Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За работата на мултидисциплинарните екипи в социалната сфера

3
Снимка: Радио Видин
Темата ни днес са новостите в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, въведени в края на миналата година и касаещи работата на мултидисциплинарните екипи, които правят оценка на потребностите на хората с увреждания. Сложна тема, защото мултидисциплинарните екипи срещат затруднения в работата си и това бе повод за среща в Министерството на труда и социалната политика през тази седмица, на която са обсъждани проблемите и в крайна сметка се е стигнало до споразумение за промени в нормативните документи, за да може да се работи.


Промените са приети с Постановление от ноември м.г. за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. С предложените промени се цели подобряване на реда за откриване, възлагане на управлението и предоставяне на социалните услуги, както и отчетността и контрола в тази сфера. Въвежда се минимален и максимален срок на договора за възлагане на социална услуга - не по-кратък от 2 години и не по-дълъг от 5 години. Една от най-съществените промени е свързана с уреждането на реда, по който се провежда и изготвя индивидуалната оценка на потребностите и индивидуалният план за подкрепа от мултидисциплинарен екип, който включва не по-малко от двама специалисти (психолог, педагог/специален педагог, медицински специалист, социален работник, рехабилитатор и др.), определени, в зависимост от случая, от ръководителя на социална услуга, и водещ социален работник, определен от директора на дирекция „Социално подпомагане“.

"Наистина на всички е натоварено, но след като това се изисква, смятаме че, когато имаме създаден мултидисциплинарен екип, изготвените оценки на потребностите от подкрепа и индивидуалните планове за подкрепа ще бъдат по- изчерпателно изготвени, защото ще работи един екип, а не само един социален работник. Натоварено е- има посещение в дома на лицето, след това има посещение в центъра, където се предоставя услугата, след това още веднъж посещение в дома. Това е свързано, наистина с много време, но смятаме, че по такъв начин ще бъдат изготвени по- добри оценки и планове за подкрепа на лицата, които имат нужда и желаят да ползват социална услуга. Надяваме се, че ще има някакви промени, а именно във връзка с мултидисциплинарните екипи. Когато има яснота, ще бъдат информирани социалните услуги, които са ангажирани с изготвянето на оценките и включени в мултидисциплинарните екипи. Надяваме се, че до 1 месец ще имаме яснота как ще се работи"- обясни Лиляна Николова- началник отдел „Хора с увреждания и социални услуги“ в дирекция „Социално подпомагане“- Видин.

СнимкаПотърсихме и мнението на работещите в социалната сфера за работата на мултидисциплинарните екипи.

" Като доставчик на социални услуги за хора с увреждания за нас е важно тая методика да работи. Да, всички сме съгласни- доставчици, НПО и общински услуги, че трябва да има такава оценка, трябва мултидисциплинарен екип да извършва оценката и плана, но да бъде уточнено кой го прави, как го прави, къде го прави, защото тази методика, която в момента е спусната, ние като доставчици, в нея намираме няколко негатива. Трябва да извадим от смяната, от основната им работа специалисти в услуги, което отнема, намалява качеството на услугата, която предоставяме, в която работят тези специалисти. Още повече, че тя не е финансово подсигурена тази прилагане на методика. Например ако има случай извън общинския център транспорт, всички тези разходи са за сметка на доставчика, което също така не ни харесва много"-  каза Любка Александрова- директор „Услуги” в Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения - Видин.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40