Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Часът на земята" с мото "Загаси светлините, отвори очи за планетата"

Днес за десети път "Часът на земята" ще обиколи света. На този ден милиони хора по света гасят светлините в домовете си между 20:30 и 21:30ч., за да привлекат вниманието на съграждани, бизнеси, учени и правителства към спешната нужда от действия срещу климатичните промени. Това е най-мащабната акция в света и започва през 2007 година, като се провежда винаги последната събота на месец март. Тази година ще се включат над 170 държави, между които и България с мотото: "Загаси светлините, отвори очи за планетата". Инициативата се стреми да покаже, че всеки човек може да направи много за природата, климата и заобикалящата ни среда. Хората във Видин заявиха че ще се включат:

"Защо не? Много добра идея. Ако повече хора го направят може и да стане... Няма да бъда в къщи. Хубаво е, да, но има смисъл, ако се прави редовно... За един час може би, ако всички го правят ще се помогне на природата... Ще се присъединя. След като се прави, би трябвало да има смисъл. Защо да не опитаме, може и да стане работата. Ако не опита човек, няма как да разбере... Да, с удоволствие ще участвам. Всичко има смисъл да се прави, защото няма къде да живеем на друго място... Защо не? Хубаво е. Щом е в световен мащаБ, трябва да има смисъл. За жалост не често, но да, с такива инициативи е по-добре."

До момента 96 български общини са потвърдили, че ще се включат. Враца ще изгаси фасадното осветление на сградата на Общинска администрация и на един от символите на града - Кулата на мешчиите. Община Видин ще загаси светлините на средновековната крепост "Баба Вида" и катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски".

Не забравяйте и вие да изключите осветлението точно в 20:30 часа, защото всеки човек и всяка крушка са от значение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ремонтират улици в квартал "Бистрец" във Враца

Напредват ремонтът на улиците във врачанския квартал "Бистрец", съобщиха от общинската управа. Подготвени за асфалтиране са близо 10 улици в квартала. В следващите седмици ще бъдат обхванати и останалите пътни участъци.  От края на седмицата екипите на строителя започнаха полагането на асфалт по ул. "Радовене". Успоредно с асфалтирането на пътната..

публикувано на 28.09.24 в 17:28

В Димово празнуват 55 години от обявяването за град

Празник на града отбелязват днес в Димово. Селището във Видинско получава статута си на град преди 55 години, през 1969 година.   От 18 часа тази вечер е откриването на традиционния панаир в града.  Приветствено слово ще произнесе кметът на общината Светослав Славчев, след което ще има фолклорна програма.  От 19 часа концерт ще изнесе духов..

публикувано на 28.09.24 в 16:23

В Кула приеха отчета за изпълнението на бюджета

Общинският съвет в Кула прие отчета за изпълнението на бюджета на общината за 2023 г. Кметът Владимир Владимиров съобщи: "Приходите на общината са в размер на 12 300 000 лв. Реализира се превишаване на приходите малко над 3 000 000 милиона лв., които са разпределени в делегираните от държавата дейности. Разликата плюс е от 500 000 лв., а в..

публикувано на 28.09.24 в 15:18

Община Ружинци получи националната награда "Златен ключ"

Кметът на Община Ружинци Александър Александров бе отличен от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) с наградата "Златен ключ". Традиционната годишна церемония е за принос в областта на свободата на информация. С връчването на наградите за 22-ри пореден път се отбелязва 28 септември - Международният ден на правото да знам. "Изключително се..

публикувано на 28.09.24 в 14:49

Кметът на Ружинци номиниран за наградата „Златен ключ“

Кметът на община Ружинци Александър Александров е номиниран за наградата „Златен ключ“ на Програма „Достъп до информация“. Номинацията е за "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани".  Ежегодните награди се връчват по повод 28 септември – Международния ден на правото да знам. Номинираните се състезават в шест..

публикувано на 28.09.24 в 08:00

Общините Хайредин и Борован с най-висока безработица във Врачанско

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно си намират работа, показват данните на бюрото по труда за август. Всеки трети мъж или жена в първата община е без постоянни доходи, което прави нива на безработица от 34.77%. В Борован и околните села положението е малко по-добро, но официалната статистика отчита 27.87 на сто безработица. Един на всеки..

публикувано на 28.09.24 в 07:51

Безплатни кардиологични прегледи извършват в Мездра

По повод Международния ден на сърцето - 29 септември, който се отбелязва с различни инициативи по целия свят, днес и утре в Мездра ще има безплатни кардиологични прегледи. Пациентите ще бъдат преглеждани с ехографски апарат в поликлиниката в града. Осигурен е кабинет, който се намира до входа на Спешния център в здравното заведение.  Прегледите..

публикувано на 28.09.24 в 07:40