Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит идва във Видин за 200-годишнината на Антим I

2
Представителите на видинската митрополия разясниха програмата на тържествата.
Снимка: Светлана Стоенелова

Представителите на Видинската митрополия – епископ Поликарп, викарий на видинския митрополит Дометиан, отец Исак и отец Максим представиха програмата по повод предстоящите чествания на 200-годишнината от рождението на екзарх Антим ПървиКулминацията на тържествата е на 15-и и 16-и септември. Патриарх Неофит ще оглави проявите във Видин. Той ще бъде посрещнат в катедралния храм в града в петък, 16 септември. 


Пощенско-филателно издание ще бъде валидирано по повод годишнината и ще бъде връчен почетен медал с лика на Антим  на 15 септември, в художествената галерия "Никола Петров" от 18 часа. Българският патриарх Неофит ще оглави съборната литургия в катедралния храм на 16 септември. Тогава ще бъде донесена и плащеницата на света Петка, дарена по повод годишнината, съобщи епископ Поликарп. От митрополията призоваха жителите и гостите на Видин да участват в посрещането на светинята в 8:30 ч., в катедралния храм в града, както и в тържественото богослужение в памет на първия български екзарх. След църковната служба, литийно шествие ще се отправи към гробницата - мавзолей на Антим I в двора на Видинската митрополия, където ще бъде отслужена панихида, ще бъдат поднесени приветствия и положени цветя.

Епископ Поликарп разказа повече за честванията:

"Екзарх Антим Първи е една личност, която не е просто един митрополит, един духовник, а е човек, който се е утвърдил в църковния, държавническия и обществен живот като особена личност. Той е бил Видински митрополит, бил е екзарх български, председател на Учредителното народно събрание, на първото Велико народно събрание. Дори е бил избран за председател на първото редовно събрание, но той отказва поради старческа немощ, за това е заменен и става почетен председател, но остава в продължение на дълги години да бъде депутат в Народното събрание. Държавник, общественик, политик, в годините, когато няма българска държава, той изпълнява ролята и на владетел. И въз основа на границите на тогавашната екзархия, започва възстановяването на новата българска държава.

По повод тържествата бе утвърден екип от Видинска Света митрополия, от областна администрация и община Видин. Идеята бе честванията да са през цялата 2016 година. Начало на тържествата беше дадено на 15-и и 16-и февруари с тържествена литургия в катедралния храм, която беше оглавена от Видинския митрополит Дометиан в съслужение с епископи на Българската православна църква. От тогава до сега са се случили много тържества на територията на Видинска епархия и на други градове в страната в памет и чест на екзарх Антим Първи. Кулминацията няма да бъде край на тържествата, те продължават до края на 2016 година.

2016 година за Видинска епархия е обявена за година на екзарх Антим Първи- това бе първото, което направи Видинска Света митрополия. А на среща в парламента госпожа Цецка Цачева, председател на 43 Народно събрание, беше помолена да стане почетен патрон на тържествата, тя се съгласи и под нейния патрон преминават честванията.

За съжаление, малко се знае за него, дори и тук във Видин, където той е погребан, където е бил митрополит, тук е и неговият мавзолей, затова тържествата се организират тук, затова идеята на всички мероприятия е да се възкреси неговата памет.

Тъй като не е ясна датата кога той е роден, знае се само годината, но годината в мавзолея е грешна. Пише 1812-а роден, 1888-а починал, но това  е грешна година. Правилната е 1816-а! Имаме грешно изписване на годината на раждане на мавзолея. Имаме желание да го променим, но няма как да стане, защото ще се наложи да се разруши конструкцията на мавзолея, което не е редно. 16 септември се утвърди като дата за кулминация на тържествата, защото по стар стил на тази дата се празнува паметта на свети Антим епископ Никомидийски, иначе на 3 септември, когато е именният ден на екзарха. На този ден в 1934 година е осветен мавзолеят на екзарх Антим Първи."

