Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Долни Вадин става село "назаем"

Снимка: Радио ВИДИН

"Село назаем"- една инициатива, която предлага на млади хора да прекарат 10 дни на село, започна читалище "Съзнание" в село Долни Вадин, община Оряхово. В предаването "Еко Свят" днес ще говорим и за проверките на басейните в Северозапада- безопасни ли са за къпещите се. Във Врачанския Балкан се провежда X Балкански пещерен събор. Сътрудникът ни в Ново село Светла Бондова откри ново находище на застрашения вид ружевидна поветица.

Село Долни Вадин се намира в пограничен район, по поречието на десния бряг на река Дунав. Там живеят постоянно около 200 жители, предимно възрастни хора. Един от проблемите в тяхното ежедневие е самотата и нуждата от общуване.

"Село назаем"- така се нарича инициативата на читалището в село Долни Вадин. Тя предвижда млади хора да останат 10 дни в домовете на местни жители. Целта е взаимно опознаване, разбирателство и диалог между поколенията.

"Целта е да привлечем млади хора да дойдат на село, хора, които не са живели на село, на възраст от 18 до 35 години. Напливът от желаещи е много голям, но по проекта можем да приемем само 10 човека. Селекцията ще ни бъде много трудна. Ще разчитаме на хора с по- голям опит с проучване и анализиране. Защото тези хора, живеейки на село ще трябва да проучат проблемите на малкото населено място, какви са възможностите за развитието на малките села в България, как виждат те бъдещето и дали биха се връщали всяка година да поживеят малко на село. Те ще имат задачата да работят селската работа- до обяд ще помагат на домакините в абсолютно всичко- да копаят, да пръскат, да дадат на кокошките. Следобедните часове сме подготвили разнообразни дейности в читалището. На 23 юли предвиждаме да направим един арт ден с арт работилници. Ще наблегнем на изкуството с подръчни и природни материали", каза секретарят на читалище "Съзнание" Анелия Спасова.

СнимкаВнуците "назаем" ще бъдат настанени на пълен пансион в семейства от село Долни Вадин. Ще се хранят с бабините манджи, но и ще помагат в къщната работа.

Проведени са и първите разговори с кандидатите за участие в "Село назаем". Един от тях е Веселин Алексиев от София. Какво го мотивира да поиска да се включи в проекта?

"Разбрах от моята приятелка, която се занимава по- активно с такива неща и с доброволчество като цяло. Тя прояви голям интерес да се включим в това мероприятие. И двамата сме кандидатствали, но за нея още чакаме одобрение... Разбрахме от сайта timeheroes, там постоянно пускат различни доброволчески инициативи. Аз по принцип обичам да ходя на село и за мен връзката с природата и традициите е много важна. Животът в София и други големи градове понякога е доста отегчителен. Също така особено ме мотивира и фактът, че имаме възможност да създадем нещо ползотворно и правим градивни неща, като същевременно разглеждаме и се запознаваме с нови неща."

Веселин Алексиев няма нищо против да върши ежедневните задължения на хората от селото. Той е на 28 години, архитект по професия. Миналата година участва по проект на Европейската доброволческа служба в Испания, където има възможност да изпълнява сходна дейност.

СнимкаРеализирането на проекта "Село назаем" ще стане с подкрепата на фирма от София. Двама млади хора се свързали с читалището и предложили да подпомогнат тяхната дейност, обясни Анелия Спасова:

"Тази инициатива се финансира от фирма "Роити". Това са две много млади момчета, които повярваха в нас. Те намериха нас през нашата фейсбук страница. Явно са следели дейността на читалището и ни потърсиха- ако имаме някаква кауза, която чака финансиране или сме кандидатствали и не сме одобрени, да я представим на тях и ако им хареса, да я финансират тази инициатива. Ние кандидатствахме на друго място, явно там не ни разбраха и не ни одобриха. А идеята ни е от няколко години."

За "Село назаем" са отпуснати 3 500 лева. С тях се поемат пътните разходи на участниците, разходите за арт работилниците и за приемните къщи.

Наред със селската работа в къщи (копаене, гледане на животни, пазаруване, почистване и др. задължения от битов характер), внуците назаем ще имат задачата да проучат проблемите на селото и възможностите за решаване. Читалището ще организира ежедневни мероприятия в следобедните и вечерните часове: запознаване с местните забележителности, история и фолклор (посещение на етнографска къща, рибарска къща, крепостта "Валериана"); запознаване с дейностите на читалището, с автентичните местни хора; участие в седянка; вечер край реката; кулинарен ден (приготвяне на традиционната рибна саламура, бабина питка, рибен хайвер, качамак и др.); почистване на крайбрежието на р. Дунав в района на с. Долни Вадин; спортни занимания във фитнеса в Долни Вадин, който беше открит наскоро. Предвижда се и прожекция на филм в централния парк на селото и още много други занимания.

С проекта "Село назаем" се цели подобряване на жизнената среда на възрастните хора, които ще се срещнат за 10 дни с различни младежи. Всички тези занимания не само ще разнообразят сивото ежедневие на възрастните хора, но и ще им дадат възможност да участват пряко в проекта и така да се почувстват полезни и значими. От друга страна- това е възможност за популяризиране на малкото населено място, като възможност за пълноценна почивка, ползвайки природните дадености и тишината, която с. Долни Вадин предлага.

Подборът на кандидатите ще бъде направен до 10 юли, от 15 юли стартира проектът.

