Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой замърсява край пътя за Дунав мост 2

Снимка: Радио ВИДИН

Шофьори на тежкотоварни камиони се оплакват от чакане с часове на граничния пункт Дунав мост 2. Опашките са километрични, като последните камиони са далеч от двете химически тоалетни, поставени преди моста над река Дунав. Няма магазини, от които да си купят храна и вода, няма паркинг, на който могат да преспят.

"Вижте какво е. Виждате ли в какво състояние е теренът тука?! Виждате ли някъде тоалетна от моста до Видин? Ще ходим тук по канавките, по храстите. На какво прилича това нещо... Това е едно на ръка, че нито има тоалети, нито нищо. Може да се направи един голям терминал с паркинг и всеки да си прави сметката кога да влезе на терминала. Срамота е, тук се чудим къде да се крием по храстите... Тук 6-7 часа не ни мърдат. Носим си всичко в камиона... От 3-4 месеца постоянно е така... Ние сме тръгнали на път- вода, храна имаме. Но не е въпросът това. Които се наредят по- късно, спят е там- на лампите, на по- осветеното, няма как...", разказаха шофьори за условията при които чакат да минат границата.

Три пъти седмично се почистват площите около пътя към и от Дунав мост 2 от изхвърлените отпадъци. Дейността се извършва от видинска фирма, която почиства участък от около 6 километра- от митницата до бившата КОС. Замърсяват ли шофьорите?

Снимка"Почистваме района от твърди, битови и всякакви бих казал отпадъци и от прилежащите райони, включително и кошчетата, които са поставени за отпадъци. Преди почиствахме два пъти седмично. След това видяха, че се застояват отпадъци и промениха този график на три пъти седмично. Представете си, че всеки един от тия шофьори има естествени нужди и при тия престои, които са тука, колко пъти той трябва да отиде по естествени нужди. Трябва да се храни и това го хвърля отстрани, където няма кошчета, пък дори където има кошчета, така, по най- безцеремонен начин всичко се разхвърля. Тоалетни има в края, долу към моста, което е крайно недостатъчно", каза Николай Нешков от поддържащата фирма.

Фирмата почиства и каналите край пътното платно от растителност и земя във връзка с готовността за работа при зимния сезон.

Втората тема в предаването "Еко Свят" днес е за работата на група видински ученици за хуманно и отговорно отношение към животните.

15 деца от видинското Основно училище "Епископ Софроний Врачански" участват в различни инициативи за популяризиране на хуманното и отговорно отношение към животните. При идването във Видин преди дни екипът на фондация "Четири лапи" се срещна с децата, участвали в проекта на организацията- "Децата се учат да защитават животните". Представители на "Четири лапи" връчиха грамоти и подаръци на шестокласниците за работата им през миналата учебна година извън часовете. Срещнахме с учителя, който работи с децата- Лозинка Лозанова, преподавател на група по самоподготовка:

"Участието ни е изцяло на доброволни начала. Тази програма успешно се реализира в България от края на 2008 година. Във Видинския регион ние сме единственото училище, което е партньор по програмата. Включването ни беше продиктувано единствено от желанието да дадем на учениците и образование по хуманност към животните. Това всъщност е и основната идея на програмата- чрез специално изработена система от знания да промени нагласите и поведението на децата, да ги научи на уважение и разбиране към света на животните, да им даде знание да защитават и отстояват правата им."

Снимка: Фондация Четири лапиНа срещата на децата с екипа от "Четири лапи", учениците ги изненадали с послания, изработени от самите тях, в които показват своите възгледи и желания как да се промени отношението на хората към животните.

Ангел Венциславов, Анелия Димитрова, Силвестър Александров, Жана Анушкова, Николай Димитров и Людмил Юлианов са част от групата, работила по програмата "Децата се учат да защитават животните". Те знаят, че трябва да обичаме животните, да се грижим за тях, всяко куче да има свой дом, че и животните имат чувства като хората.

Тази година училището продължава работа по програмата с първокласници. Преминалите курса миналата учебна година, сега ще бъдат помощници на по- малките.

"Там ще заложим повече на творчество- като рисунки, защото децата са по- малки и изискват по- специфичен подход на работа", допълни Лозинка Лозанова.

И третата тема в предаването "Еко Свят"- за разнообразието от прилети в България и ползата от тези животни.

Снимка: ПП Врачански БалканНа територията на Природен парк "Врачански Балкан" има голямо разнообразие на прилепи- паркът е в карстов район и в него има над 600 пещери. Затова и разнообразието от прилепи е голямо. Срещат се 29 вида от общо 35 за Европа.

"Тъй като прилепите са защитени видове е много важно да успеем да убедим хората защо искаме да ги опазим, защо тези животинки са толкова важни за хората. По- малко познато е, че прилепите се срещат и в гората. Те са в къщите на тавана, в големите градове. Много често се случва заблуден прилеп да влезе в стаята или пък ние да влезем в таванската стая, да видим една колония от прилепи и ние изпадаме в паника, прилепите също изпадат в паника. Хората често пъти смятат, че трябва да ги хванат с голи ръце и съответно има доста наранявания на прилепи, има опасност и човек да бъде ухапан от прилеп. Прилепите в България са предимно насекомоядни. Насекоми имаме и в градовете, селата и в гората. Всичко това за тях е един хубав деликатес и това е причината, поради която те най- често се срещат и около водни места. Ако в града има фонтан и изкуствено езеро, голяма е вероятността там да бъдат видяни прилепи", каза Оля Генова, експерт от Природен парк "Врачански Балкан".

Малкото кафяво прилепче, например, изяжда за една нощ 3 000 комара. Една колония от прилепи може да ни помогне да не използваме толкова химикали, за да се предпазваме от тези насекоми, смятат еколозите. Малките кафяви прилепчета могат да се проврат в дупчица колкото левче голяма. Затова и когато хората тръгнат да санират, е добре да огледат мястото за прилепна колония, защото противно на общоприетото мнение, че прилепите са като мишките, женските раждат само по едно малко и много бавно възстановяват колонията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40