Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Синята зона" във Видин остава за сега

Снимка: Колаж Ваня Минева

Общинският съвет във Видин гласува да започне процедура, за да може Общината да получи безвъзмездно право на ползване на крепостта "Баба Вида", която е публична държавна собственост. Решението  е необходимо, за да се извърши консервация и реставрация в крепостта. Междуведомствена комисия е установила, че състоянието и е рисково. Нарушена е зидарията на места, пропуска се влага, трябва да се ремонтира и откритата сцена в крепостта.

На заседанието бяха приети и в промени и допълнения към Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, в която са регламентирани и цени за наем на зали, спортни обекти, и дори и на градския площад, когато се използва за стопанска дейност или за политически мероприятия. Така например за ползване на спортната зала и на салона на Драматичния театър ще се плащат по 150 лева на час, а за художествената галерия 100. За политически цели цените за наем са по- ниски. Според предложението, 5 хиляди лева трябва да се плащат за градския стадион, а 500 лева да бъде дневната такса за ползване на площад "Бдинци" за стопанска дейност и 300 лева - за политическа.

"Защо има разлика в цените за партии и обикновени лица?"- попита Вардан Папикян от групата на "Единни за промяна". 

Причината е, че  за мероприятията партиите не получават приходи от стопанска дейност, обясни кметът Огнян Ценков.

Росица Кирова обобщи аргументите на цялата група срещу предложението. Тя каза, че няма мотиви за него. Даде пример с малката зала на Арена "Армеец", където наемът е по-нисък от този от този за стадиона във Видин. Тя посочи, че някои общини дори са предоставяли безплатно обекти за мероприятия.

Кметът опонира, като даде пример за предстоящ концерт на градския стадиона във Видин, за който ще се продават билети, и то на цени до 70 лева.

„Защо Общината да няма приходи?“- каза Огнян Ценков. Той допълни, че таксите са определи от оценител, който е лицензиран за това.

В Наредбата са заложени също промени на дневните такси за разполагане на маси и столове пред заведенията. За два квадратни метра площ в централната градска част например, дневната таксата ще е два лева, а месечната остава непроменена и е 10,5 лв. По-ниски ще са цените за търговците и собствениците на заведения в останалите зони. За изнасянето на маси и столове навън през студените месеци пък цените ща с 40% по-ниски.

Дискусия на заседанието предизвика и предложение провеждане на публичен търг с явно наддаване за продажбата на недвижим имот на улица "Железничарска", където има частна автогара. Търгът е само за парцела, който е актуван като частна общинска собственост, а първоначалната цена, на която ще бъде обявен за продажба, е 213 000 лева.

Според групата на "Единни за промяна" имотът е актуван като частна общинска, а не публична собственост в нарушение на законите, за което са сезирали и главния прокурор.

"Да върнем материала и да не го разглеждаме, защото с предложението, което ни е направено от общинската администрация, ще извършим де факто разпореждане с публична общинска собственост на имот, който има определени публични функции все още, и който има значение за трайното задоволяване на обществени нужди и потребности"-призова председателят на групата Росица Кирова.

Правното основание за гласуване в предложението за обявяване на търг за продажбата на имота, обоснова юристът Цецо Иванов от групата на коалиция "Надежда".

"Актът за общинска собственост е официален документ"- обяви Цецо Иванов. Той направи препратка към разпоредбите на Гражданския процесуалния кодекс, според които официалният документ е задължителен.

"За мен актът за частна общинска собственост е изряден"- каза кметът Огнян Ценков.

"Имаме Програма за управление и разпореждане с общинско имущество, която е приета от Общинския съвет. В тази програма ние сме заложи и продажба и отдаване под наем на общинска собственост. Именно това е едно от действията, които ние предприемаме в момента… Конкретно за този парцел, там има изградена автогара, има местен бизнес. Ние говорим за продажбата на терена, а не за постройката."

В подкрепа на предложението за продажба на терена, където е частната автогара, се обявиха и от групата на БСП в Общинския съвет. Те обясниха позицията си с принципа да подкрепят решения, които са свързани със запазването на съществуващи работни места и разкриването на нови.

"Става въпрос за терена на автогара "Алексиев", което ще даде възможност на най-големия превозвач в областта да закупи при конкурентни условия терена и развие предлаганите на гражданите услуги"- посочиха от БСП.

На заседанието съветниците одобриха намерението на Общината да кандидатства за финансиране по Инвестиционна програма за климата, по която ще може да закупи електромобили.

Стратегия за прозрачно управление на Община Видин в срока на мандат 2015-2019 година гласува на редовното си заседание видинският Общински съвет.

"Наличието на стратегия е важно условие и тя трябва да се подчинява на определени принципи. Това е една база, върху която ще се осъществява прозрачното управление. Ние говорим за изграждане на администрация, която да създаде облика на прозрачно управление. Допълнението към него като цялостна визия включва и изготвянето на стратегия за прозрачна работа на Общинския съвет. В случая кметът на общината обаче не може да наложи такъв документ, а той трябва да бъде изготвен от общинските съветници", каза кметът Огнян Ценков.

Видинските общински съветници не приеха предложението за създаването на проект за цялостна промяна в организацията на движението във Видин.

"Проектът е жизнено необходим и трябва да бъде изработен от експерти. През последните няколко години се доказа изключителната неефективност на съществуващата организация на движението във Видин и в частност на съществуващата Синя зона. Независимо от намаляващото видинско население, улиците и тротоарите са изпълнени с паркирани автомобили. В натоварените часове в определени градски зони се получават задръствания, докато някои улици, които имат техническата възможност да поемат трафика, остават неизползвани, поради еднопосочното им ограничение“, категорична бе Росица Кирова от "Единни за промяна"- вносител на предложението.

