Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен концерт се състоя в църквата "Св. Николай" във Видин

9
Снимка: Радио Видин

Днес ви водя на концерт. Организатори бяха Видинска света митрополия, Фондация "Подкрепа за реализация", Национален алианс за социална отговорност и  Дамският “Лайънс клуб - Вида”. В него участваха децата от Детския драматичен център в сръбския град Зайчар и учениците от училище "Св. Св.Кирил и Методий" в град Брегово.


Благотворителният концерт в подкрепа на талантливи деца от Видин се проведе в митрополитския храм "Св. Николай Чудотворец" вчера вечерта, 8 декември. Много хора дойдоха да видят подготвената програма. Бяха събрани 800 лева от дарения, които ще бъдат предоставени на видински деца, за да развиват талантите си.


Домакин на благотворителния концерт беше протосингелът на Видинска света митрополия архимандрит Антим. Ето какво каза той за идеята концертът да бъде в църквата "Св. Николай":


"Видинска митрополия полага специални усилия на територията на цялата видинска епархия да се осъществяват такива благотворителни инициативи. Но, тук специално, в града, ние много добре си партнираме с Центъра за социална рехабилитация и интеграция на Фондация "Подкрепа за реализация", оглавявана от Еми Йосифова. И с нея, заедно и с църковното настоятелство на храм "Св. Николай" във Видин, решихме да направим този благотворителен концерт като подкрепа на талантливите деца. Нека всеки според своите възможности да даваме път за реализация на нашите талантливи деца, защото те са бъдещето на нашето общество. Каквото ние вложим в тях, това ще ни се върне многократно в бъдещето."  



Другите участници в благотворителния концерт в помощ на талантливите деца от Видин бяха детската вокална формация "Веселите ноти" и учениците, избрали предмет "Религия" в  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Брегово. 



"Решихме да подкрепим тази инициатива и сме благодарни за поканата, която ни бе отправена. За пръв път пеем и рецитираме в църковния храм. Децата малко се притесняват, но всички са удовлетворени за това, че все пак успяхме да помогнем на такава благородна кауза. Представихме се с молитвата "Отче наш", десетте Божи заповеди, които сега учим в трети клас по СИП "Религии". Изпяхме много хубави рождественски песни, които ни бяха предоставени от Ловчанска света митрополия", обясни директорът на училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Брегово Илияна Кръстева.



А сега да дадем думата и на гостите от Зайчар. Каква изява бяха подготвили за видинска сцена децата от съседния сръбски град -  разказва ни ръководителят на Детския драматичен център там Селена Ристич:


"Тази вечер беше музикално- драматично изпълнение "Роди ни се дева чиста". С това изпълнение сме се представяли на много места и когато Еми Йосифова ни покани, аз казах: "Това е програма за църква!". Участваха 17 деца, но ние имаме още, но аз ги избирам според това кой може да пее, кой да свири или да танцува. Тяхната диригентка е Сузана Йованович. Хорът от малки момиченца, който видяхте, е направен през месец септември. На 3 септември беше направено прослушването за хора и на 19 септември те пяха на откриването на Първия регионален фестивал на културното творчество за деца и младежи "Арт зона за всички" в Зайчар. Работим бързо много неща, но качествено. Аз работя с деца и младежи повече от 20 години и понякога казват, че съм строга, но аз изисквам да се работи професионално нищо, че това са деца. Държа на нивото и търся максимума от представянето на децата."  



Изпълненията на децата и цялото предаване "Едно" чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и бивш съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.24 в 09:00

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00