Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходка по "Плаващите кейове" на Христо Явашев

40
Снимка: Светлин Николаев Личен архив
Един милион и двеста хиляди души от цял свят се разходиха по "Плаващите кейове" на Христо Явашев от 18 юни до 3 юли. Проектът струваше на автора петнадесет милиона евро, лични средства. На 3 юли вечерта Кристо сложи край на поредното си супер успешно начинание. Ден преди това един видинчанин успя да стъпи на кейовете и да съхрани тази емоция за цял живот. Това е талантливият скулптор Светлин Николаев:

"Малко са ми объркани мислите все още… Ходих с един приятел на изложбата на Христо Явашев "Плаващите кейове" в Италия. Проектът свързва италианския град Сулцано, на брега на Изео, с големия остров Монте Изола, чрез плаващи пътеки. Изео е едно прекрасно езеро. Беше много вълнуващо, работата е много мащабна, изключително прецизна. Независимо от това, че са минали милион и двеста хиляди души, което разделено на дните, през които е била изложбата, се пада по седемдесет хиляди човека на ден. Въпреки това, материята не е захабена, не е изтрита никъде, стоеше невероятно!"

СнимкаСпециално, за да видиш кейовете ли отиде?

"Посетих проекта в предпоследния ден от представянето му. Отидохме специално за това събитие, искаше ни се да стоим още дни, но сме на работа. Но това, което видях, ми бе предостатъчно."

Как започна този вълнуващ за теб ден? Добра ли беше организацията?

"Станахме рано сутринта, в четири и половина, за да търсим билети. Имаше автобуси, които те транспортираха до самото място. В пет часа вече чакахме на опашката, която беше с дължина поне половин километър, а хората бяха наредени по пет души един до друг. Посещението беше абсолютно безплатно, платихме пет евро билетче за автобуса, отиване и връщане.

Дори малко типично по български, прередихме останалите, нямахме време да чакаме, редът ни щеше да дойде чак вечерта. Та ние в шест часа бяхме на самата инсталация. А към тринайсет-четиринайсет часа по обяд, вече се връщахме. Вървяха хора и в двете посоки, виждаш различни лица и хора в гръб.

Снимка

Преди да стигнеш до самите кейове, част от улиците също бяха покрити с този плат, т.е. има един много хубав преход между суша и водна среда. Кейовете отиват до острова, от там два лъча тръгват до по-малък остров, на който има къща. В тази къща живее човекът, по чиято покана Кристо реализира тази инсталация, той е негов колекционер. Събитието се реализира именно по негова покана. Пътеката влиза във водата по един много лек наклон. Няма ръбове, леко е като дъга. Изключително стабилна, изобщо не мърда, което е много впечатляващо при положение, че минават толкова много хора. При лошо време, обаче, бе затваряна."


Как се движеше по платформата, с какво беше обут?

"Авторът предлага да се ходи бос по инсталацията и ние се събухме. Усещането е за малко по-твърда повърхност, сякаш ходиш по матрак, но лекичко те повдига, сякаш има пружинки. Самата вода отдолу те побутва леко и деликатно. Изключително приятно усещане, а това, че имаше толкова много хора, го правеше още по-уникално. Направи ми впечатление, че деветдесет процента  от посетителите бяха под трийсетгодишна възраст. Различни националности- чух сръбски, френски, имаше африканци, немци, един индиец видях…"

Какво те впечатли най-много?

Снимка"Първо- мащабът, но платформата и като философия, също е много странна. Първо човек се обвързва емоционално, защото тя трае определено време, не те надживява, всъщност вече е демонтирана. А това носи чувството, че изчезва, остава само като спомен от една страна, от друга- тази му работа е една от силните, защото е много социална. Другите работи на Христо, повечето са визуални, т.е. виждаш нещо, докато тук го усещаш и можеш да участваш в самата работа. Ходиш по нея, можеш да я пипаш, самото усещане за повдигане, докато ходиш…

Цялата инвестиция е петнайсет милиона евро. По принцип той работи с много българи, има водолази българи, винаги в своите проекти включва и български екип. Правили са тестове и в Черно море с малки модули… Това,  което ме накара да се замисля, докато пътувах обратно към България е, че като концепция, примерно създава се едно произведение на изкуството, което се търгува в някакъв смисъл, авторът получава пари срещу творбата си. В неговия случай той е даващият, не го прави с комерсиална цел."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50