Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 август 2016 година

"Във Видин сме, за да видим какво е състоянието на настилката на централния площад, а тя е емблематична за града", каза Борислав Игнатов, председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България и отправи своя въпрос към кмета Огнян Ценков: "Ако има такава техническа възможност и документална възможност, да запазите настилката с тази си шарка, тя да бъде ремонтирана на местата, където трябва, да бъде прокарана инфраструктурата под нея и същевременно да запазите финансирането без никакви проблеми, бихте ли направили това или не?" И отговорът на кмета на Видин: "Категорично бихме го направили, но мисля че отговорът на този въпрос е даден от проектантите, които са тук и които са Ваши колеги." "Проектантите не са се съобразили с тази настилка, те я премахват", каза Борислав Игнатов и допълни: "Това, което ние можем да помогнем като експерти, е да Ви кажем дали има такова техническо решение или да Ви покажем начина, по който това може да се направи документално, ако Вие имате желание. Това е и целта на нашето посещение, нищо повече." Поводът за днешната среща е протестът на архитектите срещу проекта за обновяване на пешеходната зона във Видин, който предвижда премахване на съществуващата настилка и направа на нова. Всички гледни точки очаквайте утре в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН след 9 часа.

Движението по площад "Св. Софроний Врачански" във Враца се възстановява от сряда, 31 август, в 04:00 часа, съобщават от Общината. Цялостното възстановяване на асфалтовата настилка там е завършено, с изключение на няколко квадратни метра по ул. "Ал. Стамболийски", които ще бъдат изпълнени днес, 29 август. Предвид технологичните изисквания, движението на моторни превозни средства в северната половина на площада ще остане частично ограничено до края на деня, допълват от местната управа.

Регионалната лаборатория в Плевен към Изпълнителната агенция по околна среда- София провери параметрите, характеризиращи качеството на атмосферния въздух въвВраца с мобилна автоматична станция, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). Резултатите от проверката за вредни вещества (замърсители) показаха, че няма превишения на пределно допустимите концентрации, съобщават от екоинспекцията в града под Околчица. Измерванията се проведоха за период от 3 денонощия, считано от 16 часа на 24 до 16 часа на 27 август. Пунктът за мониторинг беше разположен в двора на училище "Давид Тодоров", ж. к. "Дъбника". Нови измервания с мобилна автоматична станция ще бъдат извършени за сравняване на резултатите, получени от извънредния мониторинг. Той беше предизвикан от зачестили сигнали и жалби от жители на Враца и околностите за неприятни миризми и замърсяване на въздуха.

36 зрелостници се явиха на поправителната матура по български език и литература във Видин тази сутрин. Изпитът започна нормално, всички явили се работят, каза в началото на изпитния ден началникът на Регионалното управление по образованието Марийка Василева. До поправителната матура бяха допуснати 53-ма зрелостници, 17 не са се явили по различни причини. Изпитът се проведе в Математическата гимназия във Видин. Утре е вторият поправителен изпит. Заявления за допускане до него са подали 92-ма зрелостници. 57 ще пишат по география, а останалите - по биология. Един зрелостник не е допуснат.

117 зрелостници се явиха днес на поправителна матура по български език и литература във Врачанска област, съобщи началникът на Регионалното управление по образование в града под Околчица Галина Евденова. Това е с 30 души по-малко от хората, които е трябвало да бъдат на изпита. Скъсаните на първата сесия са били 147. Зрелостниците, които днес се явиха на матура по български език и литература, писаха съчинение върху стихотворението на Христо Ботев "Към брата си".

Община Козлодуй организира дарителска акция за събиране на дрехи и обувки за децата на нуждаещите се родители. Поводът е наближаването на новата учебната година. От местната управа призовават всички, които искат да се включат в благотворителния акт, да дарят употребявани, но запазени или нови дрехи и обувки за деца и младежи до 16 години. Даренията ще бъдат приемани до 30 септември, в събирателния пункт на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Козлодуй, с адрес: ул. "Христо Ботев" № 13 в крайдунавския град.

Районният съд във Враца върна на прокуратурата обвинителния акт срещу братя Дамянови за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов. Съдът препоръча да бъдат отстранени нарушенията в акта и да се изготви качествено обвинение, съответстващо на процесуалния закон. В съдебното разпореждане е посочено, че някои от елементите на престъплението, за което е повдигнато обвинението, не са обосновани ясни факти, например - в обвинителния акт не са изяснени точно обидите, отправени от братя Дамянови срещу Тодор, а са посочени само общи формулировки. Съдът е установил още и разминаване между описаните действия на обвиняемите, травмите получени от момчето и заключенията на петорната съдебно медицинска експертиза. Именно тя показа, че Тодор е починал от сърдечно заболяване, въпреки множеството повърхностни рани от побоя.
Вчера, около 12.30 часа след получен сигнал служители на Районно управление-Кула извършили проверка в местността "Разсадника" и установили трима чужденци, съобщават от полицията във Видин. Същите са доведени в районното управление. Установена е самоличността им - 44-годишен гражданин на Иран, притежаващ регистрационна карта на бежанец и двамата му малолетни синове. На мъжа е съставен протокол по Закона за МВР, след което тримата са освободени и изведени от обслужваната територия.

