Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Майя Костадинова: Имайте доверие на гинеколога си, посещавайте го поне веднъж годишно

Две здравни кампании за деца се провеждат във Видин

Д-р Майя Костадинова, началник на Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ "Св. Петка"-Видин
Снимка: Радио ВИДИН

Жените рядко посещават гинеколог. Те отлагат прегледа, защото смятат, че той е неприятен, но много често, поради потърсено не навреме лечение, заболяването се открива късно и трудно се овладява. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН началникът на Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ "Св. Петка"-Видин д-р Майя Костадинова. Тя обясни, че профилактичен гинекологичен преглед трябва да се прави поне веднъж годишно:


"Най-често жените търсят помощ, когато имат кръвотечение. Това ги плаши, но не винаги идват навреме. Нормално, менструалният цикъл е между 21 и 31 дни. За всяко едно кръвотечение, което е извън този период, жената трябва да се обърне към гинеколог, за да се установи съответната причина. А това не се прави, изчаква се кървенето да спре, да се достигне до анемия, до последващо кръвопреливане...

Необходимо е всички жени поне веднъж в годината, независимо от възрастта си, да посещават гинеколог, който да извърши преглед, да вземе цитонамазка и съответно, ако е необходимо, да извърши ултразвуков преглед. Жените смятат, че един ултразвуков преглед може да им даде диагнозата, но диагнозата се поставя с оглед, палпация, преглед и ако е необходимо, утразвуково изследване. Цитонамазката е задължителна. Грешка е прегледът да бъде само ултразвуков. Той не дава никаква информация за измененията, които са във влагалището, в шийката, които нас особено ни интересуват. Бих посъветвала жените да имат доверие на своя гинеколог, да го посещават поне веднъж годишно, да водят правилен начин на живот, хранене и хигиена."

Д-р Майя Костадинова посочи като проблем и честите случаи на рискова бременност:

"Наблюденията ни са, че се повишава този риск, който е свързан със забременяването в ранна възраст - 12-13 години, и в по-късна възраст - след 35 години. Обикновено тогава бременността е рискова, свързана е с преждевременни раждания, с усложнения, високо кръвно, отключване на диабет, тежки анемии, което не винаги завършва благоприятно. При младите майки всяка следваща бременност пак се завършва оперативно, а тяхната здравна култура е ниска, което води до 4-5 поредни раждания със секцио до 20 години, което вече е много рисково. Бременните, които не са осигурени, не посещават женска консултация или са в чужбина и се връщат тук за раждането, без никаква информация за тази бременност. Това много често е рисково и ние нямаме възможност за никаква бърза реакция. Неосигурените жени ние ги приемаме в отделението и социалното министерство, след проверка на случая, плаща, ако не са ходили в чужбина, а те обикновено ходят."

Д-р Пролетка Ангелова, координатор за област Видин на Националната кампания за поставяне на силанти.И още в "Направление здраве"- национална кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни кътни зъби на деца от 5 до 8-годишна възраст започна в цялата страна. В област Видин силанизирането се извършва от 10 лекари по дентална медицина. Това каза в "Направление здраве" координаторът на кампанията д-р Пролетка Ангелова:

"Това е профилактична програма. Важна е за тези зъби, защото те са първите постоянни молари в устата на всеки човек. Те остават до края на живота, затова предпочитаме да ги предпазим по този начин. Това е профилактика с оглед намаляване развитието на кариес, който в последните години наблюдаваме, че съществува от много ранна детска възраст. Мога да кажа, че от 3-годишна възраст децата имат кариеси на временните зъби, което означава, че по никакъв начин не са предпазени постоянните. Ранният кариес се дължи единствено и само на храната, най-вече на сладкишите. Освен поставянето на силанти, винаги апелираме към родителите да се ограничават храните, съдържащи захари. Националната кампания за поставяне на силанти ще продължи до 20 ноември. Дотогава всеки, който желае, може да се обърне към мен и към д-р Татяна Тошева, която е председател на Български зъболекарски съюз за регион Видин и ние можем да ги насочим при кого да отидат. Във Видин ние сме 10 души."

В "Направление здраве" днес говорим и за националната кампания за профилактика на детското зрение. Тя дава възможност на деца и младежи от 6 до 18 години да преминат безплатен очен скрининг. Кампанията започна на 1 септември и ще продължи до 31 октомври. За първи път в нея се включва и Видин, каза оптикът Антоанета Илиева и обясни какво представлява изследването:

Националната кампания за профилактика на детското зрение продължава до края на октомври, каза оптикът Антоанета Илиева."Целта на кампанията е да бъдат установени децата, които имат някакъв проблем със зрението и те навреме да бъдат насочени към офталмолог. Скринингът се прави с авторефрактометър. В този уред децата гледат в една къщичка с една хубава поляна и се заснема поотделно на дясно и на ляво око дали има някакъв проблем с рефракцията. При по-малките деца обикновено се открива така нареченото мързеливо око. Когато това се установи, родителите се информират, че трябва да потърсят офталмолог. Децата, които са късогледи, сядат на първите чинове, те са разсеяни, родителите понякога им правят забележки, че не внимават, а всъщност самото дете не може да разбере, че има проблем с очите. Затова е необходимо родителите да обърнат внимание още в ранна датска възраст. След 6 години е желателно веднъж годишно да се прави тази профилактика на детското зрение. Тази кампания се провежда за четвърта поредна година в цялата страна. Ползата е голяма, защото децата са най-безценното нещо в нашия живот и трябва да се обръща сериозно внимание на зрението им." 

Повече по темите в предаването може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40