Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детски празник за Великден организираха във Видин

12
Снимка: Нора Йоцова

Фондация "Подкрепа за реализация", Видинска света митрополия и Община Видин организираха детски празник по случай Великден. Проявата беше в храм "Св. Николай Чудотворец" в града. Присъстващите деца научиха кое прави деня Велик и чуха за символите на празника - надеждата и благодатния огън. След това всички се включиха в празничните арт работилници с боядисване, декориране и рисуване на яйца, приготвяне на обредни хлябове и изработване на великденска украса.

Четвъртокласниците от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин бяха запознати със значението на великденските празници и  за това какво честваме по това време на годината от протосингела на Видинска света митрополия- архимандрит Антим:

"Както всеки един от вас има своя дом, жилището, в което живеете вие със своите родители, така и храмът е жилище на Бога, в който той живее и пребъдва чрез своя свети дух. Светият дух е невидим, Божият дух. За това, за да се докоснем до духовността, до вярата и до Божието благословение, за това провеждаме тази наша среща в прегръдките на храма, за да можем по-пълноценно да почустваме тази духовна радост и присъствието на Бога в тези хубави, празнични дни."

След увлекателния разказ на архимандрит Антим за значението на празниците около и на Великден децата се отблагодариха с две песни, тематично подбрани за тези празнични дни.

"Беше препоръчително децата да изглеждат по - различно, все пак това е празник и то- фолклорен празник, така че най- подходящото беше да облекат националните носии, а пък и така са много красиви, цветни, каквито са и самите деца. Училището разполага с такива носии. Нашето училище е в областта на изкуствата - музикални, хореографски паралелки, така че имаме на разположение и носии, и музикални инструменти, както чухте те пяха чудесно", каза Ели Микова, учител в СУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Ателиетата, в които твориха децата бяха три и всичко в тях беше посветено на Великден. В работилницата за приготвяне на обредни хлябове отговорник беше ерготерапевтът в Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ)- Александър Дионисиев:

"Правихме обредна погача. Обяснихме символиката на украсата, която е според празника. За всякакъв вид погача. Като се обясни, че символиката на пиленца, зърнени култури и т.н. означава плодородие. Всеки както пожелае си украсяваше питката. На децата се раздаде по едно парче тесто, което трябваше да си го украсят както пожелаят и си ги сложиха в купички, които после ще си ги занесат в дома и там ще си ги опекат."   

С какво се занимаваха в ателието за боядисване на яйца разказват учителят Мая Ангелова и клиентът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция Фиданка:

"В нашето ателие боядисвахме яйца с различни техники. Правихме декупаж, лепиха стикери, рисуваха с един вълшебен флумастер, който оставяше следа върху боята. И общо взето се забавлявахме... Станаха хубави яйцата. Аз боядисах три яйца, защото аз работя бързо. Първото беше червено, после зелено, после жълто. После взехме памука и много шарени направихме..."  

В ателието за великденска украса децата правиха венци и декоративни гнезда на птици. А каква беше идеята на това ателие ни разказва организаторът в Центъра за социална рехабилитация и интеграция Миглена Костова:

"Всъщност аз не поставих задачи. Оставих ги да се забавляват, като им казах, че всъщност това, което ще правим днес е една малко по- неумела, в сравнение с това, което се случва в природата, имитация на сътворението. Понеже сме в период, когато има много символика и тази символика през всичките традиционни празници и през празниците, които църквата ни отбелязва, водят към едно - към надеждата на хората за вечния живот. За това, че едно нещо преминава от една форма в друга, но душата се надява на вечния живот и така ние днес изразихме това чрез украса. Всеки вложи от себе си това, което има като съдържание."

Снимка"Аз правих питка, на която сложих едно врабченце и едно кръстче... Ние дойдохме тук, за да слушаме за Исус Христос, за неговите приключения и за неговата смърт. Сега меся питка, украсих я с кръст, понеже това е символ на Исус Христос... Аз правя питка, обаче не я украсявам, защото няма толкова много тесто... Сега меся питка и после може би ще я украся със слънце отгоре... Аз направих малка питка, украсих я с кръгове, защото са безкрайни и боядисвах яйца, направих две гнезда на птици и чух много интересни истории за Исус Христос, които до сега не съм чувала...", обясниха какво научиха и сътвориха на детския празник в църквата "Св. Николай" четвъртокласниците.

А накрая децата получиха лакомства и си поиграха и с един от символите на Великден - два живи заека, които отглеждат в ЦСРИ- Видин.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40