Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последно: Във Видин ще бъде създаден Обучителен център на Русенския университет

Започва обучението на администрацията на Центъра

Снимка: Радио ВИДИН

След като вчера областният управител на Видин Момчил Станков оповести, че във Видин ще има Обучителен център  на Русенския университет, в който на място ще се обучават студенти, а говорителят на университета Гергана Илиева уточни, че във Видин ще се приемат на първо време документи за записване на студенти в Русенския университет, днес стана ясно, че все пак студенти ще се обучават във Видин.

Обучението на администрацията на Обучителния център на Русенския университет във Видин ще започне по-рано, обяви областният управител Момчил Станков:

"Проведох разговори във вчерашния ден с ректора на Русенския университет професор Велизара Пенчева. Тя ме потърси. Няма да стартираме на 20 юни, а ще стартираме на 2 юни. Доцент Ангелов, който отговаря за учебния процес на Русенския университет ще пристигне на 2 юни във Видин и ще стартираме обучението на администрацията, която ще отговаря за Русенския университет във Видин."  

По думите на областния управител Центърът ще започне с редовна форма на обучение на 100 студенти в 5 специалности, свързани със земеделска техника, транспорт, машинно инженерство, администрация и управление, електроника, информационни и комуникационни технологии. Центърът ще е разположен в сградата на Професионална гимназия "Васил Левски" във Видин.

За Радио ВИДИН ректорът на Русенския университет професор Велизара Пенчева, поясни:

"След 15 юни аз и мои колеги ще дойдем да огледаме нещата и се надявам да се случат. Преподаватели от нашият университет ще идват във Видин. Ще огледаме базата и местата за практическо обучение. Аз винаги съм уважавала онези градове, които се опитват да запазят младите си хора. Защото сами виждате- имаме дефицит на млади хора навсякъде.  Уважавам и това желание на областния управител, кмета и председателя на Общинския съвет да търсят решение как да запазят младите хора във Видин. Дай Боже да успеем да направим едно академично градче, но това е процес, който предстои. Не може сега и веднага да стане. Можем част от нещата да изнесем. Имаме силен Център за продължаващо обучение. Част от обученията ще направим във Видин."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 септември 2024 година

Подписан е договор за аварийно укрепване на западния бастион на крепостта "Баба Вида"  във Видин. Общинският съвет във Видин прие декларация , с която настоява държавата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството да вземат спешни мерки за завършване на ремонта на канализационната мрежа пред сградата на Районната..

публикувано на 25.09.24 в 18:00

Административен съд-Видин ще проведе Ден на отворени врати

Административен съд-Видин организира Ден на отворени врати в рамките на Международния ден на правото да знам, съобщават от съдебната институция. Събитието ще се проведе на 27 септември (петък) от 11.00 часа в сградата на съда на ул. „Цар Симеон Велики“ № 3 в града.  Тази година към инициативата ще се присъединят ученици от ППМГ „Екзарх Антим..

публикувано на 25.09.24 в 16:13
Снимката е илюстративна

Започна подмяна на уличното осветление в Монтана

В Монтана монтират нови енергоспестяващи улични лампи . Подмяната се осъществява по проект „Енергийно ефективни системи за улично осветление в град Монтана“. Срокът за изпълнение е средата на март следващата година. Основната цел на проекта е да се повиши енергийната ефективност, чрез технологично обновление и модернизиране на системата за..

публикувано на 25.09.24 в 15:59

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Лом

Редовно заседание на Общинския съвет ще се проведе утре, 26 септември, в Лом . Проектът за дневен ред включва девет точки, каза председателят на местния парламент Пенка Пенкова : "Имаме корекция за маломерни паралелки в средищно селско училище. Другите докладни са прогноза за бюджета за следващите години и другото е свързано с изтекли договори, в..

публикувано на 25.09.24 в 15:38

Местна инициативна група в Лом е приела проекти за над 12 милиона лева

Общо 90 проекта са подадени в Местната инициативна група (МИГ) Лом за над 12 300 000 лева в обявените 31 процедури. От тях 52-ма кандидати са подписали договор за финансиране за над 5 800 000 лева с четири оперативни програми. Това отчете днес Румяна Симеонова , изпълнителен директор на МИГ- Лом при откриването на 3-дневен тур за запознаване с дейността..

публикувано на 25.09.24 в 15:27

Археолозите разкриват нови находки в Рациария

Нови помещения от римската баня, някои фигури и костни материали са открити при археологическите разкопки в Рациария край село Арчар. Това показва, че античният град се е развивал много, каза ръководителят на екипа от археолози доц. д-р Здравко Димитров  от Националния археологически институт с музей при БАН .   Повече от месец се..

публикувано на 25.09.24 в 15:09
РЗИ-Враца

Четири са регистрираните случаи на COVID-19 във Врачанско за седмица

Четири случая на COVID-19 са регистрирани в област Враца миналата седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Лекари предполагат, че пациентите с корона вирус са много повече, но няма точни данни за заболелите, защото тестването вече не е така масово. Според специалистите при новите варианти на вируса боледуването преминава много..

публикувано на 25.09.24 в 14:37