Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководителят на българската редакция в Дойче веле Александър Андреев: "Отношението към българите в Германия не е еднозначно"

Кои градове в Германия са най-примамливи за българите, решили да започнат нов живот във федералната република, в кои сфери най-често се трудят те, колко от тях получават социални помощи и има ли българи от Северозапада, които са замесени в избухналия скандал с източване на социални помощи в страната- за това разговаряме в "Другата истина" с Александър Андреев, журналист и преводач, ръководител на българската редакция на Дойче веле в Бон.

СнимкаСамо преди ден медията публикува информация за това, че няколкостотин български граждани са замесени в един от най-мащабните случаи на измама със социални помощи в Германия. Действието се развива в Бремерхафен, а щетите възлизат на 6 милиона евро. Между 2013-а и 2016-а година около 1 300 чужденци, повечето от които български граждани, са получавали социални помощи от Бюрото по труда в германския град чрез фалшиви документи. Те са представяли фиктивни трудови договори, а след това са се записвали в Бюрото по труда като социално слаби. Тъй като месечните им възнаграждения са били ниски, от Бюрото по труда освен парични помощи са им изплащали и част от разходите по наемите. Фиктивните трудови договори са били издавани от две германски организации, които по всяка вероятност са измислили цялата измамническа схема.

СнимкаВ Германия живеят 203 000 българи, като една четвърт от тях получават социални помощи. До момента няма данни за участие в схемата и на българи от областите Видин, Враца и Монтана. Дойче веле обаче има поглед и върху техния живот.

Свидетели сме как през последните години българите в Германия стават все повече. Това се дължи не само на добрата социална политика там, но и на факта, че кризата изгони много от сънародниците ни, които работеха в Гърция, Италия и отчасти Испания - и те се ориентираха към Германия. Част от тези българи се ползват от добрата социална система в страната и се чувстват удобно там. Според изследване на Дойче веле, жителите на видинския квартал "Нов път" са се настанили в няколко немски града- Франкфурт, Хамбург,  Кобленц и Кьолн. С какво се занимават те там и как преживяват, разказва в "Другата истина" Снимкаръководителят на българската секция на Дойче веле, Александър Андреев:

"Ние имахме една серия от публикации именно за пътя на видинските роми към Германия и за местата, където те отсядат. Според впечатленията на нашите репортери, ромите от Видин, които търсят работа и препитание в Германия, се насочват най-вече към Кобленц, към Франкфурт и към Кьолн, като Кьолн е така да се каже, най-високо в класацията им. Там има и много положителни примери с български граждани от ромски произход, които са си намерили работа, децата им учат в училищата - добри новини, така да се каже... Трудно е обаче да се говори обобщаващо. Има различни хора - има по-работливи, други са по-мързеливи. Има хора с по-високи амбиции и такива, Снимкас по-ниски. Хора с по-висок хоризонт и с по-затворен хоризонт. Аз лично бих искал да вярвам, че, когато такива хора бъдат поставени в нормални условия, където законите важат за всички, където човек е мотивиран да работи и вижда, че с труд може да се прехранва по-добре, отколкото със социални помощи, допускам, че повечето хора биха избрали този вариант.  

Що се отнася за групата на българите тук въобще, то тя е доста пъстра и разнообразна - като започнем от стари емигранти, дошли тук преди 1980 година, минем през трудовата миграция след 1989 година, през студентите, които са четвъртата по многочисленост група чуждестранни студенти в Германия /което е удивително за малка страна като България/ и стигнем в крайна сметка до всички десетки хиляди хора, които Снимкаслед отварянето на трудовия пазар пристигнаха в Германия, нагласите им са най-различни. Ние сме правели много допитвания по тази тема и отговорите са съвършено разнообразни...

Погледът на немците към българите е също диференциран. Те могат да видят прекрасни специалисти, колеги, съседи, но могат да видят и престъпленията, извършени от български граждани- например случаят от метрото в Берлин. Така че, еднозначен отговор на този въпрос няма. Все по-често се пише за успяващи българи в Германия, за хора, интегрирали се, но и за културни посредници, които осъществяват контакта между двете култури...

Според моите лични наблюдения, в Германия няма такова нещо като българска общност. Има локални български общности, Снимканапример във Висбаден, в Дортмунд или в Дюселдорф. Тук съм разговарял с доста български граждани, които са наети от български работодатели и които по тази причина получават доста по-ниско заплащане от минималното в Германия. Тоест, те биват експлоатирани на практика от своите български работодатели. Разговарял съм и с българи, които работят за германски работодатели, но са поставени в не особено добри условия, но при такива условия работят също румънци, поляци и дори германци... Така че, човек трябва внимателно да се вглежда във всички отделни общности, във всички отделни категории труд, в отделните групи хора и да има предвид, че това се отнася не само за българите, но и за други източноевропейци, които използват свободното придвижване, за да търсят по-добро заплащане на труда си в Германия."   

Цялото интервю- в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50