Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фентъзи герои оживяват с Радослав и Цветомир

Какво е косплей и ларп?

5
Цветомир и Радослав в роля и костюм
Снимка: колаж радио Видин

Петъчно в рубриката за хоби си говорим за това какво е косплей и ларп. Отговорите получаваме от ларпъра Цветомир Цветков и косплеъра Радослав Петков. За тях не е проблем да се преобразят на Саруман Белия или да влязат в образа на гоблин, герои от трилогията "Властелинът на пръстените". Те сами изработват костюмите си, а скоро им предстои участие на лондонска сцена. В скучната реалност Радо е зъботехник и художник, а Цеко работи в сферата на компютърните игри.

Среща ги една ларп демонстрация. Това е денят, в който Радослав проявява силен интерес към ларпа. А Цветомир е заинтересован от заниманието косплей. Обединени от една идея за различното, те вече са на ларп и косплей сцената. Щастливи от поканата за участие в Лондон. 

Какво е косплей и ларп? Радослав, преобразен на Саруман Белия

Радослав:

"Косплеят, като цяло, е едно сравнително ново движение, което се появи в България през 2007 година. Косплей е съчетание от две английски думи, които означават "костюм" и "игра" и буквално означава "игра с костюми"."

Ларпът има по-голяма популярност в България. Цветомир играе от 2007 г. В последната им ролева игра се включват участници от Гърция, Сърбия и Англия. 

"Играчите успяха да направят съпоставка между нашата игра и западноевропейските фестивали. Бяха много очаровани от това, което правим и атмосферата, която пресъздаваме. Изявиха желание да включат нови участници. Мащабът доста се разширява, което много ни радва."

С нашите гости търсим допирните точки на косплея и ларпа.

Радослав

"И в двете движения участниците сами си изработват костюмите и инвентара, а това е най-голямото удоволствие, да можеш сам да си пресъздадеш костюма. Защото, ако сам си го изработил, това ти помага по-добре да се вживееш в образа, който съм избрал да пресъздавам. Разбира се, има и такива, които си търсят професионално изработени костюми, но те са много скъпи. В косплея няма ограничение, при изработката на костюми може да се изимитира всеки един герой, без значение от каква компютърна игра или комикс, или както е най-популярно в нашето косплей общество- да се взимат от японската култура или по-скоро мангата ("манга" е японската дума за комикс и карикатури), това  е много колоритно. Аз лично предпочитам и в ларпа, и в косплея да внедрявам фентъзи елементи, защото съм се специализирал в тази насока, но има огромна свобода и в двете."

Видях клип с вашето последно участие на сцена, страхотно бяхте влезли в роля!

"Това, което представихме, беше една малка част от трилогията "Властелинът на пръстените". Аз представих Саруман Белия, а Цветомир- гоблен. Това нямаше да стане без подкрепата на нашето косплей общество и "Накама", които са едни от представителите на японската култура в България. Конкурсът се нарича "Анивенчър" ("Aniventure"). Тази година имахме огромното удоволствие да спечелим наградата "ЕвроКосплей", което за нас е огромна чест и удоволствие. А това ни позволява да представяме България с останалите  европейски представители в Лондон, на 29 октомври и да се борим за голямата награда. Ще се съревноваваме с някои доста известни косплеъри от Русия, Англия, Франция, няма ограничение за участие. Ще представим същия образ, но на малко по-различна сцена."

Радослав, преобразен на Саруман Белия, Цветомир, като гобленКолко време ви отнема подготовката за участие ушиването на костюмите?

Цветомир:

"Аз използвах някои от старите ми инвентари за ларпа, Радослав много ми помогна да ги преобразя, за да мога да вляза в ролята."

Разликата между ларп и косплей?

Цветомир: 

"Самото занимание ларп не  е предвидено за публика, за разлика от косплея. То е едно забавление, предвидено само за хората, които участват, за да могат те максимално да се насладят на това, което правят. В ларпа много повече се набляга на самата игра, на персонажа, т. е. на ролплея, докато повечето участници в косплей събитията не го правят, поне по мое мнение. Да, много са добри в костюмите, но нямат актьорските умения."

В ларпа участниците сами си създават сценарии и роли, докато в косплея играчите влизат в готова роля. Така ли е?

Радослав:

"Ларпът е по-свободен относно действия на всеки индивидуален герой, докато при нас, ние общо взето се стремим да имитираме максимално близо оригиналния герой и това, може би, е едно от основните качества на косплея- да си по-близко до героя. Особено в моя случай със сър Кристофър Лий, който вече не е сред живите, за съжаление, дори и малко да съм успял да предам неговата енергия, хората го забелязват. Това е магията на косплея и има много талантливи хора, които умеят да го правят."

А нашите гости умеят! Доказателството е наградата, която получават и предстоящото пътуване до Лондон, за да представят България.

Цветомир Цветков и Радослав Петков"Косплеят ти дава възможност да бъдеш някой, който не си... един малък момент на фриволство! Ние имаме потенциал да се развиваме, за разлика от другите страни, ние имаме едно качество- манталитета си- от нищо можем да направим нещо! А това е много добре и за ларпа, и за косплея. Имаме желанието и мотивацията за развитие!"

Повече можете да чуете в звуковия файл и да видите тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50