Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 язовира в община Брегово ще бъдат изведени от експлоатация

Снимка: Радио ВИДИН

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е извършила проверки на 4390 язовира в страната. 804 са потенциално опасните съоръжения. Язовирите имат различна собственост- най- много са общинските- 588. След Нова година ще има глоби за неизпълнени предписания, уточняват от Агенцията.

В областите Видин, Враца и Монтана има 98 язовира, които в списъците са записани като потенциално опасни. Задължително е да бъде направено уточнение, че "потенциално опасен язовир" не е термин от нормативната база и не е категория, определяща техническото състояние на водния обект. Понятието е въведено за определяне на съоръжения, които при евентуална авария биха предизвикали опасност за здравето и живота на населението, както и биха застрашила критичната инфраструктура.

В трите области са проверени всичките 98 язовира. Съгласно изискванията на Закона за водите са съставени констативни протоколи с предписания и са дадени срокове за тяхното изпълнение.

Основната част от направените констатации по време на контролните проверки са свързани с: предписания за подобряване на техническо състояния на язовирните стени, преливните съоръжения и основните изпускатели, свързани с безопасната техническа експлоатация; липса на нормален достъп до язовира и съоръженията към него; техническа документация за голямата част от проверените обекти липсва изцяло; с изключение на язовирите, стопанисвани от "Язовири и каскади", "Напоителни системи" и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на останалите съоръжения липсва технически персонал, извършващ оперативната дейност по правилната техническа и стопанска експлоатация на язовирите, осигуряваща безопасността на язовирните стени и съоръженията към тях. На места, където обектът е отдаден под наем за извършване на стопанска дейност, нивото на техническо присъствие е "пазач" или "охрана", а при останалите, за техническото състояние на язовирните стени и съоръженията, са ангажирани службите по Отбранително мобилизационна подготовка към общините.

Язовирите са държавна и общинска собственост, като собствениците са задължени да изпълнят в срок дадените предписания съгласно сроковете, поставените в протоколите. Повторни проверки или контрол по изпълнението ще бъдат  задължително направени. При неизпълнение на предписанията в срок. се налагат санкции, съгласно предвиденото в Закона за водите.

Само един язовир- "Черешов дол", в община Априлци, е с неизяснена собственост. В момента са предприети дейности по изясняване на собствеността. Всички язовири от областите Видин, Враца и Монтана фигурират в базата данни на главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. Собствениците имат задължението да предоставят информация за базата данни, съгласно законодателството. Приета е и наредба за информационната система от 25 ноември 2016 година, съгласно която собствениците ще имат задължението да въвеждат данни за язовирите.

Всички обекти се проверяват, включително и тези извън първоначално предоставената база данни, процесът е целогодишен, уточняват от Агенцията и апелират към собствениците да възложат подробно техническо обследване за язовирните стени и съоръженията към тях, с цел надеждното установяване на техническото и експлоатационното им състояние.

Проверихме какво е състоянието на язовирите в една от общините в Северозапада- община Брегово. Там язовирите са 6 и всички са публична общинска собственост. Проверени са и са издадени съответните предписания.

Снимка"За най- често посещавания язовир- "Калина", от доброволното формирование е почистен преливникът, прокопан е канал след основния изпускател, каккто в шахтата и района около основния изпускател, който беше ремонтиран миналото лято и сега няма никакъв проблем водата да се регулира. Следващият язовир, за който са взети редица необходими мерки е язовир "Делейна"- почистена е дигата от дървесна растителност. Преливникът също беше почистен и основният изпускател- отремонтиран. На близкия до Брегово язовир "Елещеф" също е почистена дигата, шахтата на основния изпускател, както и районът около язовира, отводнителният канал", обясни за предприетите мерки Сергей Здравковски, секретар на Община Брегово.

3 от язовирите в община Брегово ще бъдат изведени от експлоатация. Това са язовирите "Тияновци" и "Ракитница", и изкуствено водно тяло "Брегово". Общината се е допитала до специалисти, според които за всеки язовир трябва да бъде изготвен проект за извеждане на експлоатация. Всеки такъв проект струва около 15 хиляди лева. При приемането на новия общински бюджет ще бъдат заделени средства за тази дейност. Трите язовира са използвани от бившите аграрно- промишлени комплекси за напояване поливните площи в бившите ТКЗС.

СнимкаКакво и колко купуваме за празниците? Замисляме ли се от къде идва подаръкът, колко рeсурси са изразходени за този продукт, колко време ще се ползва? По темата говорим с Асен Ненов, експерт "Отговорно потребление" във фондация "ЕкоЦентрик":

"В свръхконсумативното общество, в което се намиране, за норма е прието потреблението, което в момента е факт- т.е. ние потребяваме без да се замисляме, просто гледаме цената, която ни е изгодна. Вече, срещайки климатичните промени, има термини като устойчиво потребление- това е малко по- разумна гледна точка към потреблението. Отговорното потребление е вече критичен поглед към потреблението- т. е. нужно ли ми е това, което съм пожелал."

На празниците пазаруваме напълно безотговорно, но всичко зависи от човека, смятат от Фондацията. Все повече хора в България обаче са започнали да споделят идеите за отговорно потребление.

В последния месец от годината дойде една добра новина за природозащитните организации- Европейската комисия единодушно реши да не преразглежда европейските природозащитни закони- Директивите за птиците и местообитанията.

СнимкаПри регулярния преглед на европейското законодателство, който отчита дали е адекватно на съвремието и постига своите цели, всички страни- членки е трябвало да попълнят въпросници преди близо 2 години, където държавата, неправителствените организации и различни асоциации са могли да отговорят дали директивите, така както са написани, отговарят на своите цели- да опазват околната среда и биологичното разнообразие и да способстват инокомическото развитие.

"Практически по- големият проблем не е в директивите, а в това как те се прилагат. Дали във всички държави- членки се спазва духът и буквата на тези природозащитни закони. Като цяло изводите бяха, че Директивите са адекватни за постигането на целите", обясни Любомир Костадинов, експерт на програма "Води" на WWF.

България е сред най- заинтересованите страни от доброто функциониране на Натура 2000. Тя е на трето място в Европа по процент от територията, попадаща под закрилата на мрежата.

Снимка: Фейсбук- село ПаволчеДва екоклуба се съдадоха днес във врачанските села Паволче и Челопек.
Те са по проект "Аз, моето семейство и природата - бъдещето е в нас" на фондация "Глобални библиотеки". През следващите 5 месеца клубовете ще имат съвместни прояви, първата от които се проведе днес в Паволче, а другата е утре, 30 декември, в село Челопек.

"И в двете села ще се формират два екоклуба, които ще правят творчески работилници, като първата работилница ще е в библиотеката в село Паволче, в 13 часа, като те ще изработват сувенири от хартия. На 30 декември, в салона на читалището в Челопек, ще се направи работилница за изработване на сурвачки", каза Миглена Младенова, председател на читалище "Огнище"- Челопек.

Целта на заниманията е запазване доброто състояние на околната среда чрез въвличане на обществеността при решаване на екологичните им проблеми; развитие на позитивна нагласа към природата и воденето на здравословен начин на живот; подобряване системата за управление на отпадъците, както и развиване на творческия потенциал на учениците.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40