Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от първите електрически камиони в света се прави за българин в САЩ

9
Снимка: Личен архив на Людмил Стоянов

Той е от Видин и се казва Людмил Стоянов. Заминава за САЩ преди близо 20 години след като съпругата му спечелва тъй желаната "зелена карта" от Програмата за разнообразяване на имигрантския поток. Тогава той е само на 24 години, а тя- на 20. Днес, вече уважаван собственик на транспортна фирма в Северна Каролина, където се е устроил със семейството си, гостува в "Другата истина", за да разкаже, защо е напуснал България и коя е рецептата за успех в Америка:

Снимка"Със съпругата ми сме едни от първите, които спечелиха "зелена карта". Това се случи през 1997 година. На мен ми беше мечта още от 1993-та да замина, опитвах няколко пъти с визи, мислех дори да ходя през Мексико... Но съпругата ми спечели и заминахме.

С много мъка бяхме събрали около 4 000 долара, но те свършиха само след месец и половина. Добре че работех, но заплатата ми пък беше много малка. Четири месеца ходех с едно колело на работа и дори на втория месец си бях събрал багажа да се връщам в България. Но си помислих, че като се прибера във Видин, всички ще ми се смеят и ще си кажат- "тоя отиде там, но нищо не става от него..." И си казах, че е най-лесно да избягаш, трудното е да докажеш дали можеш да направиш нещо. Сега не съжалявам, но тогава бе много тежко...

Когато заминахме, не си взехме детето, защото все пак отивахме в чужда държава, не знаехме нито къде ще живеем, нито какво ще правим. След 4-5 години обаче му извадихме документи да дойде при нас. През това време ни се роди и вторият син в САЩ. Изпратихме го в България, за да отрасне с брат си. Майка ми много ни помагаше- тя го гледа 5-6 години, а в това време децата отраснаха, говорейки на български език... След това си ги взехме при нас.

СнимкаКогато пристигнахме в САЩ със съпругата ми, бяхме много млади. Първоначално отидохме в Сан Франциско при бизнесмен от Иново, който имаше фирма в Силициевата долина или както ние я наричаме- Силиконовата долина. Той много ни помогна - работехме при него в продължение на около 9 месеца. Сан Франциско обаче е много скъп град за млади емигранти, които тепърва започват. Затова решихме да се преместим в някои от Източните щати, които са много по-евтини и подходящи за хора, които искат да градят живот там. Имах много добър приятел, който живееше на Източния бряг и отидохме при него в Южна Каролина, където се установихме в Чарлстън. Беше много трудно начало. Чистехме магазини в продължение на две години. Хората във Видин ме питаха какво работя, а аз отговарях- чистач и всички се чудеха, защото тук аз имах магазини и бизнес, а там чистех за други. Но - такъв е животът, срамна работа няма. Сега също, ако се наложи, пак бих я работил тази работа...", разказва за първите години от живота си в САЩ Людмил.

"Сега се занимавам с транспортен бизнес. Имаме договор с една от най-големите фирми за пощенски доставки в Америка и работим за тях от 16 години. Ние бяхме първите чужденци в компанията, когато започнахме. СнимкаДнес всички ми знаят името и много ни уважават. Обиколил съм цяла Америка, с изключение само на един щат- Мейн, само там не съм ходил. Със съпругата ми бяхме партньори и заедно карахме камиона. Имаме заедно може би над 2 милиона мили само в Америка... След години си направихме собствен сервиз, увеличихме и камионите, имаме и доста шофьори- американци, българи, руснаци, сърби. Много ми помогна фактът, че знам сръбски и руски език. Дори мога да кажа, че повечето време говоря на сръбски и руски, отколкото на английски.... В последно време обаче сме намалили темпото и предпочитаме по-спокойния живот.   

СнимкаАз съм един от първите 5 000 души в Америка, които сме поръчали електрически камион от ново поколение. Той е с 2 000 конски сили, изцяло електрически, има малък двигател, който работи на метан и е само, за да зарежда акумулаторите на камиона. Пробегът му е между 1 200 и 1 500 мили, т.е. 2 500 км може да се минат с едно зареждане на батериите и ще бъде два пъти по-икономичен от стандартните камиони. Струва между 350 000 и 400 000 долара. Интересното е, че ни дават гориво за около 1 милион мили безплатно. Поканен съм на 2-ри декември на презентацията му в завода в Юта. Тогава камионът ще бъде презентиран и пред света..."


Как се създава фирма в САЩ и колко струва това; защо няма бумащина и криене на печалба; защо Людмил предпочита да не плаща кеш; как се е оправил, след като по време на почивка в България му изтеглили 15 000 долара от картата; колко струват имотите в САЩ и какви удобства предлагат жилищата; какви възможности за добро образование на децата има там- отговорите на тези и други въпроси можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50