Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мездренски спелеолози проучиха пещери в Сърбия

Снимка: Спелео клуб - Мездра
Спелеолозите от мездренския клуб се завърнаха от участие в експедиция при село Радейна, област Забърдие, Сърбия. Освен мездренци в експедицията се включиха клубове от Бургас, Стара Загора, Плевен, Дряново и София.  Участие взеха заместник председателят на Сдружение "Пещерно спасяване" Трифон Далиев и геологът от института при БАН доцент доктор Константин Костов.

По време на 4-дневната експедиция спелеолозите откриха и картираха 2 нови пещери при селата Сенокос и Славиня, нов вход към Петърлъшката пещера и проникнаха в пещерата Ветрена дупка при село Власи.

През месец октомври ще бъдат изпратени 4 български инструктори, които ще обучат 8 пещерни водачи за екстремен туризъм от Спортно туристически център - Димитровград.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И днес водата във Видинско остава негодна за пиене

Поради извършване на есенна дезинфекция, до 17.00 часа днес, остава негодна за пиене водата в много населени места в община Видин. От ръководството на "Водоснабдяване и канализация" уведомяват населението на града и селата Новоселци, Слана Бара, Акациево, Рупци, Кошава,Гомотарци, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна, Иново, Капитановци, Градец,..

публикувано на 20.10.24 в 09:30

Предлагат изменение в Наредбата за организация на движението във Враца

Местната администрация във Враца предлага изменение в Наредбата за организацията и безопасността на движението. Предложението е да се задържат тротинетки и велосипедите на нарушителите, докато не платят глобата за движение в забранените зони.  Причината за затягане на мерките е поради зачестилите инциденти от началото на годината - 2 блъснати деца по..

публикувано на 20.10.24 в 09:24

Удължиха срока за избор на съдебни заседатели за окръжния съд в Монтана.

Общинският съвет в Лом удължи процедурата за определяне на четирима съдебни заседатели за окръжния съд в Монтана. Новият краен срок за подаване на документите е 31 октомври, съобщават от общинската управа.  Изискването към кандидатите е да са дееспособни български граждани на възраст от 21 до 68 години. Да не са осъждани за умишлено престъпление,..

публикувано на 20.10.24 в 09:19

Продължават ремонтните дейности във врачанския квартал "Бистрец"

Напредват дейностите по цялостното възстановяване на пътната инфраструктура в квартал "Бистрец", стана ясно от пресконференция в община Враца.  Към момента са подготвени над 13 улици за асфалтиране, като на три от тях вече е положен биндер и се асфалтират и тротоарите, обясни кметът Калин Каменов.  В средата на август стартираха строително-ремонтните..

публикувано на 20.10.24 в 09:11

Избори за кмет се провеждат в Габровница

В монтанското село Габровница днес се провеждат извънредни избори за кмет на населеното място. Новият избор се наложи, след като загубилият кандидат на 29 октомври 2023 година, обжалва резултатите и спечели делото. В две секции гласуват габровчани, като едната от тях е подвижна. Членовете им са преминали обучение, съобщи говорителят на Общинската..

публикувано на 20.10.24 в 09:01

Доставиха бюлетини за избора в монтанското село Габровница

Доставиха 1000 бюлетини за изборите за кмет на монтанското село Габровница. Извънредният нов вот е в неделя. Новият избор в Габровница се наложи, след като загубилия кандидат на 29 октомври миналата година обжалва резултатите и спечели делото. Вече са доставени 1000 бюлетини. В две секциите ще гласуват габровчани, едната е подвижна. Членовете им..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

10 хиляди по-малко избиратели във Враца за изборите

С почти 10 хиляди души са намалели избирателите в област Враца в сравнение с парламентарните избори от юни т.г. По данни на районната избирателна комисия, която организира предсрочния вот за 51-и парламент, в предварителните списъци има над 143 000 мъже и жени. Преди няколко месеца броят им е бил над 150 хиляди души. Организацията преди изборите..

публикувано на 19.10.24 в 14:30