Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От петък- захлаждане, дъжд и гръмотевици

Без температурни рекорди в Северозапада

34,6 градуса показваха термометрите в 15 часа във Видин, 35 градуса във Враца, 35,5 градуса е измерената температура в 15 часа в Монтана. Данните съобщи за Радио ВИДИН дежурният в Хидрометерологичната обсерватория в Плевен.

Рекордът за Видин е бил през 1931 година, когато през днешния ден са отчетени 37 градуса. Толкова са показвали термометрите и във Враца през 2008 година. През 1984 година на 14 юли в Монтана температурата е била 38 градуса.

Видинчани знаят как да се спасяват от жегите, показа анкетата на Светлана Стоенелова:

"Бягаме на сянка и това е... Излизаме по-рано и се прибираме, имаме сладолед.... Повече вода в чантата и това е.... Стоим у дома, пускаме климатика и така.... Излязохме за лекарства и бързаме да се приберем..."

От утре предстои захлаждане. Очаква се нахлуване на студена въздушна маса, във Видинско ще започнат валежи, има вероятност да завали още преди полунощ. През деня ще има краткотрайни интензивни превалявания, придружени от гръмотевици,  прогнозиранто количество е 20 л./кв.м. Валежите ще продължат и през съботния ден. Минималната температура ще бъде 18 градуса, а максималната- 30 градуса, съобщиха още от ХМО-Плевен.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

43 касети с ново ядрено гориво са заредени в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

Исторически момент за АЕЦ "Козлодуй" – така енергийният министър Владимир Малинов определи края на процеса по внедряване на първото алтернативно ядрено гориво на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". В изпълнение на свяота програма за диверсификация на ядреното гориво, Централата сключи договор с "Уестингхаус илектрик" - Швеция за доставка на гориво. Първата..

публикувано на 29.05.24 в 13:52

Министърът на икономиката е поискал оставките на ръководството на "Ел Би Булгарикум"

Министърът на икономиката и индустрията Петко Николов е поискал оставките на ръководството на млекопреработвателното предприятие "Ел Би Булгарикум". Ще се работи и за увеличаване на заплатите на служителите с до 30%, се посочва в съобщение на сайта на министерството. Днес е проведена среща със служители на дружеството, които предприеха протестни..

публикувано на 29.05.24 в 13:21

МВР: Предприети са действия за облекчаване на тежкотоварния трафик през Дунав мост 2

Предприети са действия за облекчаване на тежкотоварния трафик през Дунав мост 2. Към момента няма чакащи товарни автомобили по трасето на републиканската пътна мрежа към ГКПП Видин-Калафат, съобщават от пресцентъра на МВР.  Всички гишета на граничния пункт работят в пълен обем. Времето за проверка на товарните автомобили е съкратено максимално , така..

публикувано на 29.05.24 в 12:31

С възстановка отбелязват 174 години от въстанието в Северозападна България

174 години от въстанието в Северозападна България отбелязват днес в Белоградчик. Тържествената програма започва 18 часа с панихида в храм „Св.Вмчк Георги Победоносец”, след което от 18,30 часа  на гробовете на инициаторите на въстанието ще бъдат поднесени венци и цветя.  Литийното шествие до  Белоградчишката крепост  е от 19 часа. В..

публикувано на 29.05.24 в 12:01

Задържаха голямо количество цигари на българо-румънската граница

Четири опита за незаконен пренос на голямо количество цигари с български акцизен бандерол задържаха митническите служители на българо-румънската граница. Цигарите са били укрити в кашони с бисквити, боза и безалкохолни напитки , съобщават от Агенция "Митници".  Незаконната стока е открита при митнически проверки на моторни-превозни средства в..

публикувано на 29.05.24 в 11:20

Разследват смъртта на мъж от Берковица

Изясняват се причините за смъртта на 60-годишен мъж от Берковица , съобщават от дирекцията на полицията в Монтана. На 28.05.2024 г. в местното полицейско управление е постъпил сигнал от сина му, който изразил съмнения за причините за смъртта на баща си. Починалият бил открит на 24 май т.г. от роднини, на терасата в дома му, като за смъртта му било..

публикувано на 29.05.24 в 11:15

платена публикация
Изложба с рисунки на деца от 3 континента се открива в Монтана

Изложбата от Международния конкурс за изобразително изкуство "Тъпан бие, хоро се вие" ще бъде открита в 11:00 часа на 31 май (петък). В експозиционна зала "Кутловица" - Монтана, ще бъдат подредени творбите на близо 70 деца от Европа, Азия и Северна Америка, класирани на първо, второ, трето място или получили поощрителни награди от творческото..

публикувано на 29.05.24 в 10:05