Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерките за безопасност на учениците обсъдиха във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Областната комисия по безопасност на движението заседава под председателството на заместник областния управител на Видин Албена Георгиева. Представители на Регионалното управление на образованието, Сектор "Пътна полиция", Регионална здравна инспекция и на общините предоставиха информация за предприетите мерки по безопасното придвижване на учениците. През тази година се е увеличил броят на пострадалите при катастрофи в сравнение със същия период на миналата година, подчерта Ивайло Обретенов от "Пътна полиция":

"На територията на област Видин от началото на 2016 година са регистрирани 423 пътно-транспортни произшествия, при които 12 души са загинали и 62 са ранени. Същият период на 2015 година са настъпили 441 катастрофи, при които са загинали 3 лица, а 69 са ранени. През третото тримесечие на тази година са пострадали 7 деца. Преди началото на учебната година извършихме инспекция. На територията на община Видин беше констатирано, че пешеходните пътеки в районите на учебните заведения са опреснени. Има пропуски по отношение на пътните знаци, за което са изпратени сигнални писма до Общините. В Общинската комисия по безопасност на движението са обсъждани места за изграждане на изпъкнали изкуствени неравности и повдигнати пешеходни пътеки. От страна на Областната дирекция на МВР-Видин е създадена организация за засилване на полицейското присъствие в района на учебните заведения."

Преди началото на новата учебна година са проверени всички училищни автобуси.

"Проверени са 32 автобуса и 6 микробуса. Два автобуса в община Ружинци бяха в ремонт и след него са проверени от "Автомобилна администрация". Автобусът на СУ "Любен Каравелов" бе със счупено предно стъкло, тази повреда бе отстранена своевременно. В началото на учебната година училищният автобус на Община Белоградчик претърпя пътно-транспортно произшествие. Водачът, придружаващите учители и представители на общинската власт са взели всички адекватни мерки за опазване здравето и живота на учениците. Проведено е и съвещание с директорите на училищата в област Видин, на което бе обърнато внимание за предприемане на мерки за безопасност в училищата и около тях", обясни Евгени Генов, старши експерт в Регионалното управление на образованието.

Представителите на общините от област Видин добавиха, че са освежени пешеходните пътеки около учебните заведения и са взети мерки за безопасността на учениците. Във Видин са монтирани и светещи пътни знаци, каза Георги Кардашимов, експерт в общинската администрация.

"Освежени са всички пешеходни пътеки пред училища и детски градини, както и по пешеходните коридори на придвижване на учениците. Възстановени са пътните знаци пред входовете на училищата и детските градини. Възстановена е предпазната ограда пред входа на ОУ "Отец Паисий", а пред ОУ "Климент Охридски" са поставени носещите колчета и предстои монтажът на тръбно-решетъчните пана. Уличното осветление работи навсякъде пред и около учебните заведения."

Според Лъчезар Кръстев от Община Ново село трябва да се вземат по-сериозни и всеобхватни мерки за подобряване на пътната безопасност:

"Не само в района на училищата трябва да се вземат мерки, а навсякъде, защото един шофьор, който кара със 100 км/час няма да намали само, защото има деца. Смятам, че в училищата е много важно как ще се постъпи към децата, за да научат пътните знаци, ако трябва да ги разходят да видят какво значи кола, какво значи полицай... Имам чувството, че не се работи добре в тази насока."

Редица забележки направи и Димитър Димитров от "Автомобилна администрация"- Видин:

"Мисля, че трябва да се заостри вниманието не само в района на училищата, а и навсякъде в инфраструктурата на населените места, тъй като децата не се движат само там. Моето впечатление е, че във Видин има улици, които не са добре осветени. На много места липсва хоризонтална маркировка- стоп-линии, осеви линии, които ориентират и водачите, и пешеходците. Лошата организация на движение създава също предпоставки за катастрофи. Състоянието на тротоарите на места също е много лошо и това кара децата да се движат по платното, което е опасно."


Комисията прие и план за отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия, който тази година е на 20 ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 юни 2024 година

Българският ултрамаратонец и шампион по плуване в ледени и студени води  Цанко Цанков  ще опита да постави нов световен рекорд . В деня на съединението 6 септември ще плува без прекъсване 100 километра в река Дунав от Видин до Козлодуй.  Продължават консултациите на президента Румен Радев с парламентарните формации за съставянето на правителство..

публикувано на 25.06.24 в 18:00

Ансамбъл "Мездра" ще участва в международен фестивал

Фолклорен танцов ансамбъл “Мездра” ще вземе участие в Международния фестивал “Calusul Romanesc” в град Каракал, Румъния, от 27 юни до 1 юли. Проявата започва през 1969 г. в Слатина, а от 1978 г. се провежда всяка година през седмицата на Петдесетница в румънския град. Целта на събитието е да разясни произхода и тайните на ритуалния танц..

публикувано на 25.06.24 в 15:47

Микробиолог представи в Лом участието си в антарктическа експедиция

Снимки и филм от участието си в 31-вата Национална антарктическа експедиция представи в Лом микробиологът Снежана Русинова-Видева . Събитието се проведе в Народно читалище „Постоянство 1856” и събра приятели д-р Русинова, която е родена в Лом, и почитатели на науката. „Най-често българските експедиции, които са от 32 години, се провеждат..

публикувано на 25.06.24 в 15:35

Още една жена във Врачанско е обвинена в домашно насилие

Броени дни след като жена наръга и наби мъжа , с когото живее на семейни начала във Враца, от прокуратурата оповестиха за нов случай на домашно насилие над представител на силния пол. От териториалното отделение на държавното обвинение в Бяла Слатина внесоха в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на..

публикувано на 25.06.24 в 15:24

Лом ще отбележи деня на река Дунав

Международният ден на река Дунав ще бъде отбелязан в Лом с богата програма. На 27 юни, четвъртък, от 20:00 часа, в амфитеатъра на Дунавския парк жителите и гостите на града ще могат да видят изпълненията на мaжopeтeн cъcтaв “Дyнaвcĸи биcepи”, вoĸaлнa гpyпa “3 A KЛAC” и бaлeтния cъcтaв ĸъм Народно читалище „Постоянство 1856”. Хopoтeĸa c..

публикувано на 25.06.24 в 14:00

Берковица и Годеч представят храни, обичаи и занаяти

Сдружение "МИГ – Берковица и Годеч" организира Фестивал на местните храни, обичаи и занаяти.  Домакин на събитието е Годеч и ще се състои на площад "Свобода", от 16:00 часа, днес, 25 юни. Фестивалът ще включва демонстрация на местни храни от двете общини, представяне на занаятчии – сребърна бижутерия, резба, предмети от дърво. Със свой..

публикувано на 25.06.24 в 12:40

Общински съветници в Кула искат повече пари за образованата раждаемост

Общинските съветници от групата на ПП “ВМРО-БНД“ в Кула поискаха увеличаване на финансовата помощ, отпускана по програмата за насърчаване на образованата раждаемост в общината. Те внесоха докладна записка до кмета на общината и председателя на Общинския съвет изплащаната еднократна финансова помощ за новородено дете на родители с висше..

публикувано на 25.06.24 в 11:43