Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пpaзнyвaмe Цвeтницa

2
Снимка: Анжела Каменова

Големият християнски празник, нapичaн oщe Bpъбницa, ce oтбeлязвa в нeдeлятa cлeд Лaзapoвдeн - eднa ceдмицa пpeди Beлиĸдeн. Πocвeтeн e нa тъpжecтвeнoтo пocpeщaнe нa Иcyc Xpиcтoc в Йepycaлим c мacлинoви и c лaвpoви ĸлoнĸи.
Света Литургия в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин ще започне в 9 часа. Литийно шествие ще тръгне от 10:30 часа от храма и ще продължи до Крайдунавския парк. Празничният концерт на Народно читалище „Цвят 1870“ е от 11 часа на откритата сцена в парка. Последование на Жениха ще се отслужи от 17 часа в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“. 
В Кула в храма „Св. Петър и Павел“ от 9.00 часа ще има празнична литургия и раздаване на осветени върбови клонки. 
Apĸa, yĸpaceнa c въpбoви ĸлoнĸи и зeлeнинa, щe пocpeщa вcичĸи гpaждaни и гocти нa Bpaцa в нaчaлoтo нa пл. „Xpиcтo Бoтeв” зa Цвeтницa. Зa пpaзничнoтo нacтpoeниe в тoзи дeн щe дoпpинece и ĸoнцepтът нa дyxoвия opĸecтъp пpи HЧ „Paзвитиe 1869” – Bpaцa, ĸoйтo щe започне в 11:00 ч. нa пл. „Xpиcтo Бoтeв”.

Във Вършец с дефиле на мажоретни състави и ученически духов оркестър "Дефилир" при СУ "Иван Вазов" от 11 часа ще започне празникът, а от 11,30 часа пред сградата на НЧ "Христо Ботев 1900" ще започне концертна програма с участието на самодейни състави от общината.

СнимкаПротойерей Рафаил ще отслужи света литургия в храм "Света Параскева- Петка" в Ружинци на Цветница. Службата е от 12 часа и 30 минути.

В село Търнава, община Бяла Слатина днес ще отбележат Цветница под надслов "Подаряваме ви празник, цвете и обич". Светата литургия, с освещаване на върбови клонки ще започне в 10 часа в църквата "Свети апостол и евангелист Лука". В парка на Търнава ще бъде подредена изложба на цвета, които ще се продават, на обредни хлябове и сувенири, изработени от децата на училището.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Видински ученици решаваха съдебен казус

Единайсетокласници от Средно училище "Цар Симеон Велики"  във Видин представиха симулативен съдебен процес пред свои връстници от училището, както и от Гимназията с преподаване на чужди езици. В Окръжния съд в ролите на прокурор, съдии, адвокати и свидетели бяха ученици. Заниманието е част от обучението по гражданско образование и е в рамките на..

публикувано на 03.06.24 в 16:04
Снимката е илюстративна.

Вандали увредиха локомотив в Лом

Неизвестни срязаха маркучи на спирачната система и счупиха стъкло на локомотив на жп гарата в Лом. Машината е била готова за път. Полицаите издирват извършителите. Сигналът за инцидента е подаден от служител на БДЖ към 6:00 часа сутринта вчера. Изпратеният на място екип на полицията в Лом е установил срязани 5 маркуча на спирачките на локомотива и..

публикувано на 03.06.24 в 12:30

Врачанската публика ще слуша концерт от цикъла "Солистите на оркестъра"

Камерен концерт от цикъла "Солистите на оркестъра" ще се състои днес, 3 юни във Враца .  Солистите Альона Чехова (цигулка), Лорела Миха (цигулка), Сонила Баха (виола), Маргарита Глодунова (виолончело), заедно с Каролина Мендоса (виола), Естанислао Руиз (валдхорна), Мартин Павлов (флейта), Рудолф Баха (кларинет) ще изпълнят произведения от Волфганг..

публикувано на 03.06.24 в 12:09

Демонстрация на урок по "Визуално програмиране" се състоя в Монтана

Седмо средно училище "Йордан Радичков" в Монтана  бе домакин на срещата на иновативни училища от страната. Урок по „Визуално програмиране“ наблюдаваха педагози от основните училища „Петър Бонев“ от Перущица и „Паисий Хилендарски“ от село Цалапица, и начално училище „Васил Левски“ от Кричим. Иновативният предмет "Визуално програмиране"..

публикувано на 03.06.24 в 12:00

Трима души пострадаха при катастрофа в Ломско

Мъж на 27 години от Козлодуй е в реанимацията на болницата в Лом, с опасност за живота след катастрофа. Трима пътници са пострадали при пътното-транспортно произшествие снощи. Трима пътници от лека кола са пострадали, след като са самокатастрофирали с автомобил. Инцидентът е станал снощи около 20:40 часа на пътя от Лом за Козлодуй...

публикувано на 03.06.24 в 11:21

Обвиняем за домашно насилие и закана с убийство остава в ареста във Враца

Под ръководството на Районна прокуратура - Враца се води разследване по досъдебно производство, първоначално образувано за неизпълнение на заповед за защита от домашното насилие. Мъж на 38 години от Враца не е изпълнил заповедта, с която бил задължен да се въздържа от домашно насилие към съпругата си. Било му забранено да я приближава на разстояние..

публикувано на 03.06.24 в 11:11

Полицията залови 17 нелегални мигранти край Враца

През вчерашния ден край Враца е спрян за проверка товарен автомобил, управляван от 29-годишен водач от София. В автомобила са установени 17 души без документи , определящи се за граждани на Сирия  и Ирак . По случая е образувано е досъдебно производство. 

публикувано на 03.06.24 в 10:56