Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

502 млн. лв. са инвестирани в Северозападния район за планиране по екопроекти

7
Снимка: Община Враца

502 000 000 лeва са инвестирани в Северозападния район за планиране по проекти, финансирани от Оперативна програма "Околна среда", Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Националния доверителен екофонд (НДЕФ). Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева във Враца на среща с кметовете от областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. Тези средства са вложени в изграждане на базова инфраструктура, която подобрява живота на хората и създава по-добри условия за бизнес в регион, който е от изключително значение, подчерта министърът. Изградени са 352 км ВиК мрежа и 11 пречиствателни станции, които обслужват близо 65 хил. жители.

Министър Василева припомни, че именно тук започна реализацията на два от най-мащабните проекти във водния сектор – интегрираните водни цикли на Враца и Видин.

"За съжаление те не бяха приключени. Поради забавяне на процедурите и липса на достатъчно административен капацитет от проекта на Враца са изпълнени 25%, а на Видин– 30%. ЕК обаче прояви разбиране, проектите бяха фазирани и ще бъдат завършени със средства от новата ОП "Околна среда 2014-2020". Добрата новина е, че приключи оценката им и предстои подписване на договорите за безвъзмездна помощ", съобщи министър Василева.

През 2016 г. пред общините се разкриват нови възможности. Към местните власти са насочени 1,350 млрд. лв. за реализацията на екологични проекти по финансовите инструменти, които МОСВ управлява. Общият ресурс, който ще бъде на разположение на общините през 2016 г. по ОПОС е близо 1,3 млрд. лв. Чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда са налични още 61 млн. лева в секторите води, отпадъци и биоразнообразие. ПУДООС предоставя и нисколихвени заеми на общините с 2-годишен гратисен период. Националният доверителен екофонд предоставя още 15 млн. лв. по Инвестиционната програма за климата и Пилотната схема за насърчаване използването на електрически и електрически хибридни превозни средства.

"Това е мащабен ресурс, който изисква сериозна подготовка и добро партньорство между местните власти и министерството", подчерта министър Василева.

Главният директор на ГД ОПОС Яна Георгиева допълни, че основният урок от предходния програмен период е да се влагат повече усилия в обмислянето и планирането на проектите.

Министър Василева награди отличниците от Северозападния регион,  участвали в "Зелената олимпиада", част от образователно-информационната кампания "Яко е да си еко" на Министерството на околната среда и водите, популяризираща ОП "Околна среда 2014 - 2020". Първенците в трите възрастови категории са Дарислав Кръстев от І клас на НУ "Св. Софроний Врачански" във Враца, Лъчезар Крушарски– VІІ клас на ЕГ "Йоан Екзарх"– Враца и Александра Ангелова, ученичка в Х клас на СОУ "Христо Ботев" във Враца. Над 500 деца от Враца се радваха на спектакъла "Яко е да си еко" в читалище "Развитие".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ремонтират улици в квартал "Бистрец" във Враца

Напредват ремонтът на улиците във врачанския квартал "Бистрец", съобщиха от общинската управа. Подготвени за асфалтиране са близо 10 улици в квартала. В следващите седмици ще бъдат обхванати и останалите пътни участъци.  От края на седмицата екипите на строителя започнаха полагането на асфалт по ул. "Радовене". Успоредно с асфалтирането на пътната..

публикувано на 28.09.24 в 17:28

В Димово празнуват 55 години от обявяването за град

Празник на града отбелязват днес в Димово. Селището във Видинско получава статута си на град преди 55 години, през 1969 година.   От 18 часа тази вечер е откриването на традиционния панаир в града.  Приветствено слово ще произнесе кметът на общината Светослав Славчев, след което ще има фолклорна програма.  От 19 часа концерт ще изнесе духов..

публикувано на 28.09.24 в 16:23

В Кула приеха отчета за изпълнението на бюджета

Общинският съвет в Кула прие отчета за изпълнението на бюджета на общината за 2023 г. Кметът Владимир Владимиров съобщи: "Приходите на общината са в размер на 12 300 000 лв. Реализира се превишаване на приходите малко над 3 000 000 милиона лв., които са разпределени в делегираните от държавата дейности. Разликата плюс е от 500 000 лв., а в..

публикувано на 28.09.24 в 15:18

Община Ружинци получи националната награда "Златен ключ"

Кметът на Община Ружинци Александър Александров бе отличен от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) с наградата "Златен ключ". Традиционната годишна церемония е за принос в областта на свободата на информация. С връчването на наградите за 22-ри пореден път се отбелязва 28 септември - Международният ден на правото да знам. "Изключително се..

публикувано на 28.09.24 в 14:49

Кметът на Ружинци номиниран за наградата „Златен ключ“

Кметът на община Ружинци Александър Александров е номиниран за наградата „Златен ключ“ на Програма „Достъп до информация“. Номинацията е за "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани".  Ежегодните награди се връчват по повод 28 септември – Международния ден на правото да знам. Номинираните се състезават в шест..

публикувано на 28.09.24 в 08:00

Общините Хайредин и Борован с най-висока безработица във Врачанско

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно си намират работа, показват данните на бюрото по труда за август. Всеки трети мъж или жена в първата община е без постоянни доходи, което прави нива на безработица от 34.77%. В Борован и околните села положението е малко по-добро, но официалната статистика отчита 27.87 на сто безработица. Един на всеки..

публикувано на 28.09.24 в 07:51

Безплатни кардиологични прегледи извършват в Мездра

По повод Международния ден на сърцето - 29 септември, който се отбелязва с различни инициативи по целия свят, днес и утре в Мездра ще има безплатни кардиологични прегледи. Пациентите ще бъдат преглеждани с ехографски апарат в поликлиниката в града. Осигурен е кабинет, който се намира до входа на Спешния център в здравното заведение.  Прегледите..

публикувано на 28.09.24 в 07:40