Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 ноември 2016 година

Снимка: Светослав Цветанов

Проява, посветена на пътната безопасност, се проведе във видинската гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев". Учениците се запознаха със задачите и отличителните знаци на пътните полицаи, научиха какви са задълженията на шофьорите и че нарушителите подлежат на санкция. Събитието се проведе по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който тази година ще бъде отбелязан на 20 ноември. 



На територията на  област Видин е разбит  канал за незаконно извеждане на мигранти от България през Сърбия към Западна Европа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. Срещу двама българи е образувано досъдебно производство за нелегално превеждане на хора през границата на страната. За срок от 24 часа е задържан българин, участвал пряко в превозването на група от общо 82-ама граждани на Афганистан, Пакистан, Индия и Бангладеш.  



Отвориха офертите за избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет: „Зимно поддържане и снегопочистване на общинската пътна мрежа и населените места от Община Видин за оперативен сезон 2016-2017 година, по обособени позиции”.



Община Видин иска да наеме копирна техника за 170 000 хиляди лева. Комисия отвори ценовите оферти за участие в процедурата. Обявената от Общината обществената поръчка е за 9 нови мултифункционални устройства за принтиране. Срокът за наема на техника е четири години. 



Надзорът в кланиците и свинефермите в област Видин е засилен, заради опасност от африканска чума по свинете. Случаи на заболяването не са установени в България, но то е разпространено в някои от европейските държави. 



Извършени са огледи в птицефермите във Видинско и са дадени предписания за предпазване от инфлуенца по птиците. Заболяването е установено в повечето европейски държави, с изключение на България и Румъния. Мерките за предпазване от болестта бяха обсъдени на заседание на епизоотичната комисия към областната управа.



Монтана получава 6 289 516 лева за основна реконструкция на четири парка и един булевард в града. Средствата се отпускат безвъзмездно от Оперативна програма “Региони в растеж”. 



Ледена пързалка правят в Монтана. Съоръжението ще заработи от 1 декември и е част от атракциите, посветени на Коледа и Нова година, и по повод 125 години от обявяването на градския статут на Монтана.



Възстановяват дейността на социалния патронаж в община Ружинци. Кухненско оборудване вече е доставено и монтирано в кухненския блок. Предстои и пускането му в експлоатация.



Домашният социален патронаж в Белоградчик е оборудван с нови кухненски уреди. Закупени са професионална електрическа фурна, 2 електрически печки, хладилен шкаф, картофобелачка и кухненска везна. Общата стойност на уредите е малко над 21 000 лв.



Предсеитбената подготовка на всички площи в община Мездра е приключила, съобщават от Общинска служба "Земеделие". Земеделските земи са наторени. 1 722 декара с пшеница са засети, 1 040 декара с ечемик, 1 390 декара с маслодайна зимна рапица и 70 декара с ръж. 


Община Враца, съвместно с Постоянната комисия по законосъобразност към Общински съвет – Враца, организира публично обсъждане относно Докладна записка за допускане изработването на проект за Подробен устройствен план - изменение план за регулация и застрояване и смяна на предназначение на част от поземлен имот, публична общинска собственост, на който е построена сграда за търговия „Сувенирна палата”. Срещата ще се състои на 23.11.2016 г. /сряда/ от 18:00 часа в Конферентната зала на Община Враца.    


12 ученици от видинската Природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ успешно завършиха курса на openSAP „Роботика с LEGO Mindstorms“ и получиха сертификати. Курсът е изключително полезен и според ръководителя инж. Малинка Митов ще доведе до усъвършенстване на уменията и възможностите на учениците за използване езика за програмиране на LEGO Mindstorms, съобщават от училището. 



4 момичета от Северозападна България ще са сред претендентките в конкурса "Мис България 2016". Сред общо 16- те финалистки място намериха Мис Северозапад Машка Сашова от Бяла Слатина, нейната съгражданка Павела Къшева, Ива Иванова от Враца и Ива Георгиева от Видин.


Децата от ЦДГ-1 в Мездра гледаха презентация на библейската история за малката Мария в НЧ ”Просвета 1925 Мездра. Поводът за посещението е Денят на християнското семейство, който отбелязваме на 21 ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 20 септември 2024 година

Област Враца е сред най-слабо засегнатите региони, вследствие на трайното засушаване. Това съобщи областният управител Николай Николов по време на инициираната от него работна среща, на която присъстваха кметове на общини и на населените места от област Враца, съвместно с управителя на “ВиК” - Враца Ангел Престойски и експерти.  С европейско..

публикувано на 20.09.24 в 18:10

Враца е сред най-слабо засегнатите области от безводието

Област Враца е сред най-слабо засегнатите региони, вследствие на трайното засушаване . Това съобщи областният управител Николай Николов по време на инициираната от него работна среща, на която присъстваха кметове на общини и на населените места от област Враца, съвместно с управителя на “ВиК” - Враца Ангел Престойски и експерти.  Николов увери, че е..

публикувано на 20.09.24 в 17:02

Обвиняем за умишлено убийство в село Габровница отива на съд 

Окръжна прокуратура – Монтана с обвинителен акт предаде на съд обвиняем по дело за умишлено убийство на мъж в село Габровница. Подсъдимият е на 29 години, многократно осъждан, включително и като непълнолетен. Престъплението е извършено на 15 юли 2023 година в монтанското село Габровница. Починалият мъж е нападнат, докато е бил с гости пред..

публикувано на 20.09.24 в 15:43
СУ

Осем училища във Врачанско са с нови директори

Осем нови директори поемат ръководството на седем общински неспециализирани училища и едно държавно училище в област Враца, съобщиха от Регионалното управление на образованието във Враца. Между 3-и и 12 септември са били проведени конкурси за заемане на длъжността „директор" на 17 училища в област Враца. В първия етап от конкурсната процедура..

публикувано на 20.09.24 в 14:30

Майсторът на цигулката Марио Хосе гостува на Симфониета-Враца

Симфониета-Враца посреща майстора на цигулката Марио Хосен на 20 септември от 19.00 ч. в градската зала във Враца. Цикълът на Врачанския симфоничен оркестър „Майстори на цигулката“ продължава с концерт със солист Марио Хосен.  Той е  носител на редица отличия и почетен професор по цигулка на Нов български университет, диригент е на Виенския..

публикувано на 20.09.24 в 13:00

Започва "Калимера Враца"

С лятно кино с безплатна прожекция на гръцка комедия още тази вечер в центъра на града започва "Калимера Враца" . Това е голямото събитие, посветено на гръцките традиции, култура, кухня и забавления. Идеята дойде през лятото с "Бонджорно Враца", инициатива посветена на Италия, която предизвика туристически и потребителски бум в града...

публикувано на 20.09.24 в 12:30

Млада жена загина при катастрофа в Монтанско

26-годишна жена от Чипровци е загинала на място при удар в крайпътно дърво в землището на село Бели мел . Инцидентът е станал вчера, 19 септември, около 16:00 часа. Автомобилът, който тя е управлявала, се е движил с несъобразена с пътните условия скорост, при което е излязъл от пътя и се е ударил в крайпътно дърво .  Причините за катастрофата се..

публикувано на 20.09.24 в 12:05