Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калинка Казакова от Атланта, за работата си в една от най-големите благотворителни организации в САЩ

20
Снимка: Калинка Казакова Личен архив

Калинка Казакова живее в САЩ от 11 години. Пристига в Атланта след като със съпруга си печелят т. нар. "зелена карта" от Програмата за разнообразяване на имигрантския поток в САЩ.  

"Съпругът ми реши да кандидатства за "зелена карта". Ние не бяхме много упорити- това беше нашият втори опит и първата година, в която имаше възможност документите да се подават по Интернет. Моят съпруг искаше да види какъв е шансът и той беше на 100 %. Въпреки това ни отне доста време, за да вземем окончателното решение, защото тук оставяхме роднини, близки и приятели. Но пък точно по това време започнаха тези процеси на централизация, които не се отразиха много добре на Видин. За нас дойде моментът да решим, какво точно трябва да направим като семейство, защото в България, когато работи само единият член на семейството, си е цяло предизвикателство. Затова решихме да опитаме. Въпреки това през цялото време имахме съмнения, как точно ще се получи, но човек трябва да е упорит и най-вече да вярва в успеха си, да е постоянен и да работи за това, което иска да постигне. При нас определено се получи. На този етап ние не съжаляваме за нашето решение. Аз съм Снимказавършила Техническия университет и преди да заминем работех за една от банките в България близо 10 години. Съпругът ми пък работеше в БТК. В момента работя за една от най-големите международни неправителствени организации, базирана в САЩ- "United Way". Това е организация, която събира дарения от порядъка на 80 млн. долара годишно- говорим само за филиала на организацията в Атланта, който е един от най-големите в САЩ.  "United Way" е фокусирана върху поддръжката на по-малки НПО, които работят в сферата на образование, здравеопазване, бездомните хора и др. Там аз поддържам система на Майкрософт, която събира информация за донорите на организацията. До момента не знам за случай, в който да е подпомогнат българин, но истината е, че ние, когато отиваме в държави като САЩ, дори не знаем, че има такива услуги. 

СнимкаКонтролът на неправителствения сектор в САЩ е много строг. Няма нищо общо със ситуацията в България. Да не говорим, че всяка НПО е длъжна да попълни един документ, който е публичен и всеки, който иска, може да провери за какво се харчат парите Там, например, е казано дали членовете на борда получават финансови стимули за това, че участват в управлението на организацията. И това именно е смисълът на гражданския контрол, защото ти виждаш дали бордът се възползвал от някои възможности. Там, например, изрично е казано висшият мениджмънт на организацията Снимкаколко пари получава- всеки поотделно и поименно. Защото много е важно да знаеш там, където отиват парите ти, за какво точно се харчат. Всеки може да разбере и какви са административните разходи на организацията.

А що се отнася за нашия живот в САЩ- засега се чувстваме добре. Там, когато работиш, нямаш проблемите, които масата хора в България имат от сорта на това, че не могат да си покрият ежедневните сметки. А това е източник на сериозно притеснение и напрежение. Естествено, всеки подрежда живота си по свой начин- ние, например, обичаме да пътуваме и за нас това е емоцията. Нашето време минава в път. Освен това съм част и от една група за български народни танци- там също са контакти, които са много важни от емоционална гледна точка. Когато човек се мести в друга страна извън България, психологическият елемент е много важен. Много е важно да си намери средата, това, естествено, отнема време, но пък, когато намериш верните хора, се чувстваш и по-стабилен, и по-добре и имаш подкрепа. А това никак не е маловажно...", разказва Калинка Казакова в две от изданията на "Другата истина".  

Какви са цените на имотите в Атланта, високи ли са наемите, цената на тока, водата и другите консумативи, скъпа ли е храната и какво могат да си позволят като стандарт на живот българите там? Страхуват ли се от евентуални терористични актове нашите сънародници и какво е мнението им за случващото се в Европа и ситуацията с бежанците?Отговор на тези и други въпроси за живота на българите в Атланта- в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50