за пролетта. Лечението е комплексно и провължава дълго. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН д-р Красимир Йоцов, специалист "Уши, нос и гърло" в бившата поликлиника и Медицински център "Екзарх Антим I" във Видин. Той обясни, че синузитът е заболяване на лигавицата на синусите:

"При набъбване на носната лигавица вследствие на алергия, оттичането на секрета се затруднява и съответно там може да се насложи инфекция - първо вирусна, след това бактериална. Как пациентът да прецени това нещо - бистрият секрет започва да потъмнява, става белезникав, след това жълтеникав, може да стане и зеленикав. Това вече говори за насложена бактериална инфекция. Нарушава се обонянието. Всъщност обонянието може да е нарушено още в началото, още при алергичния ринит. Появява се челно главоболие, главоболие под очните ябълки, или около веждите... Когато е силно отточна лигавицата на каналите, които свързват синусите с носната лигавица, тогава се блокира самият синус, секретът остава вътре, получава се налягане и нервните окончания, които инервират лигавицата на тези синуси, са най-чувствителни на разпъване. Затова е тази болка. Често има очни симптоми, нарушения на зрението. Често такива пациенти попадат при очен лекар, който ги връща за консултация при специалист оториноларинголог."


Лечението на синузита е комплексно. Първото нещо е да се подобри оттичането на секрета от кухината на синусите. След това се прилага антибиотично лечение, обясни лекарят:

"Ако секретът, който излиза от носа, вече не е бистър, а - жълт или зелен, задължително антибиотично лечение. Към края на антибиотичното лечение или непосредствено след него се включва и физиотерапия."


Лечебното растение Росен се среща все по-рядко и трябва да бъде защитено, смята Пролет Борисова от с. Градец, Снимка: Архив

И още в "Направление здраве"- на втория ден от Великден в местността "Алботин" край видинското село Градец, се изпълнява обичаят "Ходене на Росен", свързан с билката Росен, известна още като Русалийче и Самодивско биле. В миналото хората от селото събирали растението с лечебна цел. Днес билкари в Градец няма. Растението се среща все по-рядко и трябва да бъде защитено, смята Пролет Борисова, секретар на местното читалище "Просвета".

"Това е може би едно от малкото места в България, където се среща билката Росен. Ходели са да го берат и младите са си подарявали букети един на друг. Интересно е, че билката расте само в широколистни гори. Среща се тук при нас и в Пиринско. Може би вече трябва да премине в защитената флора на страната ни, защото е много рядко срещана..."

Билката е сравнявана с бойното вещество иприт, защото в сухо и горещо време изглежда сякаш се самозапалва и гори.

Етнографът Нинко Заяков прави изследване преди години и се среща с местните билкари. Той е бил в пряка връзка с тези хора, каза Пролет Борисова:

"В селото е имало жени, които са се занимавали с това лечение и са го използвали най-вече при епилепсия. Говори се, че  може да лекува т. нар. черна болест. Не знам дали това визира някакви ракови заболявания..."

Твърди се, че колоезденето е една от най-добрите дейности за подобряване на здравето. Освен тонизиращо и ободряващо действие, колоезденето има важна роля за по-високата физическа активност на съвременния човек.


Веселин Филипов /вляво/ и Радослав Младенов, Снимка: Личен архивРадослав Младенов от велоклуб "Скала" - Белоградчик лично се е убедил в това:

"Колоезденето оказва голямо влияние върху организма на човек. На първо място, човек се абстрахира от проблемите и то се отразява благоприятно на нервната система. След едно каране от 30 км със 100 метра денивелация, както е в района на Видин, човек се чувства щастлив и освободен от всякакво напрежение. Действа върху опорно-двигателния апарат и мускулатурата... Аз съм диабетик. След едно каране, винаги захарта ми е в границата на нормата или на горната граница. Дори мога да си позволя да изям 4 блокчета шоколад или два банана, но трябва винаги да се внимава..."

Веселин Филипов от Видин кара колело, откакто се помни. Редовно навърта до 30-40 км по пътищата в региона, участник е във велосъстезания. Ето и неговата рецепта за добро здраве и тонус.

"Ако имаш свободно време, най-добре да го оползотвориш с колелото. Колкото повече, толкова по-добре. Но да речем 3-4 пъти в седмицата е съвсем нормално. Аз се чувствам много добре след работа, когато изляза да карам велосипед. Много тонизиращо е, зареждащо е. Карането на велосипед може да помогне много за сваляне на килограмите, но горим за свободно време и по-дълги преходи. До 30-35 км на ден е много полезно."


Повече по темите в предаването може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40