СнимкаВисоките температури се задържаха през последните дни още преди настъпването на астрономическото лято на 21 юни. Това направи басейните предпочитани места за гражданите през горещините. Къпането на плажовете по поречието на реките е забранено, както и в язовирите, затова и няма обособени къпални места по тях. На един от видинските басейни имаше няколко групи от деца, видимо доволни от това, че могат да се забавляват заедно на басейна.

"Не идваме много често, понеже навън е топло и е добре да се разхладим малко. Аз не мога да плувам и влизам на плиткото... Аз се научих на морето, баща ми ме научи... Ние идваме от няколко години на басейна. Живеем наблизо. Аз знам горе- долу да плувам..."

Водата в басейните се контролира от хората, които ги стопанисват и от здравните инспектори. Освен това, задължително трябва да има спасител. На видинските басейни може да се ползва чадър, шезлонг, масички, като всичко това влиза в билета. Разговаряме с Цветан Миланов, който стопанисва един от басейните за безопасността на плажуващите:

"Събота беше много пълно. Отворихме в четвъртък миналата седмица Надяваме се да има все повече хора. Събота и неделя има много повече хора. През седмицата повечето са деца. Работи и детският басейн. Спасител имаме, няколко, не един. Всеки ден има спасител- сутрин от 9 до 18 часа се охранява басейнът. За контрола на водата и ние сме длъжни да следим. Идват и на проверка, почти всяка седмица се взима от РЗИ проба. Ние си я следим три пъти дневно, по закон. Водата не се сменя, чак за другия сезон. Затова се слагат препаратите, които се ползват. Нямаме право дори да я сменяме постоянно водата."

СнимкаВъв Видинска област работи басейн в Белоградчик, от миналата година и в Кула, а от тази година работи общински басейн в село Ново село. Има и такива, които се стопанисват от частни лица- в Божурица са 4 басейна с различна големина, един в града и два извън Видин.

Проверихме извършени ли са проверки на плувните басейни в Северозапада от здравните инспектори. В началото на плувния сезон, още през месец май, са пуснати предписания на всички басейни, които ще функционират през лятото. Обясни д-р Антон Петров от Регионалната здравна инспекция във Видин:

"На всички басейни са пуснати предписания. Всичките са наясно, защото са функционирали и миналата година, с изключение на този в Ново село, те си знаят какво да правят. Всяка седмица носят вода при нас за микробиологични и химични изследвания. Ние на две седмици взимаме контролна проба, или по сигнал, може и по- често. Миналата година имахме само един акт за едно неизпълнено предписание. След връчването на акта нещата се оправиха много бързо."

В област Монтана здравните инспектори също са започнали проверки на басейните. Тази година хората от областта ще могат да ползват 29 открити и закрити басейна. Това съобщи Тихомир Макариев, началник на отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция в Монтана:

"За началото на летния сезон са издадени предписания да се извършва ежеседмично обеззаразяване на водата. От началото на юни са извършени 5 проверки като се констатира че басейните се почистват, водата се обеззаразява, няма отклонения от нормите."

Навсякъде има спасители. Къпални места в област Монтана на открити водоеми няма.

Регионална здравна инспекция във Враца ще започне проверки на басейните от следващата седмица. Водоемите в областта са 3-4.

Снимка: Община ВрацаВраца е домакин на X Балкански пещерен събор. Очаква се да присъстват над 250 души от 14 държави на 4 континента. Снощи беше официалното откриване, а закриването е на 25 юни, като на следващия ден е отпътуването на участниците. Организаторите са подготвили всяка вечер презентации, а през деня- посещения на пещерите в региона.

"Колеги от 7 страни ще представя различни активности от тяхната пещерняшка дейност. Някои ще представят подземните красоти на държавите, към които принадлежат. Ние има също какво да представим. Една от интересните презентации ще бъде за българските водолазни проучвания на полуостров Юкатан в Мексико. Една палитра от най- различни теми, които дават възможност да се запознаем помежду си, да разберем кой какво прави и на тази основа да правим планове за съвместни изяви в България и чужбина. Ще бъде показан и един прекрасен филм на български пещерняци, които понастоящем живеят в Мексико", разказа за организацията Алексей Жалов, пещерняк, член на Българското пещерно дружество и председател на Балканския спелеоложки съюз.

В Природозащитен център "Натура" е открита изложба на тема "Пещерите и ние". Експозицията включва 40 подбрани фотографии от VI-ото издание на международния конкурс на същата тема.

Предвидени са и посещения в пещерите Барките 8 и 14, Беляр, Змейова дупка, Резньовете и Леденика. Културната програма включва запознаване с културните и природни забележителности на Врачанския край.

СнимкаРужевидната поветица отново разтвори своите розови фунийки. Това рядко растение е един от защитените видове на България. През 2013 година малко повече от 14 декара в местността "Метериз" на Новоселското землище бяха обявени за защитена зона, като единствено местообитание на ружевидната поветица в България.  

Сътрудникът ни от Ново село Светла Бондова откри още един малък кът защитеното растение, изпъстрен в розово, в началото на с. Флорентин. До централния път Видин - Ново село, върху стотина квадратни метра ружевидната поветица е намерила подходящи условия за съществуване. Сухата и песъчлива почва, добре огряна от слънцето, е позволила на малките семенца да се заселят тук.

И двете местообитания са в близост до шосето, преди началото на селищата. Новоселското е обозначено с информационна табела, поставена пред лозовия масив.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40