Криводол отбеляза 47 години от обявяването си за град. На 29 август през 1969 г. Министерският съвет издава указ, в който населеното място придобива градски статут. През изминалите години Криводол се утвърди като общински център на 13 села. Тържеството започна с издигане на знамето на общината, което извърши под съпровода на химна кметът Петър Данчев. Преди това фолклорна трупа от Бойчиновци поздрави множеството, което се беше събрало на централния площад, а отец Николай Конов отслужи водосвет. Етнографска сбирка, посветена на 30-годишнината на историческия музей в Криводол, беше открита по-късно.

Остава по-малко от седмица до началото на Международния фолклорен фестивал "Балканът пее и танцува" в Берковица.Тази година културното събитие ще се проведе на 3 и 4 септември и ще стане част от големите тържества за празника на града- 8 септември. Фестивалът отново ще се проведе на външната сцена на читалището в Градската градина. Очакват се над 600 участници - от Северозапада, областите Ловеч, Плевен, София, Велико Търново. Организатори на фестивала са Община Берковица и Народно читалище "Иван Вазов 1872". Целта на събитието е популяризиране на българския фолклор - градски, автентичен и обработен. От години този празник на традицията се превърна в един от културните символи на Берковица.

Солисти на певческа група "Пъстренец Jr." към Младежкия дом в Монтана взеха участие в лятното училище по народно пеене "Родопи 2016". Те преминаха през интензивно обучение под ръководството на проф. д-р Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив. По време на майсторския клас по народно пеене, който се проведе в село Марково край Пловдив, младите фолклорни таланти обогатиха репертоара си с нови песни от различни етнографски области и усъвършенстваха вокалната си техника, допълват от Младежкия дом. "Тазгодишното издание на майсторския клас беше изключително ползотворно, защото децата бяха много амбициозни и мотивирани"- каза ръководителят на "Пъстренец Jr." Асен Асенов, чиято заслуга е организирането на лятното училище по народно пеене.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 септември 2024 година

Стартира четвъртото издание на Балонена фиеста -Белоградчик. Едновременно с полетите, посетителите ще могат да се включат в редица допълнителни активности, обясни Евтим Стефанов, който е един от организаторите на инициативата. От днес всички граждани могат да проверяват дали имената им фигурират в подписка за регистрация на партия или..

публикувано на 19.09.24 в 18:05

Болницата в Мездра е с нов модерен скенер

Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Мездра - „МБАЛ - Мездра“ ЕООД, се сдоби с нов модерен компютърен томограф (скенер) . Той е 32-срезов, последно поколение на един от водещите производители на медицинска апаратура в света - американската компания „General Electric HealthCare“ , съобщават от местната управа . Скенерът е закупен със..

публикувано на 19.09.24 в 15:58

Партиите и коалициите не постигнаха съгласие за секционните избирателни комисии в община Мездра

Упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 50-ото Народно събрание не постигнаха съгласие за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в община Мездра за изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., съобщават от общинската администрация. В консултациите, които бяха водени от..

публикувано на 19.09.24 в 15:49

Водоподаването във Вършец е възстановено

С ден по-рано възстановиха подаването на вода във Вършец . Заради подмяна на главен водопровод вчера без питейна вода бяха половината от жителите на града. Живеещите на 13 улици във Вършец, което е половината от населението, вчера остана без вода. По настояване на кмета на общината Иван Лазаров работниците възстановиха водоподаването..

публикувано на 19.09.24 в 15:06

Над 1800 ще са членовете на секционните комисии във Видинско

Общо 1816 ще бъдат членовете на секционни избирателни комисии в област Видин за изборите на 27 октомври. Комисиите в 11-те общини на областта са общо 234.  Най-много членове и ръководни постове в тях ще има ГЕРБ-СДС - 522-ма членове, от които 234 председатели, заместник-председатели и секретари. Продължаваме промяната-Демократична България ще е с..

публикувано на 19.09.24 в 15:02

Започна Балонена фиеста-Белоградчик 2024

Стартира четвъртото издание на  Балонена фиеста-Белоградчик . Едновременно с полетите, посетителите ще могат да се включат в редица допълнителни активности, обясни Евтим Стефанов , който е един от организаторите на инициативата. "Подготвили сме много богата програма за Балонената фиеста, която извън летенето с балони включва много интересни неща,..

публикувано на 19.09.24 в 14:47

Съветниците във Враца ще обсъдят намаляване на щата на общинско предприятие

Намаляват с 11 щатни бройки хората, заети в Общинското предприятие „Социални дейности“ във Враца . Предложението за това е внесено за одобрение на следващата сесия на местния парламент, която ще се проведе на 24 септември. При положително становище от страна на съветниците, предприятието ще остане със 77 щата при досегашните 88. Свиването..

публикувано на 19.09.24 в 12:00