"Колеги, гласувайте за премахване на Синята зона. Социалистите припомнят, че решението за въвеждането й е взето при управлението на ГЕРБ и Румен Видов през 2010 година.Тогава то е било подкрепено с поименно гласуване от общински съветници, които са членове и на настоящия Общински съвет от  ГЕРБ, СДС, "Единни за промяна" и земеделците. Надяваме се, че тези колеги са са убедили в безмислието на Синята зона, което освен че създава хаос в центъра, носи и финансови загуби на общината", коментираха от групата на БСП.

"Две комисии работят по оптимизацията на движението, не е необходимо да се прави нов проект. Да, проблеми има. Намаляват териториите за паркиране, увеличават се автомобилите. Трябва да превърнем пътната инфраструктура в такова съответствие, че да бъде безопасна и удобна за жителите. Предстои ни много работа. В изготвянето на една такава организация за нас трябва да е много ясно има ли Синята зона като правила на движение, защото трябва да се съобразим с наличието или отпадането й. Правилата на Синята зона могат да се прилагат стриктно и по този начин тя да бъде работеща. Но този въпрос- дали да има или не Синя зона, решават общинските съветници", обясни кметът.

По решение на видинските общински съветници, Центърът за временно настаняване ще бъде изведен от комплекс "Химик" Видин и настанен в сградите на бившия Дом за деца и младежи с умствена изостаналост в село Гомотарци.

"Там условията са много по-добри. До сега, особено през есенно-зимния сезон, се случваше да се настаняват хора над капацитета на Центъра, който е 10 души, за да не остават на улицата при тежки условия. В Гомотарци базата е прекрасна, в момента се прави козметичен ремонт. Този въпрос трябваше да мине през решение на Общинския съвет. Това не е разкриване на нова социална услуга. В бъдеще Общината ще има възможност да кандидатства по проекти и в базата в ж.к. "Химик" да се предостави нова услуга", обясни заместник кметът по хуманитарните дейности на Община Видин Венци Пасков.

Общинският съветник Павел Паунов ще представя интересите на Община Видин на общото събрание на МБАЛ "Света Петка"- реши Общинският съвет. Съветниците задължиха своя делегат да гласува за оставка на сегашното ръководство на болницата.

"Нека не забравяме, че Община Видин притежава само 9% от дяловете на болницата и нашият глас на общото събрание може и да не бъде чут", напомни по време на дебата доктор Цветан Ценков.

По примера на Община Враца, в текста на решението съветниците определиха позицията на своя делегат по всяка от точките в дневния ред на предстоящото общо събрание на болницата, което ще се проведе на 15 юни.

Местният парламент за пореден път удължи с 6 месеца срока за окончателната ликдидация на "Самостоятелна медико-техническа лаборатория 1 Видин ЕООД", като процесът би трябвало да приключи до 31.12.2016 година. Да припомним, че по молба на ликвидатора Биляна Костова, последното искане за удължаване е от 2015 година, като тогава в решението на Общинския съвет е заложено и условие ликвидаторът да може да извършва продажба на дълготрайни активи, а Община Видин се задължава да погаси задълженията си в срок до 31.06.2015 година. Проблемът с ликвидацията виси от 2012 година...

По искане на общинския съветник Красимир Асенов, ОбС Видин реши да отпусне средства за извършване на строително-ремонтни дейности за създаване в Дунавци на клуб с публично и обществено-културно предназначение.

"Помещението е било магазин. Добре е да имаме място за дневен клуб за възрастни хора и вечерен- за младежите. Добре щеше да е и да бях информиран, преди решението да бъде внесено на заседание, все пак съм редовно избран кмет на Дунавци. Но да се надяваме, че ще е полезен на хората", коментира Димо Скорчев.

С решение на Общинския съвет боксов клуб "Видин" получи помещения за ползване във видинската спортна зала "Фестивална" за срок от 3 години.

На редовното си заседание съветниците гласуваха за закупуването на два лекотоварни автомобила за нуждите на Общината, потвърдиха разкриването на пенсионерски клуб "Божур" в село Синаговци и се съгласиха да бъде започната процедура по отпускане на персонална пенсия от починал родител на Иван Олев Евдокимов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Новият областен управител на Монтана получи статуетката "Дон Кихот"

Статуетката "Дон Кихот" получи новият областен управител на Монтана. Калин Хайтов поема длъжността на губернатор, а негов нов заместник е Ивайло Сотиров Статуетката се препредава между областните управители на Монтана повече от 10 години.  Ивайло Антонов напуска поста губернатор и я връчи на досегашния си заместник Калин Хайтов, който бе назначен..

публикувано на 05.07.24 в 07:27

Снимката на 4 юли 2024 година

Затвореното  пътно платно  на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването в града.  Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин е отличен с най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР-І степен".  81..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

В Камено поле търсят помощ за семейство, чийто дом изгоря

Във врачанското село Камено поле започнаха дарителска кампания в подкрепа на семейство възрастни хора и двете им внучета, чийто дом изгоря при пожар. Огънят е избухнал на 20 юни от късо съединение в стопанска постройка в двора им, каза кметът Цветелина Ботева . „Беше ми сигнализирано, че в края на селото възниква пожар. За лош късмет..

публикувано на 04.07.24 в 16:42

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41

Центърът за домашни грижи във Видин продължава дейността си

Продължава дейността на Центъра "Домашни грижи" във Видин , който предоставя интегрирани здравно-социални услуги. Открит е през 2020 година и е един от седемте в Северозапада, създадени като иновативен модел по проект на БЧК в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. "Видях, че пуши покривът и след малко..

публикувано на 04.07.24 в 14:57

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00