Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязаха 55 години от създаването на Дом "Социални грижи" в Куделин

Снимка: Елиза Борисова

Домът за възрастни хора с умствена изостаналост (ДВХУИ) във видинското село Куделин отбеляза 55 години от създаването си. Домът "Социални грижи" е открит на 28 август 1961 год. Първите домуващи са хора с умствена изостаналост и тежки телесни недъзи, настанени в сградата на бившата гранична застава. Сега,повече от половин век от тогава, материалната база е променена, както и условията за живот на хората в неравностойно положение.

За тържеството пристигнаха Николина Ванчева – заместник кмет на община Брегово, Сергей Здравковски – секретар на общината, д-р Цветан Топчиев –председател на Общинския съвет, Лариса Лалова –координатор "Социални дейности" в общинската администрация, служителите от счетоводството на Дома, ръководители на всички социални заведения на територията на общината, медицински работници, които са работили през годините в това социално заведение. Директорката на ДВХУИ- Мариела Колева с усмивка и с "Добре дошли" посрещна всички, а домуващите и обслужващият персона с вълнение очакваха началото на празника. Медицинските работнички, които някога са работели тук, пожелаха да разгледат преходните жилища и останаха възхитени от условията, които са създадени за обитателите на дома.

Честването започна със слово на Мариела Колева, която заяви:

"Днес с гордост и удовлетворение честваме 55 години от откриването на първото социално заведение на територията на община Брегово- Дом за социални грижи в с.Куделин. Повече от половин век този Дом ежедневно, денонощно е сигурен подслон за хората с увреждания, които имат нужда от постоянни грижи. През всичките години Домът не само променяше своето име и статут, но и се развиваше и се  променяше според изискванията за подобряване условията на живот на бенефициентите.

Физическото състояние на домуващите е позволявало включването им в различни трудови дейности: леярство, дърводелство, производство на циментови блокчета, плетене на оградна мрежа, животновъдство и земеделие. От 1968 год. в Дома работи учител-възпитател. Провеждат се часове за усвояване на елементарни знания по четене, писане, рисуване и пеене. Работи се системно за развитие на говора. Към Дома функционира мъжки хор. Имало е театрален и музикален състав. През годините ръководители на това социално заведение са били: Илия Каменов, Дафин Илиев, Свиленка Попова, Любен Коданов, Любен Иванов, Сашка Оприкова, Орлин Григоров и Лилян Топчийски. Като медицински работници тук са работили: Виолета Бончева, Елена Маркова, Евгения Каменова, Славянка Сивенова, Дочка Паянова, Любка Груева, Богдан Труев, Аленка Топчийска.


СнимкаДомът за възрастни хора с умствена изостаналост е най-голямото, най-тежкото социално заведение на територията на областта. На територията на общината има още 7 социални заведения, но Домът в с. Куделин от февруари 2011 год. има юридическа самостоятелност и е с капацитет 200 мъже. Сега тук работят над 100 жители на общината и се грижат за 157 домуващи. Благодарение на активното съдействие на ръководството на Общината, Домът разполага със сграда на три етажа като всеки етаж е оборудван с необходимите помощно-технически средства за хора с увреждания. На всеки етаж има оборудвана телевизионна аудио-техника и цифрова телевизия. Разполагаме с парова станция, оборудвана с два нови котела, за течно и твърдо гориво; направен бе ремонт на триетажната жилищна сграда с кухненски блок, столова, перален блок, шивашко отделение и санитарни възли. Направен бе основен ремонт на административната сграда – саниране, ПВЦ-дограма, фаянс и теракота, външно и вътрешно боядисване. Основен ремонт се направи и на сградата на педагогическия персонал.

В Дома има медицински кабинет, фитнес зала, кабинет по музикотерапия, дневна за тихи игри и дневна за шумни игри. Разполагаме с помощно стопанство и дърводелна работилница. Колективът, работещ тук, е мотивиран и готов за извършване на предстоящата деинституционализация на Дома с активното, непосредствено участие на Общината. Днес изказвам нашата дълбока благодарност на ръководството на Общината и Дирекция "Социално подпомагане" за това, че през всичките години, винаги, при всякакви условия са били обърнати с лице към това социално заведение и са съдействали за подобряване условията за все по-доброто обслужване на домуващите. Уверена съм, че и в бъдеще ще работим заедно в името на обитателите на дома."

Думата бе дадена на Николина Ванчева,която от името на кмета на общината каза:

"Домът в Куделин е едно от най-големите социални заведения в областта. Ние знаем, че то дава хляб на много семейства от община Брегово. И най-вече- в него намират подслон тези, които в наше лице виждат своите семейства."

Председателят на ОбС-Брегово – д-р Цветан Топчиев поднесе поздравителен адрес от името на общинските съветници.

Бяха поднесени цветя и подаръци от представителите на социалните заведения в община Брегово, а певческа група от домуващи, със своята ръководителка Иванка Фиркова, изпълниха музикална програма за всички присъстващи. Много от обитателите на Дома, заедно с хора от обслужващия персонал, се хванаха на хоро. Така, с приповдигнато настроение завърши честването на 55-годишнината на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в с. Куделин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31