Тържествата ще преминат при следния ред:

15.09.2016 г. – четвъртък 

12:30 ч. – Посрещане на Негово Светейшество Патриарх Неофит на входа за гр. Монтана;

13:00 ч. – Посрещане на Негово Светейшество Патриарх Неофит в новостроящия се храм „Св. Дух“, гр. Монтана;

18:00 ч. – Връчване на почетен медал с лика на Антим Първи. Салон на Художествена галерия „Никола Петров“, гр. Видин;

19:00 ч. – Празничен концерт на  Ансамбъл „Дунав“ в Драматичен театър – Видин;

19:45 ч. – Празнична заря пред Драматичен театър – Видин;

16.09.2016 г. – петък

8:30 ч. – Посрещане на Негово Светейшество Патриарх Неофит в катедралния храм във Видин;

9:00 ч. – Съборна патриаршеска света Литургия в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин;

11:00 ч. – Литийно шествие от катедралния храм до Гробницата – мавзолей на Антим Първи;

11:25 ч. – Кратка панихида за Антим Първи;

11:45 ч. – Приветствени слова от Видинския митрополит Дометиан, Негово Светейшество патриарх Неофит;

12:00 ч. – Поднасяне на венци и цветя пред паметника в мавзолея на Антим Първи.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Празник за абитуриентите във Враца

Община Враца ще зарадва с тържествена церемония и концерт за зрелостниците на 21 май, съобщиха от местната управа.  По инициатива на кмета Калин Каменов във Враца ще се проведе празник на зрелостниците от Випуск 2024 година.  Честването ще започне с шествие, предвождано от мажоретния състав на ПЕГ "Йоан Екзарх" и Младежкия духов оркестър...

публикувано на 16.05.24 в 07:38

Снимката на 15 май 2024 година

Информационно събитие проведе  "Бюрото по труда"  във Видин. Хора, търсещи работа, бяха информирани за предстоящи програми, проекти и мерки от Националния план за действие по заетостта и Програма "Развитие на човешките ресурси", както и за възможностите за намиране на работа чрез мрежата на Европейските служби за заетост.  Покачва се..

публикувано на 15.05.24 в 18:00
Второкласници от основно училище

Второкласница от Мездра посетиха градската библиотека

Учениците от втори "б" клас на Основно училище "Христо Ботев" проведоха своя час по четене в детския отдел на библиотеката в Мездра, като част от инициативата Национална библиотечна седмица "Библиотеките - по-нужни от всякога". Второкласниците от класа на Росица Лакова прочетоха различни произведения от читанката. По роли четоха "Слънцето и..

публикувано на 15.05.24 в 16:43

Танцьорите на "Северняци" с дарение за жителите на село Делейна

Сдружение "Усмихни се с нас" и Танцова формация "Северняци" Видин  направиха дарение  от почистващи и перилни препарати на  кметството в село Делейна.  Решението възниква спонтанно, а поводът са наводнените къщи и изгубена покъщина на част от домовете в селото, казва Ерик Петров, художествен ръководител на "Северняци" : "Нашето сдружение и..

публикувано на 15.05.24 в 15:20

Празнична програма за 24 май в Монтана

С празнично шествие и концерт Община Монтана ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Шествието ще тръгне на 24 май в 9:30 часа  от храм "Св. св. Кирил и Методий". Мажоретките от Младежкия дом и Духовият оркестър "Дико Илиев" ще поведат хиляди..

публикувано на 15.05.24 в 15:15
Драматично-куклен театър - Враца

Нова детска пиеса в театъра във Враца

Драматично-куклен театър - Враца започна работа по най-новото си детско заглавие - "Пълен напред" .  Пиесата се поставя за първи път на българска сцена и е по текст на Теодора Попова-Лазарова. Режисьор на детския спектакъл е Йелена Джорджевич , която има зад гърба си над 60 роли като актриса както на българската, така и на сръбската сцена. Тя..

публикувано на 15.05.24 в 15:15

Районен съд Видин е с нов председател

Председателят на Окръжен съд Видин – съдия Илия Илиев, официално подписа акта за встъпване в длъжност на новия председател на Районен съд Видин – съдия Милена Стоянова.  Новият председател на Районен съд Видин си поставя за цел да обезпечи равномерната натовареност на съдиите, като се предприемат мерки за редуциране на неоснователните самоотводи и..

публикувано на 15.05.24 в 15:05