Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентката Юлия Пискулийска от Абу Даби: "Тук дават пълна стипендия от близо 75 000 долара годишно, само, защото си приет да учиш"

Днес в "Другата истина" ще се пренесем в Абу Даби с помощта на Юлия Пискулийска, която преди година е приета в Американския университет там. Столицата на Обединените арабски емирства в последно време се сочи като новата най-важна туристическа дестинация на Арабския полуостров, измествайки дори Дубай. За Абу Даби казват, че е тайната мечта на всеки любител на Снимкаразкоша и лукса. Той е перлата на арабския свят, където са реализирани най-необяснимите човешки представи за условия на живот. Само преди 80 години Абу Даби не е много повече от рибарско пристанище, кацнало върху един остров в непосредствена близост до континента, известно с ловците си на перли. Първоначално основано от бедуини, името му означава "Бащата на газелата", може би заради дивите животни, които някога бродели там. Днес в Абу Даби престоят е приключение в нереално измерение- така го описва и Юлия:

"Казвам се Юлия Пискулийска, на почти 21 години съм и съм от София, но баба ми е от Враца- т.е., сърцето ми е във Враца и в този регион.... Уча в ОАЕ в Абу Даби, специалност "Кино и медии". Заминаването ми за там е по стечение на Снимкаобстоятелствата. От моята гимназия почти всички заминаха да учат на Запад, с изключение на мен и още едно момче и едно момиче. Аз не отидох да уча никъде - кандидатствах в Щатите в един университет, но не ме приеха. Двамата ми съученици, обаче, бяха приети да учат в Американския университет в Абу Даби. И аз, докато една година се чудех какво да правя с живота си и работех в една книжарница, реших да пробвам при тях. Това е филиал на Нюйоркския университет, в който аз навремето исках да отида. Кандидатства се по същия начин, по който се кандидатства и в Америка. Има един сайт, на който се попълват всякакви документи, пише се едно есе, което важи за всички университети... В моя университет в Абу Даби е малко по-необичайна процедурата - на втория етап от кандидатстването се отива на място, за да се Снимкапроведат необходимите интервюта и да се напишат още няколко есета- да се види на място какви са възможностите ти. Аз не взимах цялата тази работа на сериозно и не се притеснявах, защото когато отидох там, не ми хареса чак толкова - беше хубаво наистина, богато, една друга култура, много по-висок стандарт на живот, но аз все още не бях привързана тогава към това място и не се притеснявах дали ще ме приемат, или не, но сега се радвам, че се случи така.

Вече съм завършила първи курс и в нашата катедра, "Кино и медии", има опция да се кандидатства с някакъв проект- описваш какво искаш да направиш и те после ти дават 500 долара и всичкото оборудване, което ти трябва. Там това не им е проблем, защото имат много ресурси... Така че, аз написах предложение да снимам филм във Видин, защото моят най-добър приятел, който е от Видин, ми каза нещо, което ми направи много силно впечатление- че всички съседи на баба му, са некролози... Така с парите и оборудването дойдох тук...

СнимкаЩо се отнася до обучението и общежитието, където съм настанена, определено смятам, че съм попаднала на възможно най-доброто място, защото условията са изключителни. Сградите на университета са построени така, че на първия етаж се водят лекциите на студентите, а на втория живеят. За преподавателите има две отделни сгради. В общежитието има два вида апартаменти- или живееш с друг човек в една стая, т.е. в един апартамент са две стаи, по двама души, с обща кухня, или четиримата сте в самостоятелни стаи. Университетът съществува от 5-6 години и всичко е в много добро състояние, поддържа се. Няма проблеми, с изключение на един път, когато валя дъжд и всичко прокапа, защото там сградите не са проектирани за валежи, защото никой не очаква там да има дъжд... Таксите за обучение са като на повечето американски университети, дори малко по- високи. Обучението излиза около 75 000 долара годишно. Но аз нищо не плащам, защото този филиал има много ресурси. Повечето хора там са с пълна стипендия, която се дава само, защото си приет. Така работи горе-долу системата. В стипендията ми влизат парите за обучението ми, парите за общежитието, парите за храната, получаваш и всякакви осигуровки и учебници, самолетните билети- двупосочни, два пъти годишно- за Коледната и за лятната ваканции, и джобни около 2 200 долара на година. Там това не е толкова много в сравнение със стандарта на живот, но при положение, че всичко друго ни е осигурено, тези 1 000 долара на семестър са добре дошли. Да, има някакъв минимален успех, който трябва да се поддържа, но аз не знам какъв е, защото при нас всички са ненормално амбициозни. При нас студентите не говорят за оценки, Снимкасамо за постижения...   

Иначе животът в Абу Даби протича доста спокойно. Времето тук се възприема по съвсем различен начин- направо спира. Там хората не бързат, няма проблем да закъсняваш за срещи и аз лесно се приспособих към това. Тук някои мои приятели не случайно ми се сърдеха, че закъснявам... Както казах, животът е спокоен. Особено пък там, където се намира университетът ни- той е на пустинен остров- там сме само нашият университет и един хотел. Понеже времето там е много горещо, основното занимание на местните е да ходят по МОЛ-овете и да пазаруват. С една дума- добре си живеят хората, особено местните, които са изцяло подсигурени и са само 20 % от всички жители на Абу Даби. Пак ще кажа- там е много спокойно. Няма проблем европейка да се движи свободно из града. Ходила съм дори в 4 часа сутринта да снимам и то съвсем сама, без да се притеснявам от нещо. ОАЕ са някак встрани от цялата тази истерия с атентатите и конфликтите",
разказва Юлия Пискулийска за живота си в Абу Даби.

И още в "Другата истина" днес: каква е ситуацията в Италия и има ли пострадали българи след земетресението тази нощ. Коментари на Чавдар Здравков и Димитринка Еленкова.

Целите интервюта може да чуете в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50