Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуваме за президент и на национален референдум

Снимка: БГНЕС

Днес гласуваме за президент и вицепрезидент и на национален референдум. Гласуването за президент и вицепрезидент е задължително, националното допитване няма задължителен характер.

Изборният ден във Видинска област беше открит в 7 часа, каза в ефира на Радио ВИДИН председателят на Районната избирателна комисия Павел Петков. Няма секции, които да не са започнали работа. На няколко места не са се явили членове, като в момента се извършват замени. Няма сигнали за нарушения.

261 секционни избирателни комисии са разкрити във Видинско. 19 с подвижните избирателни комисии.

За първи път в 14 секции в областта се провежда машинно гласуване. Те се намират на територията на общините Видин, Белоградчик и Димово. Избирателите в тези секции имат право да изберат дали да гласуват машинно, или с хартиена бюлетина.

Близо 103 000 бюлетини са осигурени за президентския вот, 99 000 са бюлетините за националния референдум. 

Започна изборният ден и в Монтанско. В една от секциите в Берковица не се е явил един от членовете. Направена е замяна, като това не се е отразило на изборния процес, съобщиха от Районната избирателна комисия. 284 секции са разкрити на територията на изборния район. От тях 6 са подвижни, а две са в лечебни заведения, каза говорителят на комисията Камелия Александрова:

"Три подвижни секционни избирателни комисии имаме в Монтана и по една в Лом, Вършец и Брусарци. Имаме и два СИК-а в лечебните заведения в Монтана и Лом."

В 14 секции в три общини от област Монтана ще се проведе машинно гласуване, каза още Камелия Александрова:

"В Монтана са 10 секции, в Берковица са 2 секции и във Вършец - също 2."

148 000 бюлетини са доставени за президентския вот. 138 000 са бюлетините за гласуване на националния референдум.

Изборният ден в област Враца започна в спокойна обстановка. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Тази сутрин секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на секционните избирателни комисии. До този момент няма прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. Всички секции се охраняват от полицейски служители. Служителите на звената на дирекция "Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Враца издават и в днешния ден удостоверения  на граждани, изгубилиили повредили личните си карти, за да могат да упражнят правото си на глас в изборния ден.

283 секции са разкрити във Врачанско за  изборния ден.13 са подвижните секции за вота, каза говорителят на РИК-Враца Виктория Гарванска:

"В 7 общини са разкрити подвижни секционни избирателни комисии. В Бяла Слатина и Мизия са по 3, в Роман и Криводол - по 2, в Борован, Хайредин и Враца - по 1. Новото в изборите тази година е машинното гласуване. 15 СИК ще имат машинно гласуване, от които 11 в община Враца, две на територията на община Мездра и две на територията на община Роман.

Разкрити са и 9 допълнителни секции. За изборите за президент и вицепрезидент са доставени 184 100 бюлетини. За националния референдум бюлетините са 170 000.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 октомври 2024 година

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Според видинчани да спестяваш в крайдунавския град е практически невъзможно. Безплатни продукти за новородени деца от бедни и рискови семейства ще се раздават по процедура „За по-добро бъдеще" на Програма „Храни и основно материално..

публикувано на 04.10.24 в 18:05

Поставят безплатно силанти на деца в област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години започна в област Монтана. Регионален координатор и изпълнител на силанизирането, което е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата, е д-р Пепина Владимирова.  "Всеки един родител, който желае да..

публикувано на 04.10.24 в 16:00

Шофьор получи присъда за причиняване на смърт при катастрофа на път Е-79

Шофьор получи присъда от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок  за нарушаване на правилата за движение с последвало причиняване на смърт по непредпазливост, съобщават от прокуратурата.  Инцидентът е станал на главен път Е-79 след разклона за врачанското село Руска бела в края на миналата година. Обвиняемият управлявал лек..

публикувано на 04.10.24 в 15:52

Започват скринингови прегледи за хронични незаразни болести

Регионалните здравни инспекции във Видин и Монтана организират безплатни скринингови профилактични прегледи и изследвания в рамките на Националната програма за превенция на хронични незаразни болести 2021-2025 г.  Прегледи за диабет тип 2 на хора над 18 години ще се извършват в Медицинския център "Биомед" във Видин. Скрининг за..

публикувано на 04.10.24 в 15:27

Стамбол капия във Видин ще грейне в зелено

Една от емблемите на Видин -  Стамбол капия , ще бъде осветена в зелено по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи - 5 октомври. Над 20 общини подкрепят инициативата и в събота вечерта повече от 30 сгради в цялата страна ще бъдат осветени в зелено - цветът на донорството и трансплантацията, обясни Християн Гьошев от..

публикувано на 04.10.24 в 14:17
Едното намерение е за изграждане на предприятие в село Дъбравка.

Две инвестиционни намерения в Белоградчишко ще разгледа екоинспекцията

Белоградчишкото дружество „Лаф-Велизаров и С-ие“ има намерение да изгради предприятие за производство, разфасоване и преопаковане на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко . Това става ясно от уведомление за инвестиционно предложение, постъпило в Регионалната инспекция по околната среда и водите. Посочва се, че намерението е да се изгради..

публикувано на 04.10.24 в 13:34

Село Липен ще отбележи годишнина на читалището

Празник по повод 98 години от създаването на Народно читалище "Пробуда" в Липен ще се проведе утре, 5 октомври, в монтанското село. Секретар-библиотекарят в културното средище Фидана Томова съобщи подробности за честването: "Този празник го отбелязваме всяка година... Тази година сме поканили няколко други читалища, на които сме били гости,..

публикувано на 04.10.24 в 13:15