Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 21 питиета седмично говорят за проблемно пиене

Снимка: Радио ВИДИН



Целият спектър от наркотични вещества, които съществуват в европейски и световен мащаб, се предлага и в България. Ситуацията във Видин не е по-различна от тази в другите големи градове в страната. Това каза в предаването "Направление здраве" на Радио Видин д-р Румен Димитров, психиатър от МБАЛ "Св. Петка" и ръководител на център за терапия на зависимости, чието откриване предстои. Д-р Димитров обясни, че най-разпространени и употребявани са амфетамините и марихуаната, а хероинът е най-честата причина за смърт сред злоупотребяващите:

"Като най-проблемно вещество се очертава хероинът. И според Европейския доклад по зависимости от Лисабон тази година хероинът е и най-честата причина за смърт сред злоупотребяващите. Същевременно на нелегалния пазар съществува и т. нар. "черен метадон". Това е излив на метадон, който се използва за лечение в метадонови програми, но поради различни причини и фактори като недостатъчен контрол, неспазване стандарта за лечение на зависимости има излив от програмите към улицата и по този начин се създават условия за злоупотреба. Метадонът на улицата приемаме, че е наркотик, а в метадоновите програми - лекарство. Този проблем се наблюдава и в нашия регион, тъй като до момента отдалечеността на най-близките програми за лечение на зависими пациенти е на около 130 км. Липсва ежедневен контрол върху приема и състоянието на пациентите... В момента във Видин има недостатъчно капацитет и възможности за повлияване на този тип пациенти. От години здравната система във Видин значително изостава. Наличните медицински центрове, болнично заведение, група лични лекари и други специалисти нямат възможност да поемат ангажимента за лечение на зависими лица. Единствено добре работи Общинският съвет за наркотични вещества, като в лицето на нейния ръководител- Красимира Елисеева, се извършва превантивна работа, за която имаме данни, че има доста добри резултати..." 


Най-честата изява на проблемното пиене е, когато човек реши да спре, но не може, обясни психиатърът д-р Румен Димитров.Зависимостта е заболяване, признато от Световната здравна организация. Хората, развили зависимост, имат нужда от лечение, каза още д-р Димитров. Той се спря и на друг проблем, разпространен в европейски и световен мащаб - злоупотребата с алкохол.

"Искам да изостря вниманието на хората, че когато вече се очертае проблемно пиене, вече е късно. Най-честата изява е, когато човек реши да спре, и не може... Целта на лечението на този тип зависимост е възвръщане към контролирано пиене, което да няма социални последици - разрушаване на семейство, отпадане от работни ангажименти, липса на доходи. Световната здравна организация задава два критерия - количество и честота и обособява т. нар. едно стандартно питие, което се равнява на един шот концентрат, една чаша вино, една средно голяма халба бира. Когато един мъж употребява повече от 21 стандартни питиета на седмица, това означава, че има проблемно пиене. При жените съпоставимо се отнася за 15 питиета седмично. Другият критерий - ако се използва алкохол четири пъти седмично. Алкохолът е онова психоактивно вещество, което присъства широко в нашия бит, толерира се поведението едва ли не като юначество и мъжественост, а това ние го свързваме с повишен толеранс, което вече е начало на оформяне на една зависимост. Трябва да се знае, че в усложненията на алкохолната болест присъстват състояния, които са много тежки и трудно овладими, говорим за напредналите стадии и това води до инвалидизация на пациентите."

Когато говорим за лечение на зависимости, своето важно място има и психотерапията. Това обясни психологът Силвия Славчева:

Психотерапията е изключително важна при лечението на зависимости, посочи психологът Силвия Славчева."Психотерапията, съчетана с медицинската помощ, която е един комплексен подход към пациентите, е изключително важна и основна в лечението на зависимостта, тъй като психотерапията дава една високоструктурирана и комплексна подкрепа. Психотерапията дава широкоспектърен, индивидуален подход към всеки един пациент. Психотерапията е водещият подход, който показва изключително добри резултати и ефективност при подкрепата и оздравяването на пациенти със зависимости."

Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади писатели се събраха в Монтана

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. В „Празника на книгата“ в Монтана се включиха 20 млади писатели от цялата страна. В шатри, разположение на централния площад „Жеравица“, те представиха..

публикувано на 27.09.24 в 17:01

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация..

публикувано на 27.09.24 в 16:28

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41

АЕЦ "Козлодуй" организира Ден на отворени врати

На 5 октомври 2024 г. (събота) АЕЦ „Козлодуй” отваря врати за всички желаещи да се запознаят с работата на българската атомна електроцентрала, съобщават от там. По време на проявата посетителите ще могат да видят един от следните обекти – пети блок, шести блок или Пълномащабен симулатор – точно копие на командна зала на шести блок. Желаещите да..

публикувано на 27.09.24 в 15:02

Ученици посетиха Административния съд във Видин

Ден на отворени врати се състоя днес в Административен съд-Видин . Инициативата се проведе в рамките на Международния ден на правото да знам. Институцията беше посетена от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. Те получиха 10 казуса, по които трябваше да дискутират и да определят има ли извършено..

публикувано на 27.09.24 в 14:37

Тодор Деков представя изложба "Красива България" в Монтана

Художникът Тодор Деков ще подреди и зложба-живопис и скулптура „Красива България“ в Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана . Тя ще включва 35 платна, вдъхновени от български селца и градчета, каза Надежда Огнянова , експерт " Връзки с обществеността" към културната институция: "Художникът, сценограф, карикатурист, плакатист и приятел..

публикувано на 27.09.24 в 14:00

Фестивал-надиграване започва в село Чирен

Читалището във врачанското село Чирен организира фолклорен фестивал-надиграване , съобщиха от НЧ „Пробуждане 1906". Проявата е първа по рода си и се реализира с финансовата и логистичната подкрепа на кмета Силвия Христова. Финансира се и от общинския фонд „Култура". Днес и утре в селото, което се намира на 15-ина км от Враца, ще си дадат среща..

публикувано на 27.09.24 в